Witam, mam pytanie, jeżdze 4 dzien Dacia Duster 1,5 dci 4x4. Staram nie przekraczac obrotow pow. 2500. i jezdzic plynnie a mimo to spalanie pokazuje mi na poziomie 7,1l/100km.
Czy to normale i czy spalanie jest takie wysokie poniewaz auto jest niedotarte?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-09-27, 12:36, w całości zmieniany 2 razy
Będzie spadać. Ja mam teraz 6,4 (miasto i wyjazd Płock W-wa). Na początku w trasie uzyskałem 5,9. Obecnie przebieg to 4500km. Po 6000 podobnież silnik się już ułoży.
witam........ mnie chociaż mam sandero......... spalanie nie spadło....... to raczej jakis mit......... nie licz na to ....jesli na cos to ........... że nauczysz się jeździć oszczędniej............ i tyle ......... poza tym nie ma to żednego sensownego ..... logicznego .... uzasadnienia..... i tyle.... większe auto .... większe opory ruchu .... gorsza aerodynanika...... masz suv ...... cos za coś ...
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-09-27, 21:15 spalanie
U mnie spadło dramatycznie jak zmieniłem opony na nokiany , a później jeszcze spadło ( prawie o 1 L) jak dopompowałem kółka do prawidłowych wartości ciśnienia - sprawdź opony. Teraz niewyjęte 4.9 -5.2 bez łaski.
Resetuj licznik co chwile , a zobaczysz jak wzrasta i spada spalanie - nauczysz sie jeździć.
Później już nie będziesz musiał patrzeć na komputer będziesz miał to w głowie.
Masz 4 dzień Dacie - spalanie spadnie ci jeszcze z biegiem czasu.
jak mnie nie spada to innym też nie spada ....... te wszystkike dacie są takie same..... ecodriving...... może...... ale nie że silknik ludzie......... ja mam sandero rok .. 10k na liczniku i ciagle mi pali tyle samo. co na początku... a jak komus po paru dniach spada spalanie to co ? silnik sie dotarł po 800 km ? a wczesniej się scierał az tak ze brał 1l benzyny wiecej ? dla mnie to są nieprawdopodobne historie. ps. no chyba że mój się jeszcze nie dotarł
Ostatnio zmieniony przez kakus 2010-09-28, 08:08, w całości zmieniany 2 razy
Panowie i jeszcze jedno nie wiem jak jest u Was ale ja nie moge wlac wiecej diesel'a do baku niz 40 litrów. Nawet przy pierwszym tankowaniu wlalem 40 i basta... u Was tez tak jest?
Mi też wchodzi 40 litrów , ale nie martw się w baku jest około 10 litrów jak zapala sie rezerwa.
Dlatego tak się dzieje. Wbrew pozorom jest to bardzo mądre rozwiązanie ,bo kierowca nie jeździ na oparach . W zimie jak w baku jest mało benzyny skrapla się na ściankach woda . Ta woda spływa na dno zbiornika . Jak paliwa jest mało to ten procent wody w paliwie będzie większy i w efekcie auto może nie odpalić rano lub tak trochę dziwnie spalać to paliwo.
Jest to opisane w instrukcji. W poprzednim aucie miewałem z tym problem , bo tankowałem np za 50 zł więc w/w zjawisko występowało.
Poprzez ustawienie rezerwy w w/w sposób kierowca myśli , że paliwa jest mało i tankuje - do serwisu zadzwoni mniej właścicieli dacii , że nie odpala , że są chwilowe spadki mocy lub gaśnie.
To , że u nas tak jest nie znaczy , że w każdej daci tak będzie , zaraz znajdzie się ktoś kto ma inaczej ustawiony komputer.
Ostatnio zmieniony przez Dawid 2010-09-29, 20:35, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum