Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4272 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 13:50 Odprysk szyby - gwarancja Renault a ubezpieczenie w PZU ?
Witam
Pech chcial ze na trasie siekierkowskiej wyskoczyl kamyczek komus spod kol wpost w szybe sandero ;-( Powstal odprysk i male pekniecie dlugosci ok 5 mm pod odpryskiem jakby w glab szyby. Mam w PZU ubezpiecznie autoszyba, wiec zamierzam skorzystac z tej polisy. Jednak mam auto na gwarancji, wiec nie wiem, czy wykonawca naprawy nie powinno byc ASO ? Byc moze wystarczy uzupelnic ubytek i polerowac ale moze trzeba wymienic cala ;-(. Jak mam sie do tego zabrac by nie stracic gwarancji i moc skorzystac z polisy ?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-10-10, 17:27, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-10-10, 13:58
Po co się bawić - i tak jak by Cię złapała Policja, żadne uzupełnianie nie będzie uznane. Zależy jaki masz wariant w tej autoszybie - jak serwisowy. To O.K. - jedziesz do serwisu oni wymieniają szybę wystawiają rachunek, który pokrywa PZU.
Można też inaczej (kiedyś sam tak robiłem z nowym Seicento). Brałem za pękniętą szybę z PZU: ok. 700zł - a szybę tyle, że nie oryginalną faitowską, wstawiano mi za ok. 350,-zł. Połowa zostawała w kieszeni, a dokładnie ok. 200,-zł wliczając szkodę z autocasco i tym samym jego podwyżkę w roku następnym. Ty masz zaś autoszybę więc podwyżka autocasco Ci nie grozi.
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4272 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 14:21
Norlanie AC jest w wariancie serwisowym, zas PZU autoszyba jest dodatkowym doubezpieczniem. Wiem ze jest limit ceny wymienianej szyby do 2000 zl chyba na rok.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-10-10, 16:07
Mekintisz zorientuj się więc, za ile chodzi szyba w ASO (z założeniem), a za ile poza serwisem nie oryginalna (z założeniem). Gdy to będziesz wiedział, zobacz ile daje Ci PZU (konkretnie za te jedną szybę) i podejmij decyzję co Ci będzie pasować. Akurat szyba nie ma wpływu na gwarancję - no bo co zepsują Ci się oryginalne piszczące wycieraczki. A jak przekalkulujesz to trochę kasy może zostać w kieszeni.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2010-10-10, 16:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-10-10, 18:38
Rozumiem, ze majac samochod po gwarancji wiekszosc z Nas wybiera najlepsze opcje rozliczenia ubezpiczenia. Czesto uzywajac zamiennikow atak by zostalo w kieszeni z AC. Jednak majac niemal nowy pojazd z jeszcze 4 letnia gwarancja jakos nie bardzo sie sklaniam do naprawy w nieautoryzowanym warsztacie. Cos spierdziela, i wyjdzie rdza - ASO zwali na warsztat wymieniajcy szybe.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2010-10-10, 19:39
Mekintosz ja też mam ubezpieczenie w PZU i również mam auto-szybę. Skontaktuj się z rzeczoznawcą ,nalegaj na wymianę w ASO bo napewno zamkniesz się w 2000zł. Pamiętaj, że nie tracisz zniżek.
Wysłany: 2010-10-10, 21:29
Dziekuje za rade. Doczytalem w sieci, ze PZU ma umowe z Autoglass Jaan i rzekomo tylko oni naprawiaja / wymieniaja szyby w ramach polisy. W OWU nic o tym nie ma. Zadzwonie jutro do agenta ktory mi sprzedawal polise i sie dopytam. Potem do ASO jak sie to zalatwia. Byle nie zaproponowali mi - z polisy auto szyba - naprawa/wymiana u Jaana, zas z AC ( co sie wiaze z utrata znizki ASO. Moga ja tez zakwalifikowac do naprawy - co z tym dalej robic - czy sie naprawia poza ASO szyby ?
PS. Czy Dacia Asistance jakos partycypuje w kosztach robocizny np. takiej wymiany ? Czy dacia asistance jest powiazana z gwarancja renault na auto ?
PS. Czasem chyba lepiej miec auto po gwarancji, czlowiek nie jest obciazony Wielkim Bratem ASO.
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-10-11, 08:01
Staraj sie aby byla kwalifikacja wymiany szyby z wyplata przelewem. Takie uszkodzenie jak opisujesz jest naprawiane za mniej niz 100zl w serwisie szyb samochodowych. Po naprawie ciezko jest znalezc miejsce uszkodzenia.
Wysłany: 2010-10-11, 08:09
Generalnie jak sie da to naprawic bez wymiany by nie bylo sladow to chyba dobrze. Zawsze wyciaganie szyby i jej montaz poza fabryka moze skutkowac np w przyszlosci przeciekaniem. Co fabryczne to fabryczne.
Czasem chyba lepiej miec auto po gwarancji, czlowiek nie jest obciazony Wielkim Bratem ASO.
Nie ma obowiązku korzystania z gwarancji - a z drugiej strony nawet kompletnie skopana, niegwarancyjna wymiana szyby nie anuluje gwarancji np na zawieszenie czy silnik.
Weź, chłopie, nie kombinuj (; - kupiłeś ubezpieczenie szyb, to korzystaj: zgłoś szkodę, rzeczoznawca wszystko powinien Ci wyjaśnić...
Ad "PS": Dacia Asistance to pomoc drogowa - to jak niby mają partycypować w kosztach naprawy szyby???
Wysłany: 2010-10-11, 09:12
Szkoda zgloszona w PZU, po 3 godzinach kontakt z Jaan Autoglass. Wizyta umowiona na czwartek. Umowilem sie na probe naprawy. W PZU zastrzeglem, ze jesli bedzie potrzeba wymiany to akceptuje tylko oryginalna takiego samego producenta szybe co mam w pojezdzie. Licze ze obejdzie sie bez tej wymiany. W ASO dowiedzialem sie, ze na szyby i tak jest rok gwarancji, i formula non stop nie oobejmuje elementow karoserii takich jak szyby. Wiec gdybym nawet w ASO ja wymienil i tak mam tylko rok gwarancji a nie jeszcze 4 jak na podzespoly mechaniczne. Ta informacje z ASO mam na telefon z dzialu blacharsko-lakierniczego, wiec nie wiem czy na 100% jest pewna.
Wysłany: 2010-10-14, 15:32
Szyba zostala naprawiona ale nie bez problemow. Trzeba fachowcom patrzec na rece. Sama naprawa trawala ok 30 min. Okazalo sie, ze odprysk zostal niecalkowicie wypelniony zywica i jest malutki fragment jest wciaz widoczny jako mala dziurka. Pod opuszkiem palca to bylo wyczuwalne. Pracownik AutoGlass na poczatku probowal przekonac mnie ze jest wszytsko ok. Jednak jak pokazalem mu co i gdzie jest nie tak ponownie przystapil do naprawy tego fragmentu. Po tym bylo juz lapiej. Jednak mimo spolerowania tego uzupelnionego fragmentu jest on widoczny. Wyglada jak slad po rozbitym na szybie owadzie. Na szczescie Autoglas Jaan jako podwykonawca PZU daje na naprawe wieczysta gwarancje ( na czas zycia szyby ). W przypadku gdyby od tego miejsca pojawily sie pekniecia czy inne slady wymieniaja szybe na nowa. Niestety ale tylko ich produkcji Nord Glass o takich samych paramatrach jak oryginal. Odpuscilem wymiane calej szyby gdyz nie chcialem, by w stosunkowo mlodym aucie ktos juz wymontowywal szybe oraz by zachowac prawo do wymiany bezplatnej w przypadku kolejnego nieszczesliwego zdarzenia w ramach polisy auto szyba ( pierwsza wymiana bezplatna, kolejne 30% wkladu klienta jak mnie poinformowano. )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum