Witam
Nie ukrywam że właśnie dzięki informacją z tego forum zdecydowaliśmy się rodzinnie na Logana MCV.
Pewnie to nie będzie nic odkrywczego jeśli powiem że decyzja o zakupie Daci nie była łatwa.
Miałem zamiar kupić używaną Toyotę Avensis 2 D4D ale...i tu właśnie leży sedno problemu.
Rozglądaliśmy się po wielu komisach i zawsze niby wszystko ok: "pierwszy właściciel - lekarz z Niemiec lub Holandii, stan igła lub igiełka itd." a na miejscu rożnie bywało.
Reakcja znajomych na zakup to uwagi typu: "Czy warto wydawać tyle pieniędzy" no ale Toyota z małym (prawdziwym) przebiegiem to rzadkość. Zazwyczaj jest to przebieg rzędu 150-180 tyś. za 2-3 letnie auto. Zapewne w najbliższym czasie spadłyby na mnie problemy turbiny filtra cząstek stałych oraz wymiany rozrządu.
Tymczasem Logan to tanie części prosta budowa i sporo miejsca dla rodzinki. Jedynie ostudził mój zapał wątek o korozji ale korzyści jest znacznie więcej.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-11-21, 22:38
Lep kotozja to chyba nie jest jakiś nagminny problem, który by decydował o wyborze... Załóż nadkola plus chlapacze, po 2-3 latach odświeżenie konserwacji i nie daj się zwariować:)
Witaj. Mam nadzieję, że się spotkamy na wiosennym zlocie na muchowcu jeżeli dobrze wnioskuję skąd jesteś - DG. Co do korozji to problem początku produkcji, no ale lepiej dmuchać na zimne i dbać o drakulę.
No i MCV-ka odebrana
Okazało się że mam już nowy silnik 90KM z FAP. Byłem zaskoczony tym że silnika nie słychać w kabinie jak pracuje na wolnych obrotach. Nawet spytałem dilera, który ze mną odbywał jazdę próbną czy "silnik odpalił". Ogólnie wszystko jest w porządku. Jedynie co to wspomaganie kierownicy jakieś sztywne trochę ale zobaczymy z czasem.
Jak wracałem to bez problemów komputer pokładowy wskazał spalanie 5.2 l/100km.
Zgodnie z tym co pisali koledzy z forum: zawieszenie jest w MCV rewelacyjne na nasze dziurawe drogi.
Zobaczymy z czasem jak się zachowywał będzie filtr cząstek bo robię zazwyczaj krótkie odcinki do 20km. Miałem jeszcze nietypowy przypadek przy odbiorze jakaś akcja serwisowa związana z wadliwym softem w tym silniku. Po tygodniu wszystko zrobili podobno jakiś problem z układem wtrysku jako rekompensatę otrzymałem alarm i tu ukłon w stronę RP i dilera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum