Czy ktoś orientuje się w temacie możliwości wymiany skrzyni na 6-cio biegową, ale taką aby zachować krótką jedynkę (zamiast reduktora)?
A może ktoś obeznany w temacie zaproponuje inne rozwiązania?
Prawdopodobnie nie ma większych przeszkód technicznych (a każde i tak są do zwalczenia) - wystarczy wybrać skrzynię przewidzianą do wersji 4x4.
a 4x4 nie ma takiej samej skrzyni co 4x2?
laisar napisał/a:
Ale tak właściwie - czego? Posiadania "pseudo-reduktora"?
Miałem na myśli poprawę komfortu pracy silnika na autostradzie, czyli zmniejszenie obrotów przy prędkości 120-130 km/h. Nie jestem mechanikiem, więc nie wiem czy np. dużym problemem jest wymiana samych kół zębatych dla 4 i 5 biegu, tak aby trochę wydłużyć te biegi.
Sprawdziłem i rzeczywiście! Że też wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. To jest jakiś punkt zaczepienia.
Pozostaje pytanie czy 4x4 na 6-tym biegu przy prędkości powiedzmy 120km/h silnik kręci się wolniej niż na 5-tym biegu w 4x2? Czyli innymi słowy - jak różnią się przełożenia tych skrzyń?
str. 17, w połowie wysokości są podane przełożenia.
Dzięki!!!
No te dane trochę obniżyły mój entuzjazm. Myślałem, że w moim 4x2 są krótkie przełożenia. Ale przełożenia w wersji 4x4 są jeszcze krótsze - a właściwie są tak krótkie, że prędkość na 6-tym biegu jest w nim mniejsza, niż w 4x2 na 5-tym biegu. Pasowałyby mi takie przełożenia jakie daje skrzynia z wersji 1,5 dCi 110 4x2. Ale to inny silnik i mało prawdopodobne, żeby ta skrzynia pasowała do 1,6 16v.
Taki właśnie był zamysł - duster, a już zwłaszcza 4x4, abso-kurna-lutnie nie służy do biegania po autobahnie, więc 6 biegów ma mu dać zamiast tego lepszą dzielność terenową.
Lajkonik napisał/a:
Pasowałyby mi takie przełożenia jakie daje skrzynia z wersji 1,5 dCi 110 4x2. Ale to inny silnik i mało prawdopodobne, żeby ta skrzynia pasowała do 1,6 16v.
Wręcz przeciwnie - są duże szanse, bo TL8 (6-b@4x4) to zdaje się de facto rozwinięcie TL4 (6-b@4x2dCi110), a ta pierwsza jak najbardziej występuje z benzyniakiem.
Oczywiście, można się potknąć na wielu mniej lub bardziej drobnych szczegółach przy takiej przekładce, ale technicznie jest ona raczej możliwa.
Natomiast proste wydłużenie "5" byłoby za to zdecydowanie efektywniejsze kosztowo...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-06-13, 13:15, w całości zmieniany 1 raz
Wręcz przeciwnie - są duże szanse, bo TL8 (6-b@4x4) to zdaje się de facto rozwinięcie TL4 (6-b@4x2dCi110), a ta pierwsza jak najbardziej występuje z benzyniakiem.
Ale czy to "rozwinięcie" nie obejmuje jedynie rozwiązania mechanicznego? Mocowanie do silnika nie będzie się różnić?
Jak kupię skrzynię do diesla i okaże się, że nie przykręcę jej do benzyniaka, to będę musiał jeszcze kupować skrzynię z benzyniaka 4x4 żeby im bebechy pozamieniać. Obawiam się, że koszt takiej zamiany dorówna cenie auta
Choć z drugiej strony - jak te wszystkie części się posprzedaje, to coś z tej inwestycji się odzyska.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-06-13, 14:03
taki zabieg (zamiana skrzyń - przynajmniej jeśli chodzi o te, które stosowane są w Dusterach) nie ma sensu. Z moich praktycznych doświadczeń (nie bawiąc się w porównywanie przełożeń, przeliczenia itd) wynika,że skrzynia 6-biegowa w Dusterze 4x4 to coś w rodzaju normalnej 5-tki z dodanym biegiem Zero - po wrzuceniu którego ma się ochotę natychmiast zmienić go na wyższy Szóstka ma przełożenie mniej więcej piątki w "normalnej" skrzyni, więc do do jazd autostradowych nadaje się średnio
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-06-13, 14:04, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum