nie ze wszystkim można się zgodzić (pomijając podaną pojemność silnika 1,5 bo to chyba tzw. "literówka") ale każdy ma prawo do swojej opinii i trzeba to uszanować...
Z reguły nie komentuję dziennikarskich te(k)stów, ale ten pisał chyba nastolatek. Pełno błędów merytoryczno-stylistycznych, począwszy od "1,5 16V" po cudaczne zdanie: "W mieście będziemy mieć z samochodu pożytek jest nieduży i łatwo się nim parkuje, ponadto dzięki „krótkim” biegom pozwala na dynamiczną jazdę w miejskich ograniczeniach prędkości". Reszty nie chce mi się szukać.
Szkoda czasu
Ostatnio zmieniony przez sereq 2011-02-04, 23:34, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-02-05, 14:12
Kod:
Pozostaje jeszcze kwestia kiepskiej jakości plastików (wszyscy o tym piszą). W tej sprawie postanowiłem skorzystać z pomocy eksperta, pan Marek jeździ w jednej z korporacji taksówkowej, której charakterystyczną cechą jest czerwony kolor, dominują Logany z 2005 roku. Spytałem go jak kto jest z tymi plastikami, co usłyszałem? "No, jak kiepskie to powinny się zużyć lub wytrzeć, a tak się nie dzieje więc chyba nie takie kiepskie." No ale pan Marek jaki i ja nie jesteśmy arystokratami i pewnie na motoryzacji też nie zbyt się znamy.
No właśnie - lepszy 15 latek wytarty za przeproszeniem nie wiadomo iloma tyłkami - ale arystokratyczny, niż nowa Dacia. Ale plastiki ma wg. Pana Marka jednak nie do zdarcia.
Nigdy nie rozumiałem czemu w każdym teście tak podniecają sie plastikami, nigdy w aucie ich nie macam zeby martwilo mnie ze sa twarde czy ekscytowalo ze mieciutkie. Wazne zeby kierownica byla ok, a deska rozdzielcza jak dla mnie moze byc nawet z kamienia byleby sie latwoczyscila.
_________________ Jeep ZJ 5.2 V8, to był super samochód.
autor http://militaryrok.pl/ind...ana-sprawa.html napisał:
cyt: "..... 80 % Polaków w wieku do 30 lat wybrało by 15 letnie Audi zamiast nowej Daci."
Odpowiedź:
1/ bo jest prawdą że 80% społeczeństwa, nie ma wyższego wykształcenia i nie wymieni wszystkich stolic Europejskich nie wspominając o wychowaniu i kulturze osobistej
W związku z tym:
a/ bo 80% Polaków w wieku 30 lat, nie myśli racjonalnie - tylko chce zaszpanować przed sąsiadem
b/ bo 80% Polaków w wieku 30 lat, śmieszy każdy odcinek prostackiego serialu w Polsat,
( bo łagodzi kompleksy, - są gorsi )
c/ bo u 80% rozsądek wypaczony przez "reklamodawców" sprowadza się do wartości kasy = skóra, fura i "komóra"
A ja uważam że użytkownicy DD należa do pozostałych 20%
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-17, 08:48
A ja nie lubię jak się obraża mój kraj i ludzi w nim żyjących. Byłem na Zachodzie i tam wcale tak kolorowo nie jest. A za dziesięć, dwadzieścia lat w niektórych krajach połowa społeczeństwa będzie po arabsku mówiła :P
Poza tym aktualnie ludzie w Polsce do 30 roku życia są w znacznej mierze dobrze wykształceni. Każdy ma prawo kupować to co chce (choć też wolę, żeby jeżdżono nowszymi samochodami), ale nie można generalizować, a przede wszystkim obrażać własnego społeczeństwa.
I chwała im za to!!Inni młodzi zamiast dłubać wykałaczką w zębach -wymieniają sprzęgła dwumasowe i inne niezmiernie skomplikowane ustrojstwa.
A ja miałem możliwość kupienia "nówki "prawie od ręki /10 dni/.
Przez 3 lata nie muszę zawracać głowy młodym./seris gwarancyjny/
Po 45-latach udokumentowanej pracy "należało mi się."
Młodym życzę zdrowia,powodzenia i nauki/oby na cudzych błędach/.
Poizdrawiam
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-02-17, 11:47, w całości zmieniany 1 raz
Ktoś kiedyś powiedział, że dobre auto to takie, które się nie psuje i cóż - jest w tym wiele prawdy. Pamiętam czasy gdy jeździłem mało arystokratycznym autem, tj. Polonezem Atu +. Sąsiad sprowadził sobie eleganckie Audi 80 (którym niemiecki emeryt tylko do kościoła w niedzielę jeździł ) no i cóż... przy -22 stopniach mój Poldolot jakimś cudem odpalił na dotyk, a jego Audica została tego dnia na parkingu.
Czytając też komentarze pod artykułem (nie tylko pod tym z linku, ale też na np. Autokracie) przekonuję się, że piszą je ludzie, którzy to auto widzieli może na ulicy. Nie da się też ukryć, że dzięki modelom 1300 i 1310 Dacia nie ma dobrej opinii w Polsce, zwłaszcza wśród 50 latków. Mój ojciec na hasło dlaczego wolał kupić używaną Megankę a nie nową np. Sanderkę tylko się lekko skrzywił (Dacia, co to za marka, badziewie) - duch PRL'owskich Daciek ciągle żyje.
Podsumowując proponuję nie martwić komentarzami i cieszyć się z samochodów. Może i nie extra plastików, ani nie jest super wygłuszona, ani skóry na siedzeniach ani czort wie czego jeszcze. Do przodu jedzie i na głowę nie pada. Ave Dacia!
_________________ Kiedyś Polonez 1.6 8V, teraz Logan 1.6 8V
Ostatnio zmieniony przez marcinelectro 2011-02-17, 09:19, w całości zmieniany 1 raz
autor http://militaryrok.pl/ind...ana-sprawa.html napisał:
cyt: "..... 80 % Polaków w wieku do 30 lat wybrało by 15 letnie Audi zamiast nowej Daci."
Odpowiedź:
1/ bo jest prawdą że 80% społeczeństwa, nie ma wyższego wykształcenia i nie wymieni wszystkich stolic Europejskich nie wspominając o wychowaniu i kulturze osobistej
W związku z tym:
a/ bo 80% Polaków w wieku 30 lat, nie myśli racjonalnie - tylko chce zaszpanować przed sąsiadem
b/ bo 80% Polaków w wieku 30 lat, śmieszy każdy odcinek prostackiego serialu w Polsat,
( bo łagodzi kompleksy, - są gorsi )
c/ bo u 80% rozsądek wypaczony przez "reklamodawców" sprowadza się do wartości kasy = skóra, fura i "komóra"
A ja uważam że użytkownicy DD należa do pozostałych 20%
Nie za dobrze to świadczy o tych pozostałych 20%:
1. Co z tego, że są wykształceni jak nie widzą różnicy między nową DD za 50tys a 15 letnim Audi za 3 tys.
2. Czy lepiej mieć auto na kredyt nowe czy swoje ale stare? Nie każdego stać na wyłożenie kasy na nowy samochód i nie wszyscy lubią kredyty.
3. Klienci Dacii to nie Ci, którzy wybierają 15 letnie stare samochody, to Ci, którzy wolą nowy uboższy samochód niż 2-3 letni "zachodni"
4. Co Ty z tym wykształceniem? jakieś kompleksy?, nie każdy musi mieć wyższe wykształcenie bo do czego jest ono potrzebne dobremu mechanikowi lub kierowcy?
ps. jeden z moich samochodów to 18 letni "wrak", którego zakup był podyktowany względami ekonomicznymi i potrzebą posiadania kolejnego samochodu a nie chęcią szpanu, reklamą czy serialem w Polsacie.
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-17, 13:38
Też OT, ale.. żeby wszyscy mnie zrozumieli, bo każdy może inaczej interpretować, te niektóre kraje co zaczną po arabsku gaworzyć to właśnie Francja, Holandia a jak Polacy wrócą z Wysp to kto wie, może i Wielka Brytania. Wg artykułu, który podał laisar wskaźnik dzietności kobiet w niektórych krajach muzułmańskich maleje, a we Francji rośnie, moim zdaniem większa w tym może być zasługa imigrantek niż w tym blogu. W Holandii w dużych miastach widziałem kilka dzielnic jak z amerykańskich filmów, takie getta Murzyńskie i Muzułmańskie. Aż się przeraziłem. Nie faktem istnienia, ale ich stanem. Kiedyś widziałem publikację na temat zmiany demografii w krajach Europy Zachodniej. Pogrzebię w temacie i w oddzielnym wątku zaprezentuję. Sorry za OT. Może i to nie problem Europy, tylko propaganda, ale jak się duże miasta odwiedzi na Zachodzie, to tak subiektywnie trochę inaczej sprawa wygląda.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2011-02-17, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
Widzę ze niektórych uraziło, a ja zacytowałem autora z pierwszego postu odnoszącego do DD http://militaryrok.pl/ind...ana-sprawa.html gdzie napisał:
To jest moim zdaniem smutne zjawisko. Podobnie jak: "postaw się a zastaw się", "a co nie stać mnie ?" "najważniejsze żeby się wściekła z zazdrości sąsiadka z góry" itd
30 letni chłopcy powinni mieć już swoje zdanie i je obronić
Więc inaczej:
1/ uważam że: użytkownicy Daci są bardziej rozsądni kupując mniej tani ale nowy samochód, (choć pewnie każdy by chciał jak dziecko mieć najdroższą zabawkę)
W mojej skali należą do 20 % części mądrzejszego, rozsądnego społeczeństwa.
2/ rezygnując ze szpanu, marki, mody wybierają racjonalnie lepsze rozwiązanie bo mniej zapłacą, teraz i w przyszłości , przy ubezpieczeniu, przeglądach.
3/ wykształcenie nie ma tu właściwie znaczenia , choć te 20 % koresponduje
4/ czasami myślę ze na tym forum musimy się do tego przekonywać, ale ja i tak będę jeździł DUSTEREM bo wiem czego chcę. A o radę pytam rozsądnych, sensownych ludzi z Klubu.
Wysłany: 2011-02-17, 15:38
No i tu się nie zgadzam, że tylko 20% to jest to rozsądniejsze i mądrzejsze społeczeństwo, a reszta co nie myśli tak jak Ty to głupsza i nierozsądna część, która to stanowi 4/5 Polski.
uważam że: użytkownicy Daci są bardziej rozsądni kupując mniej tani ale nowy samochód, (choć pewnie każdy by chciał jak dziecko mieć najdroższą zabawkę)
Dokładnie, dlatego kupują np. Dacię Duster (jak ja ) bo nie stać ich/mnie na Kię Sportage czy VW Tuareg-a. Nie dlatego że jest najlepsza, dlatego, że należy do najtańszych aut na rynku.
Ryszard napisał/a:
rezygnując ze szpanu, marki, mody wybierają racjonalnie lepsze rozwiązanie bo mniej zapłacą
Nie zawsze tańsze=lepsze.Już chyba minęły te czasy, żę można poszpanować normalnym samochodem. Wybierając Dacię rezygnujesz też z komfortu, jakości wyposażenia, bogactwa wyposażenia ... w zamian za cenę. Nie stać cię to nie ma siły, musisz zrezygnować z marki, jakości, ....
Ryszard napisał/a:
ale ja i tak będę jeździł DUSTEREM bo wiem czego chcę
Gratuluję, ja będę jeździł Dusterem bo nie stać mnie na kupno i utrzymanie nowego SUV'a z wyższej półki.
Chyba trochę dorabiasz ideologię do swoich możliwości. Niestety Dacia to lowend rynku samochodowego dla biedniejszych - co ma swój plus, bo gdyby nie Duster to ciężko by było kupić nowego SUV'a diesla za podobną cenę.
Ostatnio zmieniony przez jacusb 2011-02-17, 16:09, w całości zmieniany 1 raz
Dokładnie, dlatego kupują np. Dacię Duster (jak ja ) bo nie stać ich/mnie na Kię Sportage czy VW Tuareg-a. Nie dlatego że jest najlepsza, dlatego, że należy do najtańszych aut na rynku.
niekoniecznie wynika to z faktu, że ich nie stać - a może uważają, że samochód posiada wystarczająco potrzebne parametry i nie ma sensu płacić duuużo więcej za coś podobnego pod innym szyldem?
vide poniżej:
Ryszard napisał/a:
...rezygnując ze szpanu, marki, mody wybierają racjonalnie lepsze rozwiązanie...
jacusb napisał/a:
Nie zawsze tańsze=lepsze.Już chyba minęły te czasy, żę można poszpanować normalnym samochodem. Wybierając Dacię rezygnujesz też z komfortu, jakości wyposażenia, bogactwa wyposażenia ... w zamian za cenę. Nie stać cię to nie ma siły, musisz zrezygnować z marki, jakości, ....
- nigdy nie było tak, że tańsze = lepsze a wybierając Dustera (bo o ten model w wątku chodzi) niekoniecznie rezygnuje się z komfortu - z luksusu tak ale z komfortu chyba nie, bo komfort każdy postrzega wg własnych kryteriów, dla mnie komfortem jest to, że samochód jest wygodny, jest w nim sporo miejsca, kierowca ma zapewnioną dobrą widoczność a samochód posiada ponadprzeciętne parametry trakcyjne, (nie chodzi mi o przyspieszenie ani o V max.) jest tani w utrzymaniu a to wszystko za relatywnie nieduże pieniądze - całość składa się na komfort użytkowania...
- oczywiście każdy ma prawo do swoich priorytetów i preferencji i każda inna (niż: moja/ twoja/jego*) opinia będzie (wg mnie/ciebie/jego* /*niepotrzebne skreślić/) opinią subiektywną...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2011-02-17, 18:47, w całości zmieniany 1 raz
No i tu się nie zgadzam, że tylko 20% to jest to rozsądniejsze i mądrzejsze społeczeństwo, a reszta co nie myśli tak jak Ty to głupsza i nierozsądna część, która to stanowi 4/5 Polski.
hej no , zerknij do artyułu, ja tylko cytuję pierwszy post, rozmawiamy na temat czy kto ma rację ?
Chyba trochę dorabiasz ideologię do swoich możliwości. Niestety Dacia to lowend rynku samochodowego dla biedniejszych - co ma swój plus, bo gdyby nie Duster to ciężko by było kupić nowego SUV'a diesla za podobną cenę.
Nie koniecznie tylko biedniejszych, ale rozsądniejszych. Stać mnie na auto za 100tys+ ale skoro jeżdżę ok 8- 9tys rocznie ( 62tys km w 8 lat, a żona ma swoje auto , syn swoje, mam do pracy 5km , + wakacje, + ew delegacje) i spędzam w samochodzie 15min dziennie to po co inwestować w drogą furę dla szpanu, kiedy nawet nie zdążę się nacieszyć tymi bajerami.
Co jest dla mnie argumentem w DD to: 21 cm prześwitu, opcja że wyjadę z większego śniagu, dojadę do szwagra bezdrożem za miastem i to że na Boga !!! to jest marka pewnego koncernu Renault (no nie przesadzajmy że DD to twór Dacii )
PS Mój duster będzie stał na parkingu obok szpanerskich aut i zapewniam cię że lokalnie dealer zwikszy sprzedaż..
A zatem można mieć inne argumenty, choć wiem nie jestem reprezentatywnym Klientem Daci.
Najlepiej czuje temat i skomentował to TD Pedro
respect yorself w DD , i tak sie spotkamy na światłach z wypasinymi BMW*.
nigdy nie było tak, że tańsze = lepsze a wybierając Dustera (bo o ten model w wątku chodzi) niekoniecznie rezygnuje się z komfortu - z luksusu tak ale z komfortu chyba nie
Jak najbardziej kupując Dustera zamiast Audi Q7 rezygnujesz z komfortu bo brak w dusterze: automatycznej skrzyni, tempomatu, 2strefowej automatycznej klimatyzacji, podgrzewanych siedzeń, lamp ksenonowych - to wszystko wpływa na komfort podróżowania. Jest ciepło w tyłek w zimie, a latem ustawiasz temp. i wszystko.
Ryszard napisał/a:
Stać mnie na auto za 100tys+ ale skoro jeżdżę ok 8- 9tys rocznie ( 62tys km w 8 lat, a żona ma swoje auto , syn swoje, mam do pracy 5km , + wakacje, + ew delegacje) i spędzam w samochodzie 15min dziennie to po co inwestować w drogą furę dla szpanu, kiedy nawet nie zdążę się nacieszyć tymi bajerami.
Bo właśnie przy jeździe na wakacje/delegację liczy się np. wyciszenie kabiny i bezpieczeństwo (poduszki, kurtyny, ....) . Gdzie nowe BMW czy Q7 bije na głowę Dustera. No ale każdy lubi co innego ...
Panowie, niestety Duster ma wiele wad ale pod jednym względem jest bezkonkurencyjny - to najtańszy nowy SUV na rynku.
Ostatnio zmieniony przez jacusb 2011-02-17, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
... brak w dusterze: automatycznej skrzyni, tempomatu, 2strefowej automatycznej klimatyzacji, podgrzewanych siedzeń, lamp ksenonowych - to wszystko wpływa na komfort podróżowania. Jest ciepło w tyłek w zimie, a latem ustawiasz temp. i wszystko. Panowie, niestety Duster ma wiele wad...
- jedyne w czym się z Tobą (jeśli pozwolisz )zgodzę to to, że Duster nie jest pozbawiony wad - nie ma (chyba) samochodu bez wad a ich ilość w poszczególnych modelach niekoniecznie przekłada się w odpowiedniej proporcji do ich ceny oraz "prestiżowego" logo...
- z wyposażenia które wymieniłeś to chyba jedynie uznałbym za dodatkowy komfort - lampy ksenonowe, reszta to już niekoniecznie, podgrzewane siedzenia dla mnie wręcz niewskazane (używałem - wiem), automatycznej skrzyni biegów nie lubię, tempomat - za mało autostrad w Polsce (i za drogie w zamian za to co oferują), klimatyzacja dwustrefowa w moim przypadku zbędna - samochodem jeżdżę max. w dwie osoby i ta którą posiadam oraz bardzo wydajne ogrzewanie w zupełności spełniają swoją rolę...
- pozostaje sprawa kurtyn ale to ani luksus ani komfort - szkoda, ze ich nie ma ale kupujący samochód jest tego świadom a mimo to kupuje...
- zapewniam, że zaprezentowany pogląd nie wynika z faktu, że jeżdżę Dusterem - jest to model nowy i jeszcze nie sprawdzony, kilka miesięcy eksploatacji nie gwarantuje jego dalszej niezawodności, trwałości... ale to co oferuje (o czym pisałem w poprzednim poście) oraz 3 lata gwarancji są jego atutami...
"..... 80 % Polaków w wieku do 30 lat wybrało by 15 letnie Audi zamiast nowej Daci."
Takie podejście do problemu (które ostatnio pojawiło się zresztą w jakimś raporcie) to moim zdaniem kompletne nieporozumienie. Tak na prawdę wrzucono do jednego worka dwie grupy młody Polaków:
1. Nie posiadających środków na zakup nowe auta, którzy kupują auta używane (przeważnie kilku lub kilkunastoletnie)
2. Posiadających wystarczające środki na zakup auta (lub też spłatę ewentualnego kredytu), ale wybierających zakup używanego lepszej marki.
Według mnie tak na prawdę większość młodych polaków znajduje się w pierwszej grupie. Mają inne wydatki, zakup mieszkania, założenie rodziny i związane z tym konsekwencje finansowe ;). Po prostu młodych Polaków w większości nie stać na nowe auta nawet te tańsze (np: Dacia, Skoda, Chevrolet).
Natomiast druga grupa, no cóż istnieje, ale bym nie odważył się na stwierdzenie że to 80%, myślę że raczej będzie to bliżej 20%.
"..... 80 % Polaków w wieku do 30 lat wybrało by 15 letnie Audi zamiast nowej Daci."
Takie podejście do problemu (które ostatnio pojawiło się zresztą w jakimś raporcie) to moim zdaniem kompletne nieporozumienie. Tak na prawdę wrzucono do jednego worka dwie grupy młody Polaków:
1. Nie posiadających środków na zakup nowe auta, którzy kupują auta używane (przeważnie kilku lub kilkunastoletnie)
2. Posiadających wystarczające środki na zakup auta (lub też spłatę ewentualnego kredytu), ale wybierających zakup używanego lepszej marki.
Według mnie tak na prawdę większość młodych polaków znajduje się w pierwszej grupie. Mają inne wydatki, zakup mieszkania, założenie rodziny i związane z tym konsekwencje finansowe ;). Po prostu młodych Polaków w większości nie stać na nowe auta nawet te tańsze (np: Dacia, Skoda, Chevrolet).
Natomiast druga grupa, no cóż istnieje, ale bym nie odważył się na stwierdzenie że to 80%, myślę że raczej będzie to bliżej 20%.
- podejrzewam, że tak na prawdę to nikt takich badań nie przeprowadził ... a nawet jeżeli tak to na ile są one reprezentatywne tego też nikt nie wie...
- argumenty które przytoczyłeś są jak najbardziej zasadne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum