Ale najgorsza jest końcówka, gdy już wiemy, że auto zostało wyprodukowane... że czeka się na przyjazd lawety... a gdy już stoi w salonie - trwa kołomyja z papierami... i importer wystawił nie takie papiery, jak trzeba, że coś tam, jakoś i w ogóle się opóźnia...
A potem dostajesz dokumenty, idziesz rejestrować... Wtedy każda godzina się dłuży...
Sam to przeżyłem w ostatnim tygodniu.
Za to radość ogromna po przyprowadzeniu, rozłożona na raty na kolejne dni. Warto czekać.
wiecie moze czy fabryka czasmi goni do przadu powiedzmy maja zaplanowane skladanie na dzien x ale z roznych powodów robia go x-2 dni powiedzmy tak sie zastanawiam czy dreczyc dilera mailami z pytaniem czy sobie odpuscic i czekac na kontakt
To nie działa w ten sposób: moment dostawy ma niewiele wspólnego z datą produkcji - fabryka robi swoje, natomiast diler podaje Ci taki termin, żeby dotrzymać go w razie niewielkich problemów. Dlatego jeśli transport auta z fabryki i papierkologia pójdą sprawnie, to samochód można dostać nawet wcześniej, ale nie dzieje się to dlatego że został wyprodukowany np 2 dni przed planem...
Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-11-09, 08:51
Ja właśnie dostałem info, że mój Szkodnik będzie wyprodukowany w 49tyg. - masakra to już grudzień - niby ma być przed świętami - jednak zobaczymy - na umowie mam maksymalny termin 31.12.10 - ech to czekanie.
_________________ Teoria nie zrobi z nikogo praktyka :)
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-11-09, 17:40
marektbg napisał/a:
ech to czekanie.
... ale potem jaka frajda.
Niektórzy na swój pierwszy raz czekają kilkanaście lat, inni kilkadziesiąt lat, a jeszcze inni nigdy się nie doczekają - i Ci ostatni to maja dopiero przes.... .
wiecie moze czy fabryka czasmi goni do przadu powiedzmy maja zaplanowane skladanie na dzien x ale z roznych powodów robia go x-2 dni powiedzmy tak sie zastanawiam czy dreczyc dilera mailami z pytaniem czy sobie odpuscic i czekac na kontakt
Warto zadzwonić te 3-4 tyg. wcześniej i dowiedzieć się o planowany termin produkcji. A gdy już on będzie znany, dzwoń ponownie jakiś tydzień wcześniej - niewykluczone, że termin się skróci (w moim przypadku skrócił się o 6 dni).
Jednak ma rację Laisar - dealerowi nie jest znany termin przyjazdu lawety z autem (może upłynąć np. 2 tyg. od daty montażu), nie określi też dokładnie daty otrzymania dokumentów auta od importera, ani nie ma on wpływu na to, że np. przyjdą kompletne i prawidłowo wypełnione papiery. Gdy będziesz już wiedział, że auto już istnieje i dealer czeka na przywiezienie, bądź w stałym kontakcie i umawiaj się na konkretne terminy kolejnych telefonów.
W moim przypadku było tak:
- samochód złożono 6 dni przed planem
- potem dojechał do Lublina, przyszły papiery z błędami i prostowano te błędy, a następnie dostałem kurierem te "dobre" - minęło 16 dni od produkcji
- zapłaciłem i zarejestrowałem tego samego dnia
- auto odebrałem 17 dni od daty montażu.
Podjechałem dzis do salonu. Pan mimo zapewnien, ze samochod bedzie w salonie w poniedzialek-wtorek zeszlego tygodnia, powiedzial mi, ze przez opoznienie na izbie celnej, i przez montaz kratki samochod jest dopiero w transporcie.
Powiedzial, ze moze nawet jest juz na placu. Polecialem, znalazłem - ale niestety innego Sombrero w krwistym kolorze.
Smutno
Z czekaniem na Dustera tak źle znowu nie było - w końcu dotarł do salonu prawie 20 dni przed wcześniej ustalonym terminem - miał być 10 grudnia, dojechał 20 listopada. Bardziej zirytował mnie fakt, że nie mogłem odebrać go w sobotę - salon niby pracuje, ale w szkieletowej obsadzie i aut nie wydaje. No i czekanie na dokumenty do rejestracji - samochód z opłaconą zaliczka nie mógł od razu mieć kompletu papierów - w salonie musieli najpierw odnotować wpłatę pełnej kwoty na konto, a dopiero wtedy zamówili dokumenty. Dziwne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum