DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy z lodgy
Autor Wiadomość
Sławek 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-07-15, 08:43   

Witam wszystkich....chciałem się Was poradzić co do Lodgy i powymieniać paroma "zaletami" jak i "wadami" ;-) Mam parę denerwujących objawów takich jak np. szarpanie podczas ruszania na zimnym silniku, powiedzmy, że po przejechaniu ok 10-15km już jest lepiej, po drugie - uszczelki wszystkich drzwi trzeszczą podczas jazdy tak jakby zaraz konstrukcja auta miała się rozlecieć, po trzecie bardzo nieprzyjemnie trzeszczy mi deska rozdzielcza nad zegarami. Już nie wspomnę o takiej rzeczy, że mam czasami problem z odpaleniem auta (raz na 100 odpaleń), i to też nie ma reguły czy zimny, czy ciepły. Czytałem już tutaj, że możliwe jest, że jest wgrana błędna czy stara mapa wtryskowa. Moja Dacia ma przejechane 7300km. Proszę o jakieś porady, jak można ewentualnie sobie poradzić z tymi problemami :-(

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2014-07-15, 09:56   

akurat uszczelki gumowe potrafią poskrzypywać także w DD - szczególnie podczas powolnej jazdy po nierównościach. Pracuje karoseria, drzwi nieznacznie się przesuwają, guma jest przykurzona i stąd ten efekt akustyczny.Wystarczy raz na jakiś czas porządnie przetrzeć je wilgotną szmatką z kurzu a potem prysnąć silikonem w sprayu

benyo 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-07-15, 18:36   

Witaj Sławek,

Może warto założyć nowy wątek. Ten należy do kogoś innego :)
Ja mam ten sam silnik w swojej Lodgy i też mam zjawisko, że 1 raz na 100 musi dłużej pokręcić, żeby odpalić. U mnie szarpania przy ruszaniu nie ma, silnik bardzo przyjemnie rusza z miejsca, nigdy się nie dławi i nie szarpie. Trzeszczenia gdziekolwiek, póki co brak,ale mam dopiero 1000 km przejechane.

Odpowiedz do tematu