Przedsiębiorców nie będzie, bo kto chciałby robić biznes w kraju, w którym służba zajmująca się korupcją ma snajperki lepsze niż policyjni AT i w którym "jeśli ktoś ma pieniądze, to znaczy że skądś je ma".
Biedni dalej będą biedni, ale bogatych będzie mniej, więc nie będzie tak kuło w oczy.
No i zarabiać będziemy w milionach wszyscy, bo jak Wieczny Prezes zakochany w Keynesie weźmie się za gospodarkę, to inflacja będzie jak 30 lat temu.
Będziemy dumnymi biedakami, jak nasi przodkowie.
Boso, ale w ostrogach...
Głosujmy na PiS.
To Jarosław będzie musiał granice zamykać, tak Polacy polubią zagranicę.
A miało być tak pięknie - 3 x 15%... Niektórzy w PO już sami nie wiedzą, co się dzieje, bo to przecież miała być ostatnia partia (z tych w parlamencie) skłonna podnosić podatki.
Tak się naczytam tego "PiS vs PO", że aż mi się śmiać chce. Czy naprawdę dla niby to wykształconego narodu wybór między prawicą a prawicą jest najlepszy?
Nie rozśmieszajcie mnie, że lewica jest "postkomunistyczna", zła, be i wogóle. Co zrobił PiS? Zlikwidował WSI (po informacjach z misji zagranicznych od razu można było zaobserwować skutki braku wywiadu), a powołał do życia CBA, CBŚ i ABW, które to służby są niesamowicie słuszne, szkoda tylko że zamiast wolności i swobody mamy państwo policyjne, w którym to nigdy nie wiadomo czy ktoś Cię nie nagrywa (tzw. "efekt Ziobry", czy urządzenia zwane "Ziobrofonami").
Co robi PO? W sumie to nic nie robiło, przez co można było myśleć nad biznesem w kraju, co robi teraz? Tusk nagle jest największym ekonomistą, wie że VAT uderzy mniej niż dochodowy (BREDNIE(!), bo Polacy więcej wydają niż zarabiają, bo pracują zagranicą, bo są tzw szarą strefą, etc.). No i w efekcie VAT +1% (a może 2) dochodowy -1% i masz się cieszyć, szkoda tylko że najwięcej na tym wszystkim zyskuje niegdyś "trzeci" próg podatkowy i tyle. Komorowskiemu odwala "bo nie będę w Belwederze mieszkał, bo nie będę do Juraty jeździł", kurwa chociaż pobyłby tym prezydentem rok, po czym miał widzimisie - po co się tam pchał jak z założenia nie chciał.
Tak, II tura prezydencka była pierwszymi wyborami w moim pełnoletnim życiu które "olałem", bo wybór między wysłuchiwaniem, że brat prezydenta był męczennikiem, albo przyglądaniu się wiecznym wpadkom prezydenta nie był dla mnie atrakcyjny
Niestety wybór był, jest i zapewne jeszcze przez jakiś czas będzie między PiS, a PO, czyli między dżumą a cholerą.
SLD nie ma szans na rządzenie inaczej niż jako koalicjant (przystawka) PO. Poza tym mimo że ta partia zaczyna przypominać nowoczesną lewicę europejską, tylko jedno zdanie Napieralskiego np. w sprawie Jaruzela, czy generalnie SBków sprawia, że w kieszeni otwiera mi się nóż.
Mag, nie urwałem się z choinki, a jeśli chodzi o media, to korzystam głównie z elektronicznych, bo na inne nie mam czasu.
I tak, Kaczyński obniżył składkę, tyle że zrobił to w czasie niezłego prosperity, a na czas kryzysu zaproponował pompowanie mnóstwa publicznych pieniędzy w konsumpcję, co jest niedorzecznością dla wszystkich chyba poza nim samym...
1. Każdy lewak to gorzej od złodzieja. (złodziej wie że kradnie i że czyni zło!)
2. PO jest taką prawicą (w sensie partii liberalnej) jak z koziej d...y trąba - liberałowie zostawiają więcej kasy zwykłym ludziom... wierząc, że Kowalski zadba o swoją kasę lepiej niż urzędnik - i nie jest istotne co mówią media.
3. Czaju: WSI - to zwykła mafia - i jedyny jej wpływ na misje to zwykłe szczekanie. I jej członków do pierdla raczej należało wsadzić... ABW - powstało w 2002 w miejsce UOP. CBŚ - to komórka Policji Polskiej - powstało w 2000 roku. Ty komuś kity wciskasz, czy Tobie wciśnięto? Wtedy rządziły Kaczory? Kaczory powołały tylko CBA - bo w CBŚ i ABW kolesie już kręcili swoje lody.
4.
Mikele napisał/a:
Kaczyński obniżył składkę, tyle że zrobił to w czasie niezłego prosperity,
fakt. W czasie kryzysu / recesji jeszcze bardziej się obniża - upraszczając: system podatkowy, likwidując koncesje, wypierdzielając 3/4 biurokracji.
Czy ktoś pamięta:
„Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to i musi dotyczyć wszystkich. I tych mniej zamożnych i tych bogatszych. Wszyscy mają prawo do tego, aby państwo przyjęło wreszcie kierunek na obniżanie podatków i danin publicznych. Będziemy prowadzili tę politykę rozważnie, to musi być rozważny marsz. Ale chcę, aby to był marsz zawsze w jednym kierunku, zawsze w kierunku niższych podatków i zawsze w kierunku rezygnacji z nadmiernych, często zbędnych danin publicznych, jakie obywatel płaci na rzecz administracji”
Premier Donald Tusk, expose z 23.11.2007.
... wybieraliście, ... macie. - a teraz głupio powiedzieć, że błąd się popełniło?
Ostatnio zmieniony przez mag 2010-07-31, 15:15, w całości zmieniany 1 raz
Co zrobił PiS? Zlikwidował WSI (po informacjach z misji zagranicznych od razu można było zaobserwować skutki braku wywiadu), a powołał do życia CBA, CBŚ i ABW,
CBA się zgadza, a reszta... Bzdura. Pozostałe służby zostały powołane do życia na długo, zanim PiS doszło do władzy.
Mag, ja jestem wg. Twojej nomenklatury właśnie lewakiem
I co, jak będzie jakiś spot to powiesz mi w twarz, że jestem "gorzej niż złodziejem" ???
A swoją drogą, jak pisałem wybór był i jest między PiS a PO i czy uważasz, że Wieczny Prezes kłamał i kłamie mniej niż Tusk ?
3 mln. mieszkań pamiętasz ? Albo niewchodzenie w koalicję z Lepperem et consortes ?
Zdecydowanie wolę z obecnie dostępnych opcji przewidywalnego kłamcę Tuska, niż Kaczyńskiego, który raz na jakiś czas doznaje iluminacji, zmienia o 180 stopni wyrażane w mediach poglądy, po czym wraca na stare śmieci udając, że nic niespójnego nie mówił.
A tak swoją drogą, wiecie jaki jest mój, lewacki, pomysł na zlikwidowanie ZUS i komercjalizację (tak, prywatyzację) ubezpieczeń społecznych ?
Wystarczy rozwiązać konkordat i kazać klerowi płacić składki w takiej samej wysokości, jak płacą inni obywatele. Gwarantuję, że w ciągu trzech miesięcy z każdej ambony w Polsce płynąć będzie przekaz o konieczności likwidacji nierentownej i przestarzałej instytucji
A tak swoją drogą, wiecie jaki jest mój, lewacki, pomysł na zlikwidowanie ZUS i komercjalizację (tak, prywatyzację) ubezpieczeń społecznych ?
Wystarczy rozwiązać konkordat i kazać klerowi płacić składki w takiej samej wysokości, jak płacą inni obywatele. Gwarantuję, że w ciągu trzech miesięcy z każdej ambony w Polsce płynąć będzie przekaz o konieczności likwidacji nierentownej i przestarzałej instytucji
hmmm chyba religja jest tematem dosyć delikatnym.
tak samo kościół itd. proponuję nie poruszać takich wątków - to nie onet.
nie jestem za rydzykiem i całą resztą ale bez przesady, to forum Daciek a nie frustratów płaczących że ksiądz jest be.
pozdrawiam
A niby dlaczego księża i rolnicy nie muszą płacić ZUSu a ja muszę?
Chodzi mi o to że zarówno na Onecie jak i TVN-ie jest ta sama śpiewka odnośnie jaki to kościół jest be i wogóle. To już trochę nudne i wyświechtane. Zostawmy to tym opiniotwórczym portalom.
A co do pytania = to zawsze jeszcze można zostać
Ja mam kawałek działki, zasieję kukurydzę czy konopie i jazdaaa, będę wolny.
pozdrawiam
Nie chodzi tylko o to, że księża i rolnicy nie płacą ZUS.
Przede wszystkim o to, że my za nich płacimy :)
I nie rozumiem dlaczego temat kleru jest tematem religijnym i kwalifikuje się na onet.
Nie dyskutujemy o doktrynie, ale o pracownikach administracyjnych oraz ich prawach i obowiązkach w świetle obowiązującego na terenie RP prawa oraz związanej z nim sprawiedliwości lub jej braku.
Przede wszystkim o to, że my za nich płacimy :)
I nie rozumiem dlaczego temat kleru jest tematem religijnym i kwalifikuje się na onet.
Nie dyskutujemy o doktrynie, ale o pracownikach administracyjnych oraz ich prawach i obowiązkach w świetle obowiązującego na terenie RP prawa oraz związanej z nim sprawiedliwości lub jej braku.
Niedługo otworzę lodówkę a tam ksiądz siedzi po prostu dużo tego i po co wałkować w kółko to samo. a co do sprawiedliwości to czy facet który zabił na haju dziecko wyprzedzając w niedozwolonym miejscu ma prawo odpowiadać z wolnej stopy czy nie, czy powinien dostać odsiadkę a może zawiasy? to jest brak sprawiedliwości a nie mój proboszcz zasuwający 20 letnią Corsą
Prawo nigdy nie było i nie będzie równe, niezależnie od tego jaka partia rządzi.
Każdy chce dostać odrobinę koryta dla siebie i swojej rodziny.
P.S.
a odnośnie konopii, to tak, można dostać kilka latek.
ale wiesz zawsze mogę powiedzieć że mam jaskrę i hoduje te kilka hektarów na własne potrzeby
pozdrawiam i nie bijcie mnie forumowicze.. (no chyba że Panie )
...
Moze by tak wreszcie politycy zmienili prawo tak aby urzednicy odpowiadali za swoje decyzje.
Moze by tak wreszcie politycy zmienili prawo tak aby urzednicy odpowiadali za swoje decyzje.
I tak już się trochę zmieniło, teraz US nie może powiedzieć że prowadzisz warzywniak i zalegasz z podatkami na jakieś 300 tysięcy i musisz tu i teraz im zapłacić i już. To dopiero był pogrom, byli Panami życia i śmierci. Dzięki bogu moja firemka ciżemka nie jest już narażona na ataki hien
Ostatnio zmieniony przez Daemon84 2010-07-31, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
Księża płacą normalną składkę zdrowotną i zryczałtowany podatek zależny od wielkości parafii, w jakiej pracuje. Radzę poczytać, a nie opierać się na antyklerykalnych plotkach:
Do tego, jeśli pracuje w szkole, lub gdziekolwiek na umowę o pracę, to płaci podatki od tego jak każdy inny.
Jak ktoś chce dyskutować na ten temat, to proszę założyć wątek w odpowiednim miejscu (chyba, że admin chce wydzielać).
Donald Tusk via mag napisał/a:
„Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to i musi dotyczyć wszystkich. I tych mniej zamożnych i tych bogatszych. Wszyscy mają prawo do tego, aby państwo przyjęło wreszcie kierunek na obniżanie podatków i danin publicznych. Będziemy prowadzili tę politykę rozważnie, to musi być rozważny marsz. Ale chcę, aby to był marsz zawsze w jednym kierunku, zawsze w kierunku niższych podatków i zawsze w kierunku rezygnacji z nadmiernych, często zbędnych danin publicznych, jakie obywatel płaci na rzecz administracji”
Premier Donald Tusk, expose z 23.11.2007.
Cóż spektakularne akcje ABW i CBŚ kojarzą mi się głównie z PiSem (może błędnie). CBŚ w 2000 roku - czy to nie rządy AWS'u? (mogę się mylić).
Nie podobały mi się rządy PIS, nie podoba mi się polityka PO. Nie wiem która bardziej.
Co do nowoczesności lewicy, no niestety, nawet ta nowoczesna europejska lewica nie odnosi sukcesów, a rozliczanie ustroju z perspektywy innego ustroju... hmmm jest wiele służb, które mogłyby uchodzić za kilkanaście/kilkadziesiąt lat za bandyckie.
Nie podobają mi się również podatki liniowe, nie podoba mi się wiele spraw. Wolałbym w miejsce IPNu informatyzację szkół, albo chociaż 10km autostrad rocznie, zamiast rozpamiętywać co się działo pół wieku temu, wolałbym być pewny że za pół wieku będę mógł leczyć się w szpitalu, że jak już nie będę miał jak zarobić pieniędzy, będę mógł żyć w dostatku (tj. nie za aktualną przeciętną emeryturę). Pan Kaczyński udowadniał, że nie ma zamiaru prowadzić polityki wojny, no cóż, szkoda że nie kontynuuje tego.
Niestety moje zdanie na temat czołowych polityków Platformy jest podobne. Janusz Korwin Mikke ma chociaż klarowne poglądy, a z resztą nie wiadomo o co chodzi.
Było o podwyżce VAT - najlepszy przykład obiednic PO.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-07-31, 20:28
Beckie napisał/a:
A niby dlaczego księża i rolnicy nie muszą płacić ZUSu a ja muszę?
Księża płacą w innej formie (odpowiedział już ktoś powyżej), co do rolników zgadzam się z Tobą Beckie, ale to pytanie należy postawić przede wszystkim Waldiemu Pawlakowi.
A tabela wpływów ze świadczonych przez księży usług, podlinkowana przez Ciebie, to jakieś wierutne kłamstwo. Ja płaciłem za ślub 500 (i były aluzje, że za mało), za chrzciny po 200 zł. Pogrzebów dzięki Bogu opłacać jeszcze nie musiałem. I to spore miasto (Lublin).
Od rodziny mieszkającej na wsi wiem jak jest u nich - chrzciny, komunia, czy ślub to kasa większa niż w mieście, bo księża mają większą władzę nad parafianami i niepokornych mogą "wykląć" z ambony, co często kończy się społecznym ostracyzmem...
A gdyby tak w każdej parafii byłą kasa fiskalna...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum