Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Rejestracja Dustera - nieprawidlowosci.
Autor Wiadomość
hru 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2010
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2010-11-10, 11:43   Rejestracja Dustera - nieprawidlowosci.

Witam,

Złozylem zamowienie, odczekalem swoje w kolejce, przyjechal samochod, bardzo ladny.
Dostalem komplet dokumentow, wplacilem pieniadze na konto salonu Renault.
Poszedlem do wydzialu komunikacji w Szczecinie, probujac zarejestrowac pojazd i ?
I sie nie da.

Czemu sie nie da?
Bo w papierach dotyczacych homologacji pojazdu, w karcie pojazdu oraz duzym zoltym dwustronnym dokumencie widnieje masa pojazdu podana jako 1250,8 kg.
Dodatkowo widnieje dopuszczalna ladownosc 479,2 co lacznie daje 1730 kg dopuszczalna mase calkowita pojazdu.

W wydziale komunikacji wpisuja jakies cyferki typu numer homologacji a wszelkie wypisane tam dokumenty typu rocznik, moc, nacisk itd itp uzupelniaja sie podobno samoczynnie. Samoczynnie ale za to nie wyswietlaja sie masy - pojazdu i ladownosc.
Kiedy urzednik probuje wpisac te wartosci to system mu odrzuca - nie mozna podawac masy pojazdu z przecinkiem. Musza to byc wartosci zaokraglone.

Urzad osyla mnie do renault, renault mowi ze wszystko ok, nowego swiadectwa homologacji dac nie chca bo twierdza ze jest ono poprawne.

Zaplacilem za samochod - nie moge nim jezdzic bo nie da sie go zarejestrowac.

Czy ktos z was mial podobny problem?
Czy ktos z was ma zarejestrowany pojazd i w karcie pojazdu widnieje masa po przecinku? Jesli tak, jak to zrobil.

Pozdrawiam i prosze o pomoc.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2010-11-10, 11:48   

Ja mam w Sandero mase bez przecinka. Dziwne bo taka dokladanosc w zapisie jest niepotrzebna !

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2010-11-10, 15:25   

U mnie urzędnik w wydziale komunikacji sam zaokrąglił, niech nie przesadza że mu nie wolno

hru 
Zielony listek

Wysłany: 2010-11-10, 15:33   

Zaokraglil i co. To zgodne z prawem jest? W karcie pojazdu masz w takim razie mase z przecinkiem a w dowodzie bez przecinka i to sie przeciez nie zgadza.

kisu 

Silnik: 1.5 dCi 110 4x4
Rocznik: była 2011 - jest 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-11-10, 15:46   Re: Rejestracja Dustera - nieprawidlowosci.

hru napisał/a:

Kiedy urzednik probuje wpisac te wartosci to system mu odrzuca - nie mozna podawac masy pojazdu z przecinkiem.

Dlaczego nie można - na homologacji jest wpisana masa dokładna bo inaczej się nie da tam musi być dokładna masa do 0,10

hru napisał/a:
Musza to byc wartosci zaokraglone.

Na homologacji muszą być dokładne - a w systemie skoro mają być zaokrąglone - to urzędnik winien zookrąlglić - co Cie obchodzi system - komputerowy - system to nie prawo - a urzędnik działa "tylko w granicach i na podstawie przepisów prawa /prawo publiczne/" - a nie w granicach że nie bo nie bo nie chce mu system przyjąć

hru napisał/a:
Urzad osyla mnie do renault, renault mowi ze wszystko ok, nowego swiadectwa homologacji dac nie chca bo twierdza ze jest ono poprawne.

jeśli chodzi o homologacje to zapewne waga z przecinkiem jest poprawna bo ma być dokładna - moim zdaniem to niewiedza urzędnika
Ostatnio zmieniony przez kisu 2010-11-10, 15:48, w całości zmieniany 1 raz  

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-11-10, 16:46   

rozumiejąc trochę komputer który nie toleruje " , " sugerowałbym spróbować z " . ". Jeśli to co ma w bazie to typ zmiennoprzecinkowy to po kłopocie - kropka zamiast przecinka załatwia wszystko, jeśli typ całkowity to nadal wyrzuci, że coś nie tak :)
Co do zaokrąglenia myślę że to dobre rozwiązanie :)

MarkD 

Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Wysłany: 2010-11-10, 17:43   

Rozmawiałem z kumpelą, która pracowała w wydziale komunikacji i z tego co mówiła to:
zaokrąglają, niech urzędnik poda Ci przepis a nie tekst, że system nie przyjmuje
Dodatkowo te homologacje są w Wawie i jest możliwość sprawdzenia dla konkretnego modelu jakie powinny być wartości i czy te co przyniosłeś mieszczą się w tym.

Zawsze możesz iść do kierownika wydziału. No to tak na szybko co się dowiedziałem, tylko powtarzam - sam się w tym za bardzo nie rozeznaje.

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-11-10, 17:56   

No i RZ znowu górą ;-)
czyli dokładnie tak jak pisze Kolega:
PiotrWie napisał/a:
U mnie urzędnik w wydziale komunikacji sam zaokrąglił, niech nie przesadza że mu nie wolno

U mnie wszystkie wartości są zaokrąglone do całkowitych np.max.masa dopuszczalna: 1710 kg, z wyjątkiem max. nacisku na oś: 8.92 kN (uwaga, kropka o czym dalej)

P.S.:
Telepatia?!
Cztery godziny temu rozmawiałem o czymś podobnym ale w innym kontekście:
Paniu urzędniczka na poczcie zakwestionowała mi w druku przelewu na poczcie przecinka ze względu na sposób rozdzielenia cechy od mantysy liczby rzeczywistej jaką była kwota do zapłaty.
Pan dr hab. inż. został pouczony, przez Panią z wykształceniem ca. średnim iż: "przecinek oddziela tysiące, a kropka grosze"
Nieuctwo górą!

<-- !AWRUK A ja myślałem, że to w krajach anglosaskich i w programowaniu (co zrozumiałem a nie na Starym Lądzie. Amerykanizujemy się szybciej niż myślałem. Rewolucję kultiuralną czas zacząć, jak mawiał Mao Tse Tung (Mao Zhedong?) Niedługo cieć na bramie zacznie mnie pouczać, ze się np. niepoprawnie wyrażam.

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-11-10, 18:02, w całości zmieniany 2 razy  

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-11-10, 19:31   

Ironizując trzeba by stwierdzić że to nic nowego dla zwolenników Dacii, bo przecież poruszają się "niepoprawnym społecznie" wozem :mrgreen:

Seal 

Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Wysłany: 2010-11-10, 21:06   

Hru masz świetny materiał do Uwagi w TVN albo dla Janusza Weissa z Radia ZET.
Ostatnio zmieniony przez Seal 2010-11-10, 21:10, w całości zmieniany 1 raz  

krzyska 

Silnik: 1.5dCi
Wysłany: 2010-11-11, 08:19   

Miałem podobny problem, w wydziale komunikacji po wpisaniu homologacji którą otrzymałem wraz z Dusterem Pan urzędnik mówił mi że w niej jest wszystko źle .... :!:

Nie znam się na ich systemach ale po rozmowie z Renault Polska otzrymałem od nich drugą (inną) homologaję i wyjaśnienie o pomyłce w poprzedniej i to wystarczyło aby zarejestrować samochód.

NIe wiem czy dobrze pamiętam ale chyba na forum był też taki post iż poza wymianą homologacji któryś urząd domagał się również wymiany karty pojazdu.

Jeśli będziesz potrzebował mogę Ci przesłać skany homologacji - porównasz je z własną.

hru 
Zielony listek

Wysłany: 2010-11-11, 13:09   

Seal: To z Weissem dobre jest ale juz wcielilem sie w jego role i robie to od tygodnia :)
Moze zmienie nazwisko, bedzie bardziej wiarygodnie.

Re ostatni post:

Bardzo proilbym o te dokumenty na adres hruga@wp.pl
Ciekawi mnie rowniez co w twoim przypadku poskutkowalo - co zmienili, czego nie zmienili i co oznaczalo to "wszystko jest tutaj zle" - wypowiedziane przez urzedniczke.

W moim przypadku jest "tu jest masa po przecinku a ja nie moge tego wprowadzic do komputera, nie moge rowniez zaokraglic, prosze przyjsc jak pan bedzie mial prawidlowy dokument bo to jest nieprawidlowo"
A tu na forum czytam ze ludzie maja mase po przecinku i wszystko gra, urzednicy zaokraglaja bo nie maja innego wyjscia.
Renault z tego co widze rowniez nie widzi tutaj klopotu - powoluja sie na niekompetencje urzednika ktory ma mase zaokraglic zeby bylo ok.

Po moim miescie jezdzi juz kilka dusterow i w jakis sposob te samochody byly rejestrowane. Jak?

MarkD 

Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Wysłany: 2010-11-11, 14:56   

hru napisał/a:
komputera, nie moge rowniez zaokraglic, prosze przyjsc jak pan bedzie mial prawidlowy dokument bo to jest nieprawidlowo"

To niech Ci udowodni, że jest nieprawidłowo. Niech poda przepis. Byleś u kierownika wydziału?

hru 
Zielony listek

Wysłany: 2010-11-11, 18:04   

Bylem, bylem. Zadzwonil do osoby, ktora miala mi rejestrowac pojazd i powiedzial ze niewiele moze. Jutro sprobuje znowu tam pojsc i poprosic go zeby zarejestrowal na zaokraglone cyferki.

WhiteDragon 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Wysłany: 2010-11-12, 22:28   

Ciekawe rzeczy piszecie koledzy. Doktorat można by z filozofii zrobi. A mi to MCV w 10 minut urzędniczyny zarejestrowały, a do świadectwa homologacji do dziś nie zaglądałem. :mrgreen:

leo 

Marka: MZ, DU, Dacia
Model: ETZ, Tico, Duster
Silnik: 0.125, 0.8, 1.6
Rocznik: 1990, 1998, 2010
Wysłany: 2010-11-13, 16:27   

WhiteDragon napisał/a:
Ciekawe rzeczy piszecie koledzy. Doktorat można by z filozofii zrobi. A mi to MCV w 10 minut urzędniczyny zarejestrowały, a do świadectwa homologacji do dziś nie zaglądałem. :mrgreen:

Ciekawe, zgadzam się.
U mnie też był problem z homologacją, o czym dowiedziałem się jeszcze jej nie widząc, znaczy przez telefon. Zadzwonił do mnie dealer (W. Zygmuntowicz od Nazaruka w Lublinie), że niestety odbiór samochodu przedłuży się o kilka dni, bo przeanalizował przysłane przez importera papiery i znalazł błędny wpis - że niby samochód ciężarowy, a miał być osobowy... poza tym wpis ten od razu przeczył zapisowi o ilości miejsc - normalnie w osobowym jest 5 miejsc (i tak było wpisane), w ciężarowym jest bodajże 4.
Ale ja nie musiałem gimnastykować się w urzędzie komunikacji, bo sam sprzedawca sprawdził dokumenty, znalazł błąd, zadzwonił z przeprosinami (zresztą to nie jego wina przecież) i wyjaśnił sytuację. Sam przeprowadził akcję z wymianą papierów (szybko, przez kurierów), żebym dostał już poprawne i nie "bujał się" między urzędnikami. Jedyną konsekwencją było kilkudniowe opóźnienie (weekend się trafił) w rejestracji i odbiorze samochodu. Na dealera nie mogę złego słowa powiedzieć, wręcz przeciwnie - postąpił właściwie i profesjonalnie.
Tak więc nie wiem, jak to jest. Moim zdaniem u mnie było normalnie - tak, jak powinno być. Nie rozumiem, dlaczego koledzy otrzymujący dokumenty zmuszeni są do korespondencji z Renault Polska - przecież do naprawienia sytuacji powinien poczuwać się pośrednik (sprzedawca, czyli dealer), zwłaszcza jeśli sam nie znalazł błędów, lecz wskazał je nabywca po próbie zarejestrowania auta. Tak więc ja atakowałbym sprzedawcę, nie RP.

PS. W moim wyciągu ze świadectwa homologacji i/lub w karcie pojazdu jest tak: dop. masa całk. 1710 kg, dop. ład. 472.7 kg, najw. dop. nacisk osi 8.92 kN. Wartości w karcie są z kropkami, nie przecinkami. :mrgreen: Problemu z tym nie było.

PS 2. Pani w UK zaczęła jedynie coś smęcić o braku osobnego papierka o zapłaconej akcyzie (a jakże)... Ale najstarszy stażem pan w wydziale wskazał jej zapis na fakturze o treści wyrażonej wielkimi literami, cyt.: "OŚWIADCZAMY, ŻE POSIADAMY KOPIĘ DOKUMENTU POŚWIADCZAJĄCEGO ZAPŁATĘ AKCYZY PRZEZ IMPORTERA, NA SPRZEDAWANY NINIEJSZĄ FAKTURĄ POJAZD." I problem się rozwiązał.
Rejestracja zabrała mi mniej niż pół godziny (nie było kolejki).

Beckie 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2010-11-13, 17:54   

Mi rejestracja nie zajęła ani sekundy. Pani sprzedająca auto załatwiła to za mnie za drobną opłatą.

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Wysłany: 2010-11-13, 23:03   

Pewnie 17zł - to opłata za pełnomocnictwo, niezbędne do zarejestrowania autka w imieniu np. klienta. Bezpłatnie rejestrują na podstawie pełnomocnictwa przy rejestracji przez osobę spokrewnioną w piewrszej linii

jjmalin 

Model: Sandero + Duster
Silnik: 1.5 dCi + 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2010 + 2021
Wersja: Stepway
Wysłany: 2010-11-14, 10:15   

ja nie zarejstrowałem Stepway'a bo była za mała masa pojazdu gotowego do jazdy o 20 kilo... w piatek tego nie zalatwilem bo Renault Polska mialo wolne 12.11 ... w poniedzialek maja przefaksowac jakies zaswiadczenie na ktorego podstawie mam nadzieje ze zarejestruje auto ... jak nie to nie wiem co zrobie ...

Były: Hyundai Atos Prime ( rocznik 2000 ), Fiat 126p ( rocznik 1990 ), Fiat Seicento ( rocznik 2008 ), Renault Clio ( rocznik 1998 ), Citroen C4 ( rocznik 2008 )

Nikita_Bennet 

Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wysłany: 2010-11-14, 14:55   

do dealera że sprzedał Ci trefne auto pod względem prawnym.
Czyli nie wywiązał się pewnie z umowy z zaliczką którą wpłaciłeś bo dostarczył Ci towar z wadą prawną.

jjmalin 

Model: Sandero + Duster
Silnik: 1.5 dCi + 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2010 + 2021
Wersja: Stepway
Wysłany: 2010-11-14, 16:27   

czekam na zaświadczenie które mają dosłać z Warszawy ...

Były: Hyundai Atos Prime ( rocznik 2000 ), Fiat 126p ( rocznik 1990 ), Fiat Seicento ( rocznik 2008 ), Renault Clio ( rocznik 1998 ), Citroen C4 ( rocznik 2008 )

hru 
Zielony listek

Wysłany: 2010-11-14, 22:10   

UdaO sie zarejestrowac za czwartym podejsciem.

Pani w urzedzie sie nawsciekala, napsioczyla na renault i na swojego szefa ktory ja osoboscie musial poprosic zeby mi zarejestrowac auto.
Wpisala dane bez kropek - do czego nie miala prawa i teraz do tych danych renault polska musi dostarczyc poprawione swiadectwa zeby mozna bylo zlozyc wniosek o wydanie stalego dowodu rejestracyjnego.

W kazdym razie juz ma 180 km przejechane. Bardzo mi sie podoba to siedzenie wysoko.
I niezle przyspiesza od 2k. Turbina jak u dentysty. Wszystko gra.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu