Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-01-05, 15:06
ładne z pewnością, i jak dla mnie bezkonkurencyjne (za 20 tys. zł można dostać jedynie ostatnie egzemplarze seicento, które gdzieś tam zalegają dealerom). Gdyby jakaś lepsza wersja (klima,radio,elektryka szyb z przodu) kosztowała 25-26 tys. zł byłoby idealnie:)
Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010 Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 399 Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2011-01-05, 15:15
W cenę 20 tys. nie bardzo wierze, w końcu ESP obowiązkowe trochę kosztuje. Pewnie okaże się, że będzie niewiele tańsze od Sandero.
Samochód bardzo ładny - linia ciekawa, powiedziałbym na czasie
Wysłany: 2011-01-05, 15:22
ESP wcale nie jest takie drogie jak się wydaje, do sparka kosztuje 1 tys. zł jako opcja, a podejrzewam że koszt produkcji i montażu w skali wielkoseryjnej jest niższy...
ESP wcale nie jest takie drogie jak się wydaje, do sparka kosztuje 1 tys. zł jako opcja, a podejrzewam że koszt produkcji i montażu w skali wielkoseryjnej jest niższy...
pewnie masz rację ale to nie gwarantuje zakupu w cenie kosztów wytworzenia - przykład: podłokietnik do Dustera - cena zakupu ok. 700 pln
Wysłany: 2011-01-05, 15:42
No tak, tylko tak jak Pedro mówi, nie wiadomo jak się to przełoży na cenę gdy esp będzie obligatoryjne. Jak sobie skonfigurowałem moje potencjalne sandero (za ok 1,5 roku planuję coś kupić) to się lekko zdziwiłem... (laureatte+boczne poduszki+pakiet komfort+metalik, motor 1.2 i cena ponad 40 tys. zł)
Prawda jest taka że w przypadku większości części najwięcej zarabiają pośrednicy,i tu prosty przykład koszt jednego wahacza do corsy z zyskiem dla producenta to 47pln,gdzie ten sam wahacz w sklepie jako oryginał kosztuje w sklepie jakieś 350pln,a żeby było jeszcze śmieszniej to ten sam wahacz sprzedany przez producenta jako AM po iluś tam pośrednikach kosztuje 240pln jedyna różnica między oryginałem a AM to to że ten ostatni ma usunięte znaczki właściciela marki.
Przykład?
W Loganie Laureate z pocz. 2005 r. cena ABS w opcji, to było 2000 zł. Od 2006 r. ABS jest obligatoryjny. I ten fakt nie spowodował wówczas wzrostu ceny auta...
Podejrzewam, że te 1200 zł za ESP w topowym Dusterze, to jest obecnie "po kosztach" Jak będą montować we wszystkich (ten sam moduł we wszystkich egz. na taśmie) to cena jeszce zleci...
SARCO napisał/a:
Prawda jest taka że w przypadku większości części najwięcej zarabiają pośrednicy,
SARCO, niestety, to prawda (znam temat z autopsji): niestety, kroci nie zarabiają ci co, "mieli pomysł", podjęli ryzyko, wdrożyli do produkcji, wytworzyli, tylko ławica pośredników i "doradców", którzy "umożliwiają czyn podjęty..."
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-01-05, 18:11, w całości zmieniany 1 raz
co do obrazka:
To stary zmaz nocny rysownika "der AŚ" przedstawiający "Spark.ro"
reszta jest fantazją (może poza ceną)
"Na podzespołach starszego Clio" chłe, chłe , chłe
Już mam takich txt. serdecznie dosyć, po tym jak parę
osób wmawiało m, że "Logan to tak na prawdę uproszczona R-19ka" !
Idę o zakład, że autko będzie wyglądało zupełnie inaczej...
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Przypuszczam że cena będzie podobna do fiata pandy. To będzie ten sam segment rynku, a więc rywal i cena nie będzie mogła za bardzo odbiegać od konkurencji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum