DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Polityka Dacia/Renault
Autor Wiadomość
jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2013-02-08, 16:16   Polityka Dacia/Renault

Przez hasło "polityka" rozumiem strategię rozwoju i sprzedaży, postawę wobec klienta, standarty obsługi, jakość rozpatrywania reklamacji w znaczeniu szerokim a nie indywidualnym.

Mnie osobiście nieco drażni brak tożsamości marki. Nowe modele przestają być w miarę tanimi i prostymi pojazdami dla oszczędnego kierowcy, a zaczynają aspirować do wyższych klas, jednak nie jakością ale cygańskim wyposażeniem i dodatkami.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

DrOzda 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-02-08, 16:29   Re: Polityka Dacia/Renault

jan ostrzyca napisał/a:
Nowe modele przestają być w miarę tanimi i prostymi pojazdami dla oszczędnego kierowcy,

He ? Kup proszę porównywalnego wielkością hatchbacka za 30 tys albo sedana za 29 tys ....
W dodatku wyposażonego w normalny czterocylindrowy wolnossący silnik (a nie jakieś HTP czy inny badziew). Ze wspomaganiem kierownicy i czterema poduszkami w zupełnej podstawie .....
jan ostrzyca napisał/a:

a zaczynają aspirować do wyższych klas, jednak nie jakością ale cygańskim wyposażeniem i dodatkami.

Jakość pozostaje bez zmian, dodatki obowiązkowe w końcu (i na szczęście) nie są.
Zawsze można sobie kupić SUVa za 40 tys a minivana za 37 tys.
Cenię Dacię że niczego nie udaje. Jak na przykład Skoda które wmawia że kompakt aspiruje do klasy średniej, a klasa średnia u niej to już segment premium ....

Gimbo 

Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.9 DID
Rocznik: 2002
Wysłany: 2013-02-08, 17:30   

DrOzda napisał/a:
Cenię Dacię że niczego nie udaje. Jak na przykład Skoda które wmawia że kompakt aspiruje do klasy średniej, a klasa średnia u niej to już segment premium ....

Co do Skody, to chyba ludzie sami sobie to wmawiają. Niektórzy nadal wierzą, że Octavia, to tańsza wersja VW Passata :shock:
Fabia, to pewnie VW Golf, a Superb to już super ekstra luksusowy Phaeton albo inny wynalazek.

yadoctor 

Marka: Volvo
Model: S60
Silnik: D3
Wysłany: 2013-02-08, 17:49   Re: Polityka Dacia/Renault

jan ostrzyca napisał/a:
Mnie osobiście nieco drażni brak tożsamości marki. Nowe modele przestają być w miarę tanimi i prostymi pojazdami dla oszczędnego kierowcy, a zaczynają aspirować do wyższych klas, jednak nie jakością ale cygańskim wyposażeniem i dodatkami.

Zgadzam się. Marka niby cały czas tania, ale już ma te same silniki co Clio, wyglądem aspiruje jednak do wyższej klasy niż ekonomiczna. I tu nasuwa się pytanie: na czym oszczędzali? W starym Loganie bardzo mi się podobał fakt, że doskonale było widać, gdzie są oszczędności i w związku z tym przynajmniej ja nie miałbym specjalnych wątpliwości, że to, co musi być zrobione dobrze (a tego najczęściej nie widać) jest zrobione dobrze.

@poniżej - szczególnie teraz, w czasach kiepskich sprzedaży powinno to się objawiać dużymi rabatami w celu zwiększenia sprzedaży. Mam jeszcze kilka powodów, dlaczego nie bardzo wierzę w 3000€, ale nie bardzo mi się chce strzępić klawiatury ;)
Ostatnio zmieniony przez yadoctor 2013-02-08, 20:09, w całości zmieniany 1 raz  

wiciu_r 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6Mpi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-02-08, 20:04   

Cytat:
I tu nasuwa się pytanie: na czym oszczędzali?

Niedawno w chyba Auto Świat był artykuł, że VW przymierza się do nowej budżetowej marki konkurencyjnej dla Dacii i z tego co pamiętam, któryś z szefów miał się wypowiedzieć, że wyprodukowanie takiego auta kosztuje tylko 3000 €. Z tego nasuwa się wniosek,
że Dacia może stopniowo "ulepszać" swoje autka tak, aby być konkurencyjną na rynku i nadal utrzymać interesujące mnie widełki cenowe.

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-02-08, 20:25   

jan ostrzyca,
od 71 strony
http://www.renault.com/en...-26-09-2012.pdf

tutaj całość ( strona 35 szczególnie do analizy ;-) )
http://www.renault.com/en...er-05122012.pdf

yadoctor 

Marka: Volvo
Model: S60
Silnik: D3
Wysłany: 2013-02-08, 20:58   

Bardzo jestem ciekaw co oznaczają tak wysokie 'pozostałe' koszty w Loganie w stosunku do minimalnych w Clio ;)

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2013-02-08, 21:05   

np inwestycja w rozwój fabryk produkujących Logany :?:

lub też coś całkowicie prozaicznego - jakiś koszt który nie istniał w czasach produkcji Clio2 a teraz istnieje i byłby tak samo duży dla Clio2 co dla Logana
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2013-02-08, 21:05, w całości zmieniany 1 raz  

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2013-02-08, 22:02   

Kratylos napisał/a:
Gimbo napisał/a:
Kiedyś produkowało się zupełnie inaczej.... i to nie tylko auta.
Trzeba było zaspokoić potrzebę. Firmy starały się zdobyć klienta. Obecnie ci, którzy chcieli mieć samochód, już go posiadają, więc firmy nie chcą budować solidnych pojazdów na wiele lat. Teraz bardziej im się opłaca budować coś, co klient za kilka lat będzie musiał wyrzucić i kupić nowe.
Nie wszystkim to się podoba, ale tak jest niestety. Dotyczy właściwie wszystkich towarów.

dla mnie sprawa jest prosta gdyby lodzia miala 12 lat gwarancji na perforacji jezdzil bym dalej dacia a tak do czasu az polityka koncernu sie nie zmieni dacii nie kupie

To mniej więcej miałem na myśli pisząc o "polityce" Dacia.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

Odpowiedz do tematu