Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-11-19, 21:32
Może się Wam narażę, ale mam wątpliwości czy w Polsce można mówić o fenomenie Dacii. Prognozowana ilość sprzedaży samochodów osobowych w bieżącym roku to ok 320 tys. sztuk. Dacia - kilka tys, z info od Laisara wynika że z reguły plasuje się gdzieś w okolicy 20-22 miejsca najchętniej kupowanych. Dlaczego tak jest? MOIM ZDANIEM
a)nieuzasadniony brak zaufania do marki
b)sszrot-wageno-mania wszechobecna
c)długi okres oczekiwania na autko (niektórych to zniechęca, na szczęście ma się to poprawić)
d)dziwne rozwiązania funkcjonalne w pewnych kwestiach, które nie każdemu odpowiadają (klakson, elektryka szyb)
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-11-19, 21:57
benny86 napisał/a:
a)nieuzasadniony brak zaufania do marki
To chyba powód zasadniczy braku popularności Dacii w Polsce.
benny86 napisał/a:
To też ważny powód - szczególnie biorąc pod uwagę ceny: najpopularniejsze "używki" z zachodu to te w cenie do 20 tys. zł. Nowa Dacia kosztuje jednak dużo więcej (nie mówię o golasach - bo tych ze szrotów tez się nie sprowadza).
benny86 napisał/a:
c)długi okres oczekiwania na autko (niektórych to zniechęca, na szczęście ma się to poprawić)
Też racja - czekanie 1/2 roku na Dustera, czy 3 m-ce na Sandero, to skandal. ONI (czytaj: RP) po prostu nie chcą zarobić.
benny86 napisał/a:
d)dziwne rozwiązania funkcjonalne w pewnych kwestiach, które nie każdemu odpowiadają (klakson, elektryka szyb)
To chyba najmniej ważny powód - dla mnie osobiście "dziwactwa" Dacii da się przeżyć - kwestia przyzwyczajenia.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 750 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2010-11-20, 09:29
benny86 napisał/a:
TRUE ;(
Dodam jeszcze jedno - średnio przygotowane kredytowanie dla rolników pod auta typu pick-up. Auto teoretycznie dla przedsiębiorców, małych firm i gosp. rolnych a tutaj panie obsługujące kredyty w salonie nie są pewne jakie dokumenty ma dostarczyć rolnik i nie wiedzą co jest co i jak to czytać (oczywiście centrala RCI wie co i jak bo najpierw tam dzwoniłem).
W Fiacie byli lepiej przygotowani (tyle że ich pick-up droższy i słabszy silnik).
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-20, 21:07
benny86 napisał/a:
Kłóciłbym się. Samochód kupowaliśmy w lipcu. Czas oczekiwania na nową Skodę Octavię - 3 miesiące. Nowa Kia C'eed SW - odbiór w styczniu. :O To raczej chyba kwestia tego, że Dacia prawie nie ma aut na stocku. Wyprodukowanie samochodu i przywiezienie go z drugiego końca Europy trwa, niezależnie od marki. Różnice oczywiście są, ale nie spotkałem się, żeby gdzieś na nowe auto wyprodukowane pode mnie, a nie z placu, czekało się mniej niż 3 miesiące.
benny86 napisał/a:
Taki sam poroniony pomysł z klaksonem jest w peugeotach. Doprowadzający (mnie) do szewskiej pasji "pik pok" w kierunkowskazach pominę milczeniem. :Z Po prostu francuskie samochody są dziwne, bo Francuzi to dziwny naród, a ich syrena brzmi jak geje w trójkącie. ;)
Dacie to nie są samochody idealne, takich z resztą nie ma. Ale im dłużej Dacią jeżdżę (a jeżdżę już dwa tygodnie! :), tym mocniej jestem przekonany, że takie "wady" jak powyżej, to czepianie się garbatego, że ma dzieci proste. :]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum