Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2008-01-17, 14:09 Prawo jazdy
Masz wadę wzroku i jesteś kierowcą? Sprawdź swoje prawo jazdy.
Jeśli nie ma na nim informacji, że powinieneś jeździć w okularach lub soczewkach, twój dokument jest nieważny, ostrzega "Metro".
Problem dotyczy osób, którym okulista nakazał podczas kierowania autem noszenie okularów, szkieł kontaktowych lub opaski na jedno oko. Taka informacja - zakodowana w czterech cyfrach - powinna znaleźć się na odwrocie prawa jazdy (dotyczy to tylko dokumentów wydanych od 1 stycznia 2002 r). Niestety, wiele urzędów wydających dokumenty zapomina o wpisywaniu tych danych.
Wszyscy, którzy w swoich prawach jazdy w ostatniej rubryce nie mają wpisanego specjalnego czterocyfrowego kodu, na wszelki wypadek powinni zgłosić się do odpowiednich urzędów i wymienić dokument, radzi Krystyna Augustyniak z wydziału komunikacji urzędu dzielnicy Warszawa Rembertów.
- Jeśli kierowca jest w stanie udowodnić, że w badaniach lekarskich wyraźnie było zaznaczone, że powinien jeździć tylko w okularach czy tylko w soczewkach, a pracownik urzędu tego nie wpisał, wtedy nowy dokument dostanie za darmo - dodaje.
Gorzej, jeśli "papiery" lekarskie zgubiliśmy. Wtedy wymiana uderzy nas po kieszeni. Za badania zapłacimy bowiem ok. 150 zł, za wyrobienie nowego "prawka" - 70 zł. Niestety, taki wydatek czeka też wszystkich, którzy w swoich dokumentach mają np. wpisany kod 01.01 oznaczający, że mogą jeździć tylko w okularach, a lepiej czują się za kierownicą w soczewkach. Do używania ich wymiennie uprawnia bowiem kod 01.06.
"Metro" przypomina co oznaczają kody: 01.01 - musisz nosić okulary; 01.02 - musisz nosić soczewki kontaktowe; 01.03 - musisz mieć szkła ochronne; 01.04 - musisz nosić szkło matowe; 01.05 - musisz mieć przepaskę na oko; 01.06 - możesz nosić okulary lub szkła kontaktowe
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2008-01-17, 18:05
Wlasnie w uslyszalem w radio, ze Ministerstwo Infrastruktury zdementowalo te informacje. Nie ma mowy o kwestionowaniu waznosci praw jazdy, ktora ewentualnie moze byc ograniczona tylko data waznosci dokumentu.
A co oznacza cyfra 71 w pozycji 12?
Ja mam w rubryce 12 wpisane 01.01,71 ...
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Wysłany: 2009-11-11, 20:20 też o prawie jazdy, tylko z innej strony ...
To, że mamy kodeks drogowy wie każdy , ale nie wszyscy wiedzą, że na podstawie tej ustawy wydano Rozporządzenie MSWiA z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego. W tym właśnie rozporządzeniu poszukujemy bliższych informacji i systemie punktów karnych na naruszenie przepisów drogowych.
Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Rocznik: 2008
Wysłany: 2009-11-11, 20:42
Ahoj!
Mam "01.06." i święty spokój ... tak mi zresztą doradziła lekarka przy badaniu - "nawet jak pan nie uzywa szkieł kontaktówych, to lepiej wpisać ... "
Info przydatne, ale mi już lekarz przy badaniu na prawko powiedział że wpisuje coś takiego, bo gdybym np. wprzyszłości zmienił okulary na kontakty, przez takie głupstwo (chcąc być w zgodzie z literą prawa)wymienić prawko za kilkadziesiąt zł
Wysłany: 2009-12-02, 13:33 a ja znowu nie na temat
Niegdysiejsza nowelizacja kodeksu drogowego, ta z ustawą "fotoradarową" poszła do "kosza" - wyrok TK z dnia 14 października 2009 r. sygn. Kp 4/09. rząd szykuje nam jednak znowu małą niespodziankę, bo ... Ministra Infrastruktury bardzo "swędzą" rączki, jak tu utrudnić życie kierowcom , więcej tu: ustawa o kierujących pojazdami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum