Czesc.
Jestem z Wami od wrzesnia jako obserwator. Pora sie wkoncu zarejestrowac -odebralem Dusterka :)
4x2, benzynka, wersja Ambiance w metalicznym brazie. Z dodatkow na razie tylko alarm.
Na start zmiana opon ze standardowych Continentali na zimowe Pirelli Sottozero (jesli mial ktos z szanownych forumowiczow stycznosc z tymi gumami -mile widziane opinie)
Zamawialem w polowie wrzesnia.
Na ten moment jest super. Powoli "ucze sie" nowego
Pozdrawiam
Dzieki za mile przyjecie.
Nie sadzilem, ze beda az takie schody z oponami zimowymi.
Pirellki odpadly (w komputerze byly a na magazynie zero :( )
Alternatywa sa Dunlopy SP WINTER SPORT 3D 98 H ...troche drozej, ale w tym momencie mowi sie trudno ...ponoc sa przyzwoite (oby)
...i tez nie wiem czy beda (maja byc po swietach).
Korzystajac z okazji bycia "na biezaco z gumami" chcialbym uczulic forumowiczow na dosc ciekawa przypadlosc mniejszych serwisow oponiarskich -proponuja opony (NOWE) w przecietnych cenach, ale jak przychodzi do zakupu okazuje sie, ze sa one tylko NIEUZYWANE
...za to lezaly sobie gdzies w magazynach od 2005-6 roku
Czytajcie oznaczenia i pytajcie o faktyczne daty produkcji.
pozdrawiam
Piękny kolor (brzmi to nieskromnie, bo też taki wybrałem ), jeżeli chodzi o opony zimowe to zamówiłem oferowane przez Dacię w ramach akcji kompletne koła z oponami BG Goodrich i o dziwo "załapałem" się na tą ofertę. Dealer nie mógł ich zamówić (w RP nie chcieli przyjąć zamówienia) ale napisałem do RP emaila z zapytaniem o co chodzi z fikcyjną promocją i poskutkowało. Ile kosztowały Cię opony zimowe?
Oj z oponami to ja też miałem przypały na początku grudnia. W największym sklepie netowym (oponeo) nie było NIC w tym rozmiarze w wersji 4x4. Udało się jakoś "po znajomości". Też mam Pirelki tylko wersję 4x4 model Scorpion Ice. Na razie w mieście bez zarzutów, prawdziwy test czeka Dustera i jego opony po Świętach, kiedy jadę w góry, w takie miejsce gdzie czasem zwykłe osobówki bez łańcuchów mają spore problemy z podjazdami ;)
Witaj!
Nie masz czego żałować jak chodzi o te Pirelli Sottozero - u mnie w pracy służbowe Octavie jeżdżą na takich oponkach - nienajgorsze, nienajlepsze po prostu przeciętne, a kosztują powyżej przeciętnej.
Tak jak pisałem w poprzednim poście załapałem się na ofertę Dacii dot. zakupu kpl. kół z oponami zimowymi. Dzisiaj odebrałem samochód. Rzeczywiście opony tak jak pisałem: BF Goodrich na stalowych (nawet stylizowanych) felgach. Całość kosztowała 2700,00 pln. Chyba miałem farta, bo "normalnie" to: felga - ponad 300 pln, opona 612 pln i kpl. śrub na jedno koło 75 pln - do tego montaż i wyważenie - razem... ok. 4000 pln. Czasami coś się uda... Z tego co się dowiedziałem to w związku z wejściem w Niemczech przepisów o obowiązku używania opon zimowych - Renault Polska "przerzucił" w ramach koncernu Renault - wszystkie opony zimowe za Odrę i dlatego są z tego tytułu problemy
no to faktycznie masz farta; moje wyjda 4x600 + 90 przekladka .....i to tylko gumy -co zrobic?
Zajade letnie, zimowe i nie ma to tamto kupuje na caly sezon. Wyda sie moze nawet i z 900 za sztuke, ale tylko raz na 4-5 lat.
Szkoda, ze przy odbiorze nie mozna sobie deklarowac gum :(
pozdrawiam
Całość kosztowała 2700,00 pln. Chyba miałem farta, bo "normalnie" to: felga - ponad 300 pln, opona 612 pln i kpl. śrub na jedno koło 75 pln - do tego montaż i wyważenie - razem... ok. 4000 pln. Czasami coś się uda...
2.700 zł to rzeczywiście niezła cena. Ale przyjrzyjmy się:
- felga stylizowana (piszesz "ponad 300 zł") - kupowałem, poprosiłem o rabat i dostałem od razu bodajże 10% - za sztukę wyniosło mnie 260 zł; dodam, że z powodu błędów z numerami w fabrycznym katalogu "zgapiłem się" i zamówiłem felgi dopiero w listopadzie, a do końca października sprzedawano wszystkie fele z 25-procentowym upustem;
- opona BF Goodrich (piszesz "612 zł") - na www.oponeo.pl jest za 490 zł;
- dlaczego wspominasz o śrubach - czyżbyś miał letnie na alufelgach i do stalówek potrzeba innych śrub?
_________________ Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez leo 2010-12-25, 19:57, w całości zmieniany 2 razy
Całość kosztowała 2700,00 pln. Chyba miałem farta, bo "normalnie" to: felga - ponad 300 pln, opona 612 pln i kpl. śrub na jedno koło 75 pln - do tego montaż i wyważenie - razem... ok. 4000 pln. Czasami coś się uda...
2.700 zł to rzeczywiście niezła cena. Ale przyjrzyjmy się:
- felga stylizowana (piszesz "ponad 300 zł") - kupowałem, poprosiłem o rabat i dostałem od razu bodajże 10% - za sztukę wyniosło mnie 260 zł; dodam, że z powodu błędów z numerami w fabrycznym katalogu "zgapiłem się" i zamówiłem felgi dopiero w listopadzie, a do końca października sprzedawano wszystkie fele z 25-procentowym upustem;
- opona BF Goodrich (piszesz "612 zł") - na www.oponeo.pl jest za 490 zł;
- dlaczego wspominasz o śrubach - czyżbyś miał letnie na alufelgach i do stalówek potrzeba innych śrub?
Przyjrzałem się, i...
samochód odebrałem 23 grudnia (gwarancji odbioru w tym terminie nie miałem - samochody "giną" w procesie produkcji - vide casus tolkiszon82). W takiej sytuacji trudno było szukać i kupować opony w listopadzie. Dustera kupiłem z pakietem Look w związku z czym miałem koła na alusach ze śrubami do alu. Nawet jeżeli kupiłeś (kupiłbyś) opony po 490 pln i felgi po 260 pln, to i tak wychodzi 3000 pln do tego śruby (20 x 15,50 = 310 pln ) oraz montaż ok. 80 pln - w sumie całość nie mniej niż ok. 3400 pln i dlatego uważam, że miałem farta pzdr.
Przyjrzałem się, i...
samochód odebrałem 23 grudnia (gwarancji odbioru w tym terminie nie miałem - samochody "giną" w procesie produkcji - vide casus tolkiszon82). W takiej sytuacji trudno było szukać i kupować opony w listopadzie. Dustera kupiłem z pakietem Look w związku z czym miałem koła na alusach ze śrubami do alu. Nawet jeżeli kupiłeś (kupiłbyś) opony po 490 pln i felgi po 260 pln, to i tak wychodzi 3000 pln do tego śruby (20 x 15,50 = 310 pln ) oraz montaż ok. 80 pln - w sumie całość nie mniej niż ok. 3400 pln i dlatego uważam, że miałem farta pzdr.
Oczywiście - jak napisałem wcześniej, to dobra cena.
Zdziwiły mnie ceny podawane przez Ciebie - sądząc po moich zakupach, w listopadzie felgi kosztowały poniżej trzech stów. Dość spora jest też różnica między ceną opony podaną przez Ciebie a ceną na portalu (znaczy się wskazówka dla tych, którzy zamierzają kupować gumy - oczywiście warto to przemyśleć, biorąc pod uwagę również kwestię wyważenia i zamontowania). Co do śrub... tak podejrzewałem. Chociaż sądziłem, że alusy dostosowano do śrub zwykłych (stalówkowych); a tu guzik - chcesz alu, dokupuj śrubki (np. do zimowych stalówek).
Ty się cieszysz, że zrobiłeś dobry interes (i masz rację), ja po prostu starałem się spojrzeć na kwestię zakupów z innej perspektywy (próbowałem "zwariantować", jak określiliby to twórcy filmu "Hiway").
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum