Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-22, 00:22 Matylda
Już się brałem za pisanie opowieści dziwnej treści, jak to żeśmy się zastanawiali nad nowym samochodem, jak to żeśmy dzielnie wybierali, już to odrzucając pokusę sprowadzania szrotów z Zachodu, już to opierając się syrenim śpiewom sprzedawców wiodących w Polsce marek. Ale raz, że mi się odechciało :) , a dwa, że jeden obraz wart tysiąca słów, więc po cóż sobie po próżnicy klawiaturę strzępić. :]
Bez zbędnych wstępów - nasza Dacia Logan MCV. Wersja 7-mioosobowa, benzyna 1.6 16v 105 KM, Laureate. Z dodatków - pakiet klima+radioodtwarzacz+martwe zwierzę na kierownicy, podłokietnik, czujniki cofania, roleta, półka na pieluchy. ;)
2010-11-23: hardkór wycieraczkowy! :] Fabryczne piszczałki wymienione na bezstelażowe Motgum - 65 i 53 cm. (Małe fotostory.)
2010-11-30: wiejsko-tuningowa folia na słupkach! :] (Słitaśne focie - tutaj.)
2010-12-24: pod choinką MCVka znalazła uszczelkę pod maskę. :) Wyjątkowo zdjęć nie ma, bo uszczelka wygląda dokładnie tak samo jak wszędzie indziej. Szczegóły montażu tutaj.
2011-01-29: zaworki zwrotne na przewodach spryskiwaczy i nowe dysze mgłowe! Opis montażu i kiepskie zdjęcia tu!
2011-02-02: wycieraczki wymienione na Bosch Aerotwin 60 i 53 cm. Firmie Motgum już dziękujemy. :>
2011-02-03: wymienione żarówki H4 i postojowe z przodu na Osram Silverstar i Osram Cool Blue. Paskudne zdjęcia - tutaj.
2011-02-21: wymiana oleju i filtra (przebieg 3800 km), wymieniona uszczelka miski olejowej (szczegóły - tu).
2012-05-30, 2012-06-18: dezynfekcja klimatyzacji i wymiana filtra kabinowego, wymiana fabrycznego radioodtwarzacza, wymiana głośników przednich i instalacja głośników wysokotonowych, instalacja gniazd zasilających 12V dla drugiego i trzeciego rzędu siedzeń, wraz z przełącznikami i bezpiecznikami (szczegóły: tu).
2012-07-11: wymiana oryginalnych świateł przeciwmgłowych na zintegrowane światła przeciwmgłowe / do jazdy dziennej Hella 1N0 010.294-001 (szczegóły - tu).
2012-08-24: instalacja gniazda USB w tunelu środkowym.
Ostatnio zmieniony przez bebe 2012-08-26, 22:28, w całości zmieniany 18 razy
Wysłany: 2010-11-22, 00:49
Seal napisał/a:
A gdzie taką drogę budują
U mnie pod domem. :) To brakujący kawałek al. KEN między Wałbrzyską a Dolinką Służewiecką. Normalnie chłopcy zasuwają 7 dni w tygodniu, ale widać z okazji wyborów zrobili sobie przerwę, a samej drogi nie zagrodzili (jest już wylana cała podbudowa, brakuje tylko warstwy ścieralnej). Mogłem się w spokoju rozwalić na środku jezdni i focić, a jeszcze światło było świetne, jak na listopad. :]
Już się brałem za pisanie opowieści dziwnej treści, jak to żeśmy się zastanawiali nad nowym samochodem, jak to żeśmy dzielnie wybierali, już to odrzucając pokusę sprowadzania szrotów z Zachodu, już to opierając się syrenim śpiewom sprzedawców wiodących w Polsce marek. Ale raz, że mi się odechciało :) , a dwa, że jeden obraz wart tysiąca słów, więc po cóż sobie po próżnicy klawiaturę strzępić. :]
No i dobry wybór, życzę zadowolenia z zakupu i długich lat bezproblemowej jazdy
A gdzie taka fajna naklejke znalazles? Na miejscu takie sprzedawali czy mozna to dokupic u nas? :)
Naklejka super jak i same autko!
Z tą naklejką na wycieczkę do Arabów możesz się przejechać - będą się trzymać na 100 metrów, tylko zasięg z pancerfausta mają większy.
A gdzie taka fajna naklejke znalazles? Na miejscu takie sprzedawali czy mozna to dokupic u nas? :)
Naklejka super jak i same autko!
Z tą naklejką na wycieczkę do Arabów możesz się przejechać - będą się trzymać na 100 metrów, tylko zasięg z pancerfausta mają większy.
Tia - widzialem te/podobne na jakichs filmach (Hurt Locker?) - tak przy okazji - fajny instruktarz jak sie jezdzi duuzym SUVem http://www.youtube.com/watch?v=Yco1deXOzN8 :D
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-11-22, 21:39
Gratulacje z powodu zakupu ... co do naklejki to zajebista (jakby Wojewódzki powiedział) ... ale do Arabów to z nią nie wyjeżdżaj, gotowi podejść jednak bliżej.
Wysłany: 2010-11-22, 23:44
Naklejkę dostaliśmy od znajomych. :) Generalnie samochód ma być też trochę dla znajomych, o czym informowaliśmy od samego początku, i tak się odwdzięczyli (nie bez znaczenia może być fakt, że kiedyś, dawno temu, byłem nie najspokojniejszym i nie najbardziej wyrozumiałym kierowcą... ;).
Gratuluje nabytku. Od razu co mi wpadło to wnętrze, bardzo mi się podoba, jest super. Fajna kolorystyka.
Jeżeli pytania były powielane, to przepraszam:
1. Obojętna wersja czy sedan, czy mcv, ogólnie mówiąc poprawili jakość wnętrza (czy są lepsze plastiki, czy pozostały te same, ale są w innym kształcie), widzę, że jest przeprowadzony lifting zarówno wew. i na zewn.
2. Ta wersja, jest tak jakby usportowiona, bo jak rodzice kupowali, samochód, ale w sedanie to była logan-ka wersji prestige, czy jakość tak, z silnikiem 1.6 105 koni z białymi zegarami.
3. Ostanie pytanie może się dziwnie zabrzmi, mianowicie, czy silnik 1.4, a 1.6 mają taką samą za budowę zewnętrzną, bo co kolega zaprezentował, to jest kompletnie inna bajką (wygląd).
Wysłany: 2010-11-25, 00:27
To moja pierwsza Dacia, więc nie mam porównania z wersją sprzed liftu, ale:
Stig_PL napisał/a:
1. Obojętna wersja czy sedan, czy mcv, ogólnie mówiąc poprawili jakość wnętrza (czy są lepsze plastiki, czy pozostały te same, ale są w innym kształcie), widzę, że jest przeprowadzony lifting zarówno wew. i na zewn.
Plastiki są chyba te same, ale różnią się między wersjami wyposażenia - w Laureate na desce rozdzielczej jest np. taka kratkowana guma ("rumuńska odpowiedź na włókno węglowe" ;), w Arctice bodajże był sam plastik, bez gumy. Dla mnie plastik to plastik, nie jestem w stanie stwierdzić, czy on jest lepszy, czy gorszy.
Stig_PL napisał/a:
2. Ta wersja, jest tak jakby usportowiona, bo jak rodzice kupowali, samochód, ale w sedanie to była logan-ka wersji prestige, czy jakość tak, z silnikiem 1.6 105 koni z białymi zegarami.
Białe zegary są w wersji Laureate, niezależnie od silnika. Poza tym zarówno wersje wyposażenia, jak i silnika niczym się między sobą nie różnią jeśli chodzi o "usportowienie", w szczególności zawieszeniem, hamulcami, czy czymkolwiek. Swoją drogą "usportowiona" furgonetka to byłaby pewna nowość. :)
Stig_PL napisał/a:
3. Ostanie pytanie może się dziwnie zabrzmi, mianowicie, czy silnik 1.4, a 1.6 mają taką samą za budowę zewnętrzną, bo co kolega zaprezentował, to jest kompletnie inna bajką (wygląd).
Nie wiem, nie widziałem innych silników. Na pewno różni się od wersji MPI, bo jest inna głowica i osprzęt. Czy jest różnica w wyglądzie między 1.6 MPI a 1.4 MPI - nie wiem.
Wysłany: 2010-11-30, 14:49
Nakleiłem folię na słupki. A konkretnie - kazałem nakleić, bo sam aż tak zdolny nie jestem. :] Naklejanie odbyło się w zakładzie zajmującym się przyciemnianiem szyb, nazwy w tej chwili nie pomnę, ale to ten ze strony przyciemnianie.com.pl, ten na Żegiestowskiej 19. Samo oklejanie to dwie godziny ostrej rzeźby, kosztowało 150 zł za folię i robociznę. Niestety póki co nie mam dobrych zdjęć. :| Zdjęcia niedobre - poniżej.
Nie widzę nic wiejskiego w tej przeróbce, zawsze mi się wydawało że "agro" jest wtedy, kiedy próbujemy tanio ucharakteryzować auto żeby udawało szybsze/lepsze/droższe (choć to nie reguła).
Matowa folia wygląda dość dobrze, szału nie ma, ale wiochy też nie.
Ja bym raczej poszedł w grubszą, żeby nie wyglądało to jak zwykła naklejka na blachę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum