Witam! Już dłuższy czas się nie odzywałem, ale na forum czasem zaglądam. Loganik jeździł bez problemów, minęły już trzy lata, a na liczniku ok. 52 tys. km i jak dotychczas pełne zadowolenie z zakupu. Nie było więc o czym pisać.
Ale do rzeczy: gwarancja się skończyła, więc zaczynają się problemy :) Ostatnio jak jechałem zapaliła mi się kontrolka ręcznego. Ręczny na dole, więc wg. instrukcji chodziło o jakiś problem z hamulcami. Kontrolka paliła się jednak słabiej niż jak włączyłem ręczny i z kolejnymi minutami coraz bardziej przygasała, aż po ok. 5-10 minutach świeciła się niemal niezauważalnie, o ile w ogóle. Hamulce działały dobrze, płyn hamulcowy blisko maxa.
Czy ktoś z Kolegów miał podobny problem lub wie coś na ten temat? Z tego co znalazłem na forum to kolega piotrres miał problem z kontrolką hamulca - jak się to objawiało?
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Piotrku,
Przerabiałem ten sam numer po 3 latach: to kwestia dogięcia styku przy hamulcu ręcznym. Ja to miałem po 3 latach. ASO w RZ zajeło to 5 min. i nie wzięli ani grosza Myślę, że mechanik obeznany z renówkami zrobi Ci to w podobnym czasie.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-11-18, 22:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-06-21, 12:43 Migająca kontrolka układu hamulcowego
szukalem za pomoca szukajki ale cos mi tym razem nie wyszlo, choc znalazlem info np. na temat rorzadu
mam taki problem, miga mi kontrolka hamulca recznego na konsoli wyswietlacza,
chwile sie pali, za jakis czas nie, i tak w kolko - btw wszystkie swiatla stopu sa sprawane
wiecie moze jak to naprawic
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-06-21, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
poziom plynu latwo sprawdzic
a co z linka, rozumiem ze mam sprawdzic jej naciagniecie, czy o to chodzi?
a wlasnie gdzie sie ja naciaga, podnoszac atrape przy dzwigni recznego czy tez trzeba sie do tego dostac od spodu (reczny lapie dopiero na ostatnim oczku)?
a ten czujnik, co trzeba zrobic zeby go sprawdzic, bezpiecznik? czy tez jakis styk czy sie nie poluzowal?
czy jeszcze cos innego?
Jeżeli od kilku dni pali mi się kontrolka "ręcznego" i po zaciągnięciu ręcznego zaświeca się jakby mocniej, jednocześnie poziom płynu jest ok, to wskazywałoby to na nieprawidłowości w szeroko rozumianym układzie hamulcowym, a nie na zbyt luźnej lince i powinienem podjechać do ASO?
Dodam , że auto hamuje normalnie i różnicy nie odczuwam
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-05-13, 15:46
Może byś coś nie tak z wyłącznikiem ręcznego (lekkie zwarcie lub zacina się). A może popsikaj takim spray'em do elektryki (za kilkanaście złotych w każdym motoryzacyjnym). Ja miałem w Seicento ciągle rozłączający się kierunkowskaz - popsikałem do środka styków i wszystko OK.
Wysłany: 2016-03-19, 11:48 Nie świeci kontrolka hamulca ręcznego
Przestała świecić kontrolka zaciągniętego hamulca ręcznego, hamulec działa, podczas jazdy jak delikatnie zaciągnę to słychać dźwięk ostrzegawczy ale na desce rozdzielczej nie pojawia się nic.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-03-19, 14:52
jako nr 1 stycznik-krańcówka pod dzwignią i kabelki do niej dochodzące
Jeśli w czasie jazdy zaciągasz hamulec ręczny i słyszysz charakterystyczny dźwięk to stycznik jest sprawny .
Chyba po prostu przepaliła Ci się żaróweczka
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-03-20, 08:09
jas_pik napisał/a:
Jeśli w czasie jazdy zaciągasz hamulec ręczny i słyszysz charakterystyczny dźwięk to stycznik jest sprawny .
Chyba po prostu przepaliła Ci się żaróweczka
Tam nie ma zarowek tylko diody. Troche to dziwne, bo jezeli wydaje sygnal to linia od
hamulca do zegara jest nie uszkodzona, bo wlasnie w zegarach jest glosniczek. Jak o mnie chodzi to padla dioda albo zos w zegarach nie halo.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2016-03-20, 09:34, w całości zmieniany 1 raz
Wczoraj po kilkukrotnym zaciągnięciu ręcznego (prace przy garażu) kontrolka wróciła
Akurat jak się oswajałem z tematem rozebrania deski celem sprawdzenia styków w wtyczce.
_________________ Przychodzi taki moment życia, że od pojemności silnika ważniejsza staje się pojemność bagażnika.
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-11-18, 19:35 Usterka kontrolki od hamulca ręcznego
Witam.
Tak od ponad tygodnia mam problem z kontrolką od hamulca ręcznego. Początkowo przy niezbyt mocnym naciągu hamulca zaczęła migać a czasami w ogóle się nie świeciła.
A teraz już prawie za każdym razem się nie świeci nawet jak maksymalnie zaciągnę ręczny hamulec.
Przy zapłonie kontrolka normalnie się zapala wraz z innymi.
Prawdopodobnie w najbliższym czasie udam się z tym do ASO, ale niestety jest nam obecnie potrzebny samochód na co dzień i nie wiem ile może zająć naprawa tej usterki.
Może ktoś miał coś podobnego u siebie w aucie?
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-11-28, 15:41
Byłem dzisiaj z tą usterką u Pietrzaka w Rybniku. Wszystko poszło bardzo sprawnie - ponoć jakaś blaszka był źle znitowana i nie było styku w czujniku. Nie wiem ile im to dokładnie czasu zajęło bo przyszedłem do salonu po ponad dwóch godzinach i auto już stało na placu
Dzięki za wcześniejsze sugestie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum