Podobne aplikacje można instalować na urządzeniach do nawigacji z Windows CE, posiadających HOST USB.
Wtedy wystarczy zwykły kabel do diagnostyki.
Z Garminami jest jeden problem - mają swój system i nie jest to Windows.
Podobne aplikacje można instalować na urządzeniach do nawigacji z Windows CE, posiadających HOST USB.
A możesz coś więcej napisać ? z chęcią bym tak zrobił, kabelek diagnostyczny probleme nie jest, ale jeszcze nie spotakłem takiego softu który pokazuje dane jak komputer pokładowy i będzie pracował na palmtopie albo nawigacji z windows mobile albo ce ?
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-02-18, 14:40
r70 napisał/a:
jeszcze nie spotakłem takiego softu który pokazuje dane jak komputer pokładowy i będzie pracował na palmtopie albo nawigacji z windows mobile albo ce ?
Szybki gógiel zwrócił takie coś, niestety w narzeczu dorzecza. Poza tym nie jestem pewien, czy palmtopy i urządzenia dedykowane z WinCE potrafią działać jako usb-host.
dzięki :) Tylke, a nawet więcej to ja też znalazłem. Ale te wszystkie programy służą do diagnostyki. I pomimo tego że pewnie umozliwiają wyświetlenie informacji takich jak w przypadku komputera pokładowego, to w niezbyt użytecznej formie. W każdym razie komuter pokładowy pokzujący np. średnie, chwilowe spalanie, zsięg na paliwie w baku itp to z nich raczej watpliwy ;)
Przy okazji poszukiwań trafiłem jeszcze na coś takieg:
http://www.scantool.net/r.../49/category/4/
tyle że wymaga indywidualnego importu a z przesyłką (nie uwzględniając opłat cenych) wychodzi jakieś 195$.
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2011-02-18, 15:03, w całości zmieniany 1 raz
Najlepszy byłby jakiś "open-sourceowy" mini-komputerek w formacie radio-odtwarzacza 1DIN - można by sobie na nim odpalić wybrany zestaw oprogramowania: radio, odtwarzacz multimedialny, GPS-a czy właśnie komputer pokładowy (jak się ma dostęp do danych z jakiegoś portu, to przecież napisanie/zaadaptowanie softu liczącego zasięg czy spalanie chwilowe to jakaś prościzna...).
A możesz coś więcej napisać ? z chęcią bym tak zrobił, kabelek diagnostyczny probleme nie jest, ale jeszcze nie spotakłem takiego softu który pokazuje dane jak komputer pokładowy i będzie pracował na palmtopie albo nawigacji z windows mobile albo ce ?
Znalazłem u siebie 2 softy.
Jeden to program na urządzenie z WIN CE:
- GPSTacho ( wirtualny komputer pokładowy ), nie wymaga żadnego łączenia z autem bo dane wyświetla na podstawie danych z anteny GPS
a drugi to program do diagnostyki OBD na Pocket PC z WINDOWS MOBILE:
- Scan Test for Pocket PC. Wymaga USB HOST lub trzeba by zakupić interfejs z BT.
Niestety rozmiary są za duże aby je umieścić na forum.
Proszę zainteresowanych o zwykłe adresy mailowe abym mógł wysłać programy.
Programów należy szukać na forach poświęconych urządzeniom mobilnym np. http://www.my-navia.pl i wielu innych.
SPEED135.jpg Skin z GPSTacho
Plik ściągnięto 11396 raz(y) 20,93 KB
Ostatnio zmieniony przez yarocz 2011-02-18, 20:03, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-02-18, 20:22
laisar napisał/a:
Najlepszy byłby jakiś "open-sourceowy" mini-komputerek w formacie radio-odtwarzacza 1DIN - można by sobie na nim odpalić wybrany zestaw oprogramowania: radio, odtwarzacz multimedialny, GPS-a czy właśnie komputer pokładowy (jak się ma dostęp do danych z jakiegoś portu, to przecież napisanie/zaadaptowanie softu liczącego zasięg czy spalanie chwilowe to jakaś prościzna...).
Ah, gdyby tylko było coś takiego... :) Żeby była płytka ze zwykłą ATMegą, zrobione gotowe porty, interfejs, proste programowanie przez USB... I żeby dało się podłączać gotowe moduły, np. bluetooth, mp3, czytnik SD, GPS, wyświetlacze... I żeby programowało się w C, i żeby były biblioteki oszczędzające rzeźbę w brązie... :)
Bardzo ładne, ale... nie o takie diwajsy poetowi siem rozchodziło <;
Moje gugle-fu dało mi już wcześniej inne podobne rozwiązania - np http://www.friendlyarm.net - ale miałem raczej na myśli coś w rodzaju empeg / RioCar... Tylko oczywiście jeszcze bardziej (:
O, np żeby dało się shakować coś w rodzaju http://naviheaven.pl/index.php?p33,na-5096 (tylko bez głupot w postaci tunera TV d: ) i puścić na tym coś w rodzaju Rockboxa czy innego dowolnie wybranego softu... To by był właśnie RAJ (:
...A tak pozostaje czekanie, aż kiedyś uda się znaleźć chwilę czasu i może wtedy zdołam obniuchać jakieś mini/nano/pico ITX-y (:
Wysłany: 2011-02-19, 23:20
laisar napisał/a:
O, np żeby dało się shakować coś w rodzaju http://naviheaven.pl/index.php?p33,na-5096 (tylko bez głupot w postaci tunera TV d: ) i puścić na tym coś w rodzaju Rockboxa czy innego dowolnie wybranego softu... To by był właśnie RAJ (:
Przecież są gotowce, o tu masz takiego z XPkiem. :)
laisar napisał/a:
...A tak pozostaje czekanie, aż kiedyś uda się znaleźć chwilę czasu i może wtedy zdołam obniuchać jakieś mini/nano/pico ITX-y (:
O, nie wiedziałem, że już są tak małe ITX-y. :) Z jednej strony wygląda ciekawie, z drugiej - jak na moje potrzeby to jednak strzelanie z armaty do wróbla. Do tego dochodzi cena (sporo większa niż za Arduino, o czystej żywej ATMedze nie wspominając) i niepewność, czy wszystko, co mam w planach, da się podłączyć i płyta to uciągnie.
Co mi jest potrzebne:
odtwarzanie mp3 z kart SD albo z czegobądź podpiętego po USB,
bluetooth z profilem PBAP,
termometr! :) Koniecznie! ;)
przekaźniki, żeby można było sobie włączać różne rzeczy, w rodzaju trybu pracy spryskiwaczy czy sprzęgnięcia tylnej wycieraczki z pierwszym biegiem przedniej.
Jak widać, nic, może poza punktem 2, nie wymaga mocy obliczeniowej PCta. Nawigację mam osobno i tak wolę, bo nawigację w miejscu radia obsługuje się kijowo, a widać ją jeszcze gorzej, poza tym w przypadku dziedziny tak szybko się rozwijającej jak nawigacja samochodowa, ładowanie się w rozwiązanie zintegrowane z resztą sprzętu/samochodu, nawet tak elastyczną jak PC, uważam za błędne. Monitorowanie parametrów pracy silnika (o ile nie mam możliwości ich zmiany) również mnie nie interesuje, a tylko do tego jeszcze przydałby się większy i kolorowszy ekran.
Opisz może w wolnej chwili, co Tobie by się przydało i jaki masz pomysł na rozwiązanie, może wspólnie coś fajnego wymyślimy. :)
nawigację w miejscu radia obsługuje się kijowo, a widać ją jeszcze gorzej
Jak dla mnie to w MCV-ce najlepsza byłaby chyba nakładka-zamiennik lusterka wstecznego z wbudowanym wyświetlaczem (# - z pasażerami na pokładzie i tak prawie nic w nim nie widać, a i bez pasażerów widoczność jest marna. Wtedy można by podpiąć np kamerkę cy cuś...
Albo HUD! HUD jest fajny... (:@
Cytat:
ładowanie się w rozwiązanie zintegrowane z resztą sprzętu/samochodu, nawet tak elastyczną jak PC
Integracji z autem to tu akurat wielkiej nie widzę, natomiast integracja "wewnętrzna" mnie się podoba - nie lubię 1001 gadżetów, wolałbym właśnie jakiś jeden wihajster, taki bardziej elastyczny, ale nieprzesadnie (średnio na jeża, z przedziałkiem i warkoczykiem...).
Cytat:
Monitorowanie parametrów pracy silnika (o ile nie mam możliwości ich zmiany) również mnie nie interesuje
Za spalanie chwilowe bym się nie obraził, ale realizacja tego za pomocą ITXa z HUD-em to już chyba faktycznie lekka gadżetologia... A może jednak nie? (;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum