Wysłany: 2024-09-14, 11:43 Drży kierownica podczas kręcenia i szarpie
Nowy nabytek stwarza coraz więcej problemów.
Dwa tygodnie było dobrze. Ale teraz od tych deszczów zaczynają robić się dzieje rzeczy.
1. Elektryczne wspomaganie. Kręcąc w prawo czuć na kierownicy takie drżenie, brak płynności kręcenia i lekki hałas. W lewo tak nie czuć. A podczas jazdy też to można odczuć delikatnie.
2. Zaczął szarpać przy ruszaniu na zimnym. Jakby sprzęgło. Później już nie czuć tego
Zaczęło się od tych deszczów. Nie wiem czy ma to coś wspólnego. Dwa tygodnie od zakupu było dobrze.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-09-14, 13:46
Elektryczne wspomaganie w Dokkerze? Wspomaganie jest hydrauliczne a elektryczna może być co najwyżej pompa płynu wspomagania. Jaki miałby by być wpływ deszczu? Pompa traci wydajność gdy się jakoś dowie że skręcasz w prawo?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-09-14, 13:49, w całości zmieniany 1 raz
Pompa elektrohydrauliczna. Może to zbieg okoliczności. W środę było ok, a w czwartek i piątek takie rzeczy odwalał. A skąd wie, że w prawo to nie wiem ale w tą stronę najbardziej czuć.
I te sprzęgło rano jak kangur szarpał
A ja miałem podobne drżenie dwa razy. Raz po wyjęciu bezpiecznika od pompy wspomagania (bo chciałem sprawdzić, czy da się jeździć bez), to znaczy po ponownym jego montażu. A drugi raz, po wymianie pokrywy zaworów w ASO. W obu przypadkach problem ustąpił po wykonaniu kilku skrętów kierownicy od oporu do oporu. Nie wiem, gdzie leży problem, ale objawy po takim zabiegu ustąpiły. Wspomaganie w Sandero 2 też jest elektro-hydrauliczne, czyli układ jest hydrauliczny, ale pompa napędzana elektrycznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum