Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-02-08, 16:16 Polityka Dacia/Renault
Przez hasło "polityka" rozumiem strategię rozwoju i sprzedaży, postawę wobec klienta, standarty obsługi, jakość rozpatrywania reklamacji w znaczeniu szerokim a nie indywidualnym.
Mnie osobiście nieco drażni brak tożsamości marki. Nowe modele przestają być w miarę tanimi i prostymi pojazdami dla oszczędnego kierowcy, a zaczynają aspirować do wyższych klas, jednak nie jakością ale cygańskim wyposażeniem i dodatkami.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nowe modele przestają być w miarę tanimi i prostymi pojazdami dla oszczędnego kierowcy,
He ? Kup proszę porównywalnego wielkością hatchbacka za 30 tys albo sedana za 29 tys ....
W dodatku wyposażonego w normalny czterocylindrowy wolnossący silnik (a nie jakieś HTP czy inny badziew). Ze wspomaganiem kierownicy i czterema poduszkami w zupełnej podstawie .....
jan ostrzyca napisał/a:
a zaczynają aspirować do wyższych klas, jednak nie jakością ale cygańskim wyposażeniem i dodatkami.
Jakość pozostaje bez zmian, dodatki obowiązkowe w końcu (i na szczęście) nie są.
Zawsze można sobie kupić SUVa za 40 tys a minivana za 37 tys.
Cenię Dacię że niczego nie udaje. Jak na przykład Skoda które wmawia że kompakt aspiruje do klasy średniej, a klasa średnia u niej to już segment premium ....
Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.9 DID
Rocznik: 2002 Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2013 Posty: 133 Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2013-02-08, 17:30
DrOzda napisał/a:
Cenię Dacię że niczego nie udaje. Jak na przykład Skoda które wmawia że kompakt aspiruje do klasy średniej, a klasa średnia u niej to już segment premium ....
Co do Skody, to chyba ludzie sami sobie to wmawiają. Niektórzy nadal wierzą, że Octavia, to tańsza wersja VW Passata
Fabia, to pewnie VW Golf, a Superb to już super ekstra luksusowy Phaeton albo inny wynalazek.
Mnie osobiście nieco drażni brak tożsamości marki. Nowe modele przestają być w miarę tanimi i prostymi pojazdami dla oszczędnego kierowcy, a zaczynają aspirować do wyższych klas, jednak nie jakością ale cygańskim wyposażeniem i dodatkami.
Zgadzam się. Marka niby cały czas tania, ale już ma te same silniki co Clio, wyglądem aspiruje jednak do wyższej klasy niż ekonomiczna. I tu nasuwa się pytanie: na czym oszczędzali? W starym Loganie bardzo mi się podobał fakt, że doskonale było widać, gdzie są oszczędności i w związku z tym przynajmniej ja nie miałbym specjalnych wątpliwości, że to, co musi być zrobione dobrze (a tego najczęściej nie widać) jest zrobione dobrze.
@poniżej - szczególnie teraz, w czasach kiepskich sprzedaży powinno to się objawiać dużymi rabatami w celu zwiększenia sprzedaży. Mam jeszcze kilka powodów, dlaczego nie bardzo wierzę w 3000€, ale nie bardzo mi się chce strzępić klawiatury ;)
Ostatnio zmieniony przez yadoctor 2013-02-08, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Niedawno w chyba Auto Świat był artykuł, że VW przymierza się do nowej budżetowej marki konkurencyjnej dla Dacii i z tego co pamiętam, któryś z szefów miał się wypowiedzieć, że wyprodukowanie takiego auta kosztuje tylko 3000 €. Z tego nasuwa się wniosek,
że Dacia może stopniowo "ulepszać" swoje autka tak, aby być konkurencyjną na rynku i nadal utrzymać interesujące mnie widełki cenowe.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-02-08, 21:05
np inwestycja w rozwój fabryk produkujących Logany
lub też coś całkowicie prozaicznego - jakiś koszt który nie istniał w czasach produkcji Clio2 a teraz istnieje i byłby tak samo duży dla Clio2 co dla Logana
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2013-02-08, 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-02-08, 22:02
Kratylos napisał/a:
Gimbo napisał/a:
Kiedyś produkowało się zupełnie inaczej.... i to nie tylko auta.
Trzeba było zaspokoić potrzebę. Firmy starały się zdobyć klienta. Obecnie ci, którzy chcieli mieć samochód, już go posiadają, więc firmy nie chcą budować solidnych pojazdów na wiele lat. Teraz bardziej im się opłaca budować coś, co klient za kilka lat będzie musiał wyrzucić i kupić nowe.
Nie wszystkim to się podoba, ale tak jest niestety. Dotyczy właściwie wszystkich towarów.
dla mnie sprawa jest prosta gdyby lodzia miala 12 lat gwarancji na perforacji jezdzil bym dalej dacia a tak do czasu az polityka koncernu sie nie zmieni dacii nie kupie
To mniej więcej miałem na myśli pisząc o "polityce" Dacia.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum