A propo elektrycznych szyb w zimie - znam "pomysłowców" którzy po opadach śniegu usuwają go jedynie z dachu, wsiadają w auto, po kolei otwierają i zamykają wszystkie szyby przyciskami, przednia wycieracz, tylnia no i wio
A propo elektrycznych szyb w zimie - znam "pomysłowców" którzy po opadach śniegu usuwają go jedynie z dachu, wsiadają w auto, po kolei otwierają i zamykają wszystkie szyby przyciskami, przednia wycieracz, tylnia no i wio
Tylko jak długo? A potem reklamacja gwarancyjna i pewnie winien produdent
Przynajmniej zbierają z dachu czasami widać jak jedzie koleś amfibią bo tylko włączy wycieraczki, żeby śnieg troche zebrać, poco z dachu przecież sam spadnie
Jak zgarną wycieraczkami to i tak spoko. Widziałem gagatków którzy tylko wydrapywali okienko 20x20 cm na przedniej szybie i mieli klimat jak w czołgu.
Policja oczywiście ma to w d... i nie interweniuje choć taryfikator przewiduje parę stówek za coś takiego.
Dobrze że mam garaż... ale jak wieczorem wyjeżdżam z krakowa to odśnieżam dach, maskę i szyby, bo:
- (DACH) nie chcę być postrzegany jako kometa z warkoczem
- (MASKA) bo nie lubie jak mi wycieraczki cały czas machają
- (SZYBY) bo np po otwarciu bocznych szyb istnieje olbrzymie prawdopodobieństwo, że część śniegu wpadnie do samochodu
Takie odśnieżanie ma jeden Plus. Jak wyjdę odmieść auto ( kupiłem sobie nawet specjalną szczotkę, która nie rysuje lakieru ), to zanim skończę to wsiadam do w miarę ciepłego autka.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Zeszłej zimy parę razy widziałem taką oto scenkę: na dachu materac śniegu, w miarę intensywne hamowanie i przednia szyba zasypana tak, że bez szufelki ani rusz.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-10-28, 21:25, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2010-10-28, 22:14
Łatwo wam krytykować, ale jak ktoś jest wzrostu kaloryfera albo siedzącego psa, tak jak ja, to naprawdę ciężko jest dach odśnieżyć. :] Miałem z tym problem w Maździe, a to był raczej niski samochód. W MCV to chyba tylko z drabiną. :P
Trudno, tak się składa że prawo o ruchu drogowym nakłada taki obowiązek i w dodatku nie uzależnia go od wzrostu kierującego. Czasami wystarczy zmiotka z dłuższym kijkiem i tyle. Jazda z atakim bałwanem (w przenośni i dosłownie) nie należy ani do przyjemnych ani bezpiecznych
BEBE mozna kupic szczotke z dluzszym kijkiem - powinienes zmiescic to w bagazniku pozniej a mozna otworzyc drzwi i stanac na progu, choc jestem wysoki to jak mam boxa na dachu to tak robie bo jest wygodniej
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2010-10-30, 20:55
Można jeszcze prościej - zamiast płynu do spryskiwaczy wlać do zbiorniczka naftę. :] Wystarczy tylko dorobić płomyki prowadzące (jak jest po polsku "pilot light"?) za dyszami i voila - natychmiastowe odśnieżanie szyby, dachu, wszystkiego. :D
W okresie kiedy śniegu mamy sporo, w bagażniku mam zawsze szczotkę do zamiatania pomieszczeń. Taką na kiju. I kiedy autka z zaspy nie widać wyciągam toto i po kłopoce.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-10-31, 14:29
bebe napisał/a:
Wystarczy tylko dorobić płomyki prowadzące (jak jest po polsku "pilot light"?) za dyszami i voila - natychmiastowe odśnieżanie szyby, dachu, wszystkiego. :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum