Wysłany: 2014-11-23, 15:13 Wyłączające się wspomaganie kierownicy
Witam. Od około kilku dni mam problem ze wspomaganiem kierownicy a objawia się on w naste pojący sposób. Kiedy samochód stoi nie używany około 2 godzin wtedy wspomaganie nie działa ( chodzi tak jak na wyłączonym silniku ) a po przejechaniu około kilometra wspomaganie włącza się i chodzi bez zarzutów. Jeśli nie przekroczy sie miedzy odpaleniami silnika około 2 godzin to wspomaganie chodzi dobrze. Byłem z tym u elektryka i podłączyłem samochód pod komputer i pokazał sie komunikat że napięcie jest za małe i odłącza pompę wspomagania ze względu na duży pobór prądu. elektryk sprawdził alternator i regulator napięcia i są w porządku dają prad o natężeniu od 13,7 V do 14,7 V. Samochód jest z 2010r. 4x4 i silnik to 1.5dCi 110km. Co może być nie tak że ta pompa wspomagania w taki sposób się zachowuje? Pomóżcie
Gdzie powstaje sygnał za niskiego napięcia? W sterowniku pompy czy w centralnym komputerze? W drugim przypadku powinny się też wyłączyć elektryczne szyby, lusterka, klima i parę zbytków (chyba gdzieś tak czytałem... ).
miałem też problemy z pompą wspomagania w sandero I ( ale to też dci ). serwis mi powiedział że są one względnie bezawaryjne . .... sprawdź połączenia na kostkach łączących. mi po dzwonie nie dobrze je złączyli ...... wakacje objeździłem zastępczym ( bo w miejscu wakacji dacie widzieli pierwszy raz na oczy i wymienili pompę co na powrót nic nie pomogło ).... ale po fachowej diagnozie problem znikł.....
Ostatnio zmieniony przez kakus 2014-11-23, 19:29, w całości zmieniany 1 raz
Przyczyną może być osłabiony już akumulator. Przy zimnym rozruchu wykrywa zbyt duży spadek napięcia i odłącza elektryczne wspomaganie.
Zimniej się zrobiło - więc problem się "uzewnętrznił".
Sygnał błędu powstaje w komputerze w zakładce pompa wspomagania tak było u elektryka na monitorze pokazane nie mam wiedzy czy jest to główny komputer czy sterownik pompy ale mogę powiedzieć że elektryczne szyby, radio, światła i nadmuch działa bez zarzutów w trakcie odpalania i przez cały czas
Ostatnio zmieniony przez foxbike 2014-11-23, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
miałem też problemy z pompą wspomagania w sandero I ( ale to też dci ). serwis mi powiedział że są one względnie bezawaryjne . .... sprawdź połączenia na kostkach łączących. mi po dzwonie nie dobrze je złączyli ...... wakacje objeździłem zastępczym ( bo w miejscu wakacji dacie widzieli pierwszy raz na oczy i wymienili pompę co na powrót nic nie pomogło ).... ale po fachowej diagnozie problem znikł.....
Witam po dłuższej przerwie związanej oczekiwaniem na dostawę akumulatora przez firmę kurierska. Akumulator zakupiłem firmy Bosch o parametrach 74Ah. Niestety zmiana akumulatora nie poprawiła sytuacji ze wspomaganiem.
W takim razie, trzeba sprawdzić dalej przewody ... brak przewodnicta zasilania ( 1 pin w pompie we wtyczce 2pinowej) względem masy - czyli przewodzenie od bezpiecznika z kabiny, masę też sprawdzić oczywiście czy jest mocna,
- to samo zrobić z pinem 5tym w drugiej wtyczki pompy , czyli czy jest faktycznie 12-13V
no a tak wogóle , zacząć sprawdzić styki tych dwóch bezpieczników , bo np w problemie z ABSem często wystarczyło przetrzeć styki bezpieczników.
pompa_elektryka.jpg Elementy - przewody do sprawdzenia , również podane w metodzie Renault
Plik ściągnięto 1818 raz(y) 107,69 KB
elemnty.jpg położenie pompy (186) itd...
Plik ściągnięto 1974 raz(y) 85,21 KB
Ostatnio zmieniony przez corrado 2014-12-04, 20:48, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu ze wspomaganiem, niestety wysiadło sterowanie silnikiem pompy w pompie. koszt zregenerowanej pompy to około 400zł. W tygodniu wymiana i powinno juz być dobrze. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum