Witam nazywam się Wojciech i pochodzę z lekko pagórkowatego Podbeskidzia,a że teren wokół mnie jest troszkę wysoko nad poziomem morza i sprzyja zimowemu szaleństwu na dwóch deskach rozglądałem się za pojazdem który pomieścił by moją rodzinę wraz z sprzętem. Zdecydowaliśmy żoną ze kupimy samochód nowy żeby przez minimum 5 lat mieć spokoju,dlatego opracowaliśmy kryteria według których wybieraliśmy samochód i tak na pierwszym miejscu było:
Bezpieczeństwo
Awaryjność
Pojemność bagażnika
Ekonomia eksploatacji-koszty przeglądów ewentualnych napraw po gwarancyjnych,montaż instalacji LPG bez utraty gwarancji
Wyposażenie pojazdu
Wygląd
Cena zakupu
I tak po selekcji na placu został Logan MCV, mimo że jako pracownik Fiata mam zniżki na auta z tego koncernu,i pomimo upustów na Skode Fabię Kombi które oferował mi szwagier.
Tak jak pisałem na placu został Logan MCV-ale tak było do puki w salonie nie zobaczyliśmy z żoną Dustera i tu nasze drogi się że tak powiem rozeszły bo moja małżonka wolała by:
1.6 16V 105 4x2 Ambience +Instalacja LPG+Czarny perła+ klima+ Pakiet modularny
Ja za to dla napędu na 4 koła mogę zrezygnować z klimy i lakieru metalik.
Na to forum trafiłem poszukując użytkowników pojazdów z pod znaku Dacia i informacji pomocnych przy wyborze samochodu tego producenta.
Witaj tak na wstepie najpierw dogadaj sie z zonka ;) ja mam MCV i jesli chodzi o bagaznik to jest super sprawdzone auto juz na maxa zaladowane w roznych warunkach fotki na forum moje , auto spisuuje sie swietnie kupil bym Dustera ale niestety bagaznik ma za maly :(
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-08, 16:36
Ja bym wybral dustera 4x4b ale z klimy bym nie rezygnowal. Zas na narty czy bagaze dodatkowe zawsze mozna wykorzystac bagaznik dachowy. Chyba, ze ktos przez caly rok potrzebuje bardzo pojemnego auta - wtedy MCV jest nie do pobicia.
fakt - z klimy nie rezygnuj - pamiętaj że dopłata do klimy w momencie zakupu to pewnie 3-4tysiące, a w przypadku jak będziesz chciał ją założyć po jakimś czasie to możesz nie zmieścić się w 10tysiącach.
4x4 1.5dci 110 jak dla mnie ;) ale widzę umiłowanie do LPG. Co do lakieru - wielokrotnie poruszany temat na forum, osobiście mam wrażenie że trwałość jest bardzo porównywalna (w przeciwieństwie do tego co widziało się kilka-kilkanaście lat temu).
No i pytanie - czy naprawdę będziesz korzystał z napędu na drugą oś, czy będzie to samochód miejski, który z szosy nie będzie zjeżdżał, czy lubisz czasami wziąć rodzinę nad jezioro, gdzie czasami musisz przejechać przez jakieś błoto (nawet niewielkie).
Witaj
Ja też mam MCV-kę i z klimą i muszę powiedzieć tak jak poprzednicy że nie warto rezygnować z klimy, a co do bagażnika to przedyskutuj dobrze ten temat z małżonką
Oczywiście że na dachu bagażnik też się zmieści ale to już musisz dopasować do Waszych potrzeb.
Pozdrawiam
Lubię góry i często biwakuję w lesie więc często musiał bym auto w krzakach zostawiać i to z daleka od asfaltu a drogi w górach to raczej do polnych nawet mają daleko.Mieszkam na wzniesieniu(górą tego nazwać nie można) jest tam dość wąski dojazd pod górę i często miałem tam problemy z wyjechaniem zimą, nie wspominając że lubi u nas śniegu nawalić,a wiadomo jak jest u nas z odśnieżaniem
Miałem już 3 auta wszystkie bez klimy,to żona jest zwolennikiem takich luksusów ,ja wolę owiewkę i otwartą szybę.
Co do trwałości lakieru,to mam to gdzieś bo teściu ma warsztat lakierniczy
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-06-08, 19:40
Witaj na Forum.
Podejście Twoje i Twojej małżonki jest typowe, że tak powiem dla naszych płci. Facet woli brykę z lepszym silnikiem, bądź np. z 4x4, a kobieta, jak to kobieta np. klimę czy lepszy lakier. Miałem dość podobny dylemat przy Sandero. Wolałem mocniejszy silnik, nawet kosztem klimy, a żonka odwrotnie: na szczęście stanęło na tym, że i mocniejszy silnik i klima.
I tu przyłączam się do opinii moich przedmówców - nie rezygnuj z klimy. Ja teraz na własnym przykładzie wiem, że zrobiłem dobrze.
a tak apropos nart to ja po przekatnej do bagaznika wlozylem narty 188cm zachaczaly o zaglowek ale niekomu to nie przeszkadzalo :)
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Gość
Wysłany: 2010-06-08, 20:38
Witaj!
Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że już myślisz tylko o Dusterze (a nie o porównywaniu jej z MCV),
i cały dylemat rozbija się o wybór wersji.
Bagażnik Dustera nie jest może przepastny ale moim zdaniem bardzo duży, pakowny i wygodny - z niskim progiem załadunku oraz stosunkowo wysoką podłogą = mniej schylania (to ostatnie podoba mi się i w Stepway)
Cóż, ja także nie rezygnowałbym z 4x4, zwłaszcza przy takim dojeździe do domu,
Ale! budowa Dustera pozwala i z napędem 4x2 na znacznie łatwiejsze pokonywania nierówności, wzniesień oraz wysokiego śniegu:
- wysoki prześwit (blisko 20 cm)
- rozstaw osi,
- kąty natarcia/zejścia - marna szansa na zahaczenie zderzakiem o nierówności,
- opony - szerokie i wysokie, to daje nawet jednej osi napędowej inne możliwości
A żeby było jeszcze śmieszniej - anegdota: znajomi złapali respekt do marki Dacia podczas wyprawy off-road po Rumunii. Kiedy przygotowywali się do ostrzejszego podejścia zapinając napędy swoich wielkich Toyot i Nissanów, redukując ciśnienie w oponach itd. zobaczyli z rozdziawionymi pyskami jak Loganka pick-up bez żadnych zabiegów jak gdyby nigdy nic wspina się z paką pełną drewna pod tę samą górkę
Trochę odgrzebałem swoje powitanie,ale w końcu udałem się do salonu i zamówiłem Dustera
1.6 16v Laureate 4x2 +LPG> do wyboru miałem dwie opcje odbioru autka 1)koniec grudnia i auto z 2010 i 2) 25 luty i auto z 2011.Wybrałem opcję numer 2.
W ramach rabatu uchandlowałem Auto alarm + czujnik cofania z wyświetlaczem,ale bez dywaników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum