Wysłany: 2015-04-22, 08:02 Głębokość odsadzenia felgi na piaście
Witam.
Kupiłem nowe felgi do Logana 2011r tyle ze muszę dołożyć dystanse by to wyglądało normalnie. Jako że auta nie mam przy sobie, to nie mogę zmierzyć jednej rzeczy - jaką długość ma piasta - otwór centrujący? Nie mogę takiej informacji znaleźć w sieci. Nowe felgi mają mniejszy otwór centrujący stad to pytanie.
Nie, nie odsadzenie. Nie o to mi chodziło.
W piaście jest... hmm.. czop na który nakłada się felgę. To jest otwór centrujący. Ja chce wiedzieć ile ten czop ma grubości.
No własnie dlatego napisałem iż nowe felgi mają mniejszy otwór centrujący.
Średnice znam, odsadzenie nie ważne bo to dystansem wymierzę, tylko potrzebuje grubość czopu na który nakłada się dystans. Piasta - na nią idzie tarcza hamulcowa - na nią koło/dystans/pierscień centrujący - ile w tym miejscu zostaje mm ?
A do czego jest to potrzebne?
Zakładasz dystans, dłuższe śruby i gotowe. Jak po takiej operacji będzie się prowadzić to zupełnie inny temat.
Masz auto to ściągnij koło i wszystko będziesz wiedział.
Ja czytam ze zrozumieniem.
To ty chyba nie za bardzo wiesz o co chodzi.
Piszesz o dystansach, wysokości pierścienia centrującego (chcesz wiedzieć wymiar) a ja dalej nie rozumiem po co - chyba, że chodzi o grubość dystansów ale to Ty powinieneś to napisać.
Tak na koniec - zmiana ET felgi ewentualnie dołożenie dystansów powoduje dużo problemów z geometrią zawieszenia.
W Polsce kult gleby, szerokich felg, naciągu opon itp. jest cały czas na topie a drogi jakie są wszyscy wiemy.
PS
Ja też mam auta po dużych "modach" do sportu ale w "dupowozach" serię wymiary, po co się męczyć
To powtórzę jeden mały szczegół i go wyjaśnię: nie ma problemu gdy zakłada się felgę z większym otworem centrującym niż tym który jest w aucie - albo pierścień albo dystans nie robią problemu.
Problemem jej gdy chce się włożyć felgę z mniejszym otworem centrującym niż jest w aucie gdyż pierścienia już nie ma gdzie włożyć, a dystans musi mieć grubość załóżmy 25mm gdyż sam dystans musi się oprzeć na piaście a na tym pierścieniu musi być krawędź pod felgę... a jeżeli dystans będzie za chudy to nie będzie krawędzi i na felgę i zniknie otwór centrujący.
Po to mi własnie grubość tego czopu którym jest otwór centrujący, bo muszę wiedzieć jak grube dystanse zamówić a będą robione na zamówienie.
Otwór centrujący w feldze chyba się da przetoczyć pod konkretny wymiar.
W jednym komplecie felg musiałem zrobić z 57mm (felga) 65mm piasta. Po co kombinować z dystansami.
Też wooojaS się zastanawiałem swego czasu nad takim rozwiązaniem. Ale czy nie można zrobić tak jak pisze GORDINI przetoczyć otwór centrujący w feldze? Choć tu bym się zastanawiał nad tą metodą.
Kurczę teraz sobie przypomniałem o tej sprawie a byłem na wymianie opon i miałem to wszystko na wierzchu :(. Sorka. Jak patrzę po Twym opisie to czyżby było to potrzebne (dystanse) do Logana pick-upa
A tu wymiary tarczy hamulcowej (może choć trochę w niewielkim - tyci tyci - stopniu pomogą) określić wymiar na oko . Myślę że powinieneś się jeszcze spytać o wymiar w tylnej piaście a konkretnie tego dekielka chyba.
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2015-04-23, 16:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum