Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-11-24, 11:05
Dwumasowe koło zamchowe, turbina o zmiennej geometrii, filtr fap. Z tego co czytam na forach samochodowych to z kołem zamachowym i turbiną mogą byc problemy przy nieumiejętnej jeździe.
I o dziwo czytałem że było parę przypadków, że korbowód bokiem wyszedł ,wiąże się to chyba z wyżyłowaniem silnika. Ja bym tego silnika osobiście nie brał, wogóle juz diesla nie kupię, dlatego że teraz wszystkie nowe są z fapem który się zapycha łatwo.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1394 Skąd: Kępno
Wysłany: 2010-11-26, 18:34
Fap w tym silniku ma własny wtryskiwacz udrazniający. Zapchać go to chyba spora sztuka. Jeśli jeździmy w takich warunkach, że FAP będzie często zapchany, to będzie trzeba częściej zmieniać olej (w trosce o bezpieczeństow silnika, zadba o to OCS - czyli lepiej niż w wersji bez FAP gdzie wg kalendarza zmieniamy olej co 20.000 niezaleznie od tego jak i gdzie jeździmy). Koło dumasowe jest także w wersji 1.5 85km - tylko najsławbsza wersja 68km go nie ma.
Najsilniejsza wersja ma inne wtryski, inny wał korbowy, inne korbowody, inne tłoki, głowicę, lepsze chłodzenie... mniejszy stopień sprężania (mniejsze naprężenia, wyższa kultura pracy). Jej awaria z powodu zbytniego wysilenia jest tak samo realna jak wersji 85konnej. Spowodować awarię DCI nie jest trudno - wystarczy go tylko "umiejetnie" sportow zachipować, a potem grzać na autostradzie ile wejdzie (najlepiej, przy chipowaniu przesunąć ogranicznik obrów znanie powyżej 5000obr i z taką predkoscią obrotowa śmiagąć na autostradzie)
Edit: Przynajmniej taka jest moja wiedza na ten temat ;)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2010-11-26, 18:38, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-11-27, 11:55
Z tego co wiem w Dacii i Reanult nie ma koła dwumasowego w 1.5 70-85km tylko 1.5 dci 100-110km ma koło dwumasowe.
Fap to nastepna rzecz do zepsucia sie w samochodzie a w dieslu jest ich i tak wystarczająco dużo
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-11-27, 16:04
Ktoś ostatnio na forum pisał że w Dacii tylko wersja 68-konna motoru DCI nie ma dwumasowego koła zamachowego, podobne info znalazłem w którymś z tygodników motoryzacyjnych (ale to już słaby argument dla mnie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum