Wysłany: 2011-04-07, 12:51 Po pierwszym przeglądzie
Pozdrawiam wszystkich -po raz pierwszy na forum zabieram głos.
Właśnie dokonałem pierwszego przeglądu po 15.000 km wszystko jest OK.
Tylko drobna regulacja mocowania klapy, zapłaciłem 94,00 zł za przegląd.
Jestem bardzo zadowolony z prawie rocznej eksploatacji. ostatnie 300 km przejechałem
z śr. 34km i samochód spalił równe 8.0 l/100km.
Ponieważ mam zamiar zamontować chlapacze z przodu, zwracam się z prośbą o adres strony allegro ( w serwisie 220 zł) z odpowiednimi chlapaczami, spotkałem się na forum z różnymi opiniami na temat przylegania do karoserii.
eugwyd,
witaj w Klubie...
z uwagi na spory jak na Dustera (z uwagi na krótki czas jego obecność na rynku) przebieg podziel się na forum swoimi doświadczeniami... jak się zachowują po roku "słynne twarde plastyki", jakie średnie zużycie paliwa za dotychczasowy okres eksploatacji, jakieś mankamenty, na co ewentualnie zwrócić uwagę podczas eksploatacji...
Gość
Wysłany: 2011-04-07, 15:53 Po pierwszym przeglądzie
Największym dla mnie problemem przed podjęciem decyzji o kupnie Dustera, była firma Dacia i kraj produkcji, które kojarzyły się z czymś gorszym, brzydszym i zawodnym.
Należę do tych użytkowników , których wszystkie dotychczasowe samochody były nowe i kupowane w salonie, a było już ich 8 - oczekuję więc niezawodności i wygody, zwracam także uwagę na koszty eksploatacyjne. Pierwsze 15.000 km przejechałem bez najmniejszych problemów, zarówno na polskich drogach jak i na niemieckich autostradach. Mój Daster wersja z silnikiem 1,6 Laureate był jednym z pierwszych i wzbudzał ogromne zainteresowanie, zwłaszcza przed marketami, gdzie byłem proszony o prezentowanie jego wyposażenia i innych zalet, ewentualnie uwag.
Zawieszenie i możliwości jezdne na wszystkich rodzajach dróg latem i zimą są wyjątkowe i nie budziły najmniejszych zastrzeżeń. Przestronność wnętrza i wygoda kierowcy oraz pasażerów nawet w czasie 800 km trasy jest bardzo dobra i wręcz komfortowa.
Moc i "kultura" pracy silnika w pierwszych 3 tyś km i po dotarciu to duża różnica, oczywiście na korzyść, zwłaszcza zużycie paliwa i głośność pracy silnika.
Średnie zużycie paliwa zimą to 8,6 l natomiast latem 8,0 l na 100 km Bardzo wzrasta po przekroczeniu 130 km wtedy prawie 11 l.
Reasumując tyko okres docierania i drobne drgania tylnej klapy ( które usunięto na pierwszym przeglądzie) mogły być niepokojące, pozostałe wrażenia to w uczniowskiej skali 5 z plusem.
Wysłany: 2011-04-10, 20:28 Re: Po pierwszym przeglądzie
eugwyd napisał/a:
Największym dla mnie problemem przed podjęciem decyzji o kupnie Dustera, była firma Dacia i kraj produkcji, które kojarzyły się z czymś gorszym, brzydszym i zawodnym.
Należę do tych użytkowników , których wszystkie dotychczasowe samochody były nowe i kupowane w salonie, a było już ich 8 - oczekuję więc niezawodności i wygody, zwracam także uwagę na koszty eksploatacyjne. Pierwsze 15.000 km przejechałem bez najmniejszych problemów, zarówno na polskich drogach jak i na niemieckich autostradach. Mój Daster wersja z silnikiem 1,6 Laureate był jednym z pierwszych i wzbudzał ogromne zainteresowanie, zwłaszcza przed marketami, gdzie byłem proszony o prezentowanie jego wyposażenia i innych zalet, ewentualnie uwag.
Zawieszenie i możliwości jezdne na wszystkich rodzajach dróg latem i zimą są wyjątkowe i nie budziły najmniejszych zastrzeżeń. Przestronność wnętrza i wygoda kierowcy oraz pasażerów nawet w czasie 800 km trasy jest bardzo dobra i wręcz komfortowa.
Moc i "kultura" pracy silnika w pierwszych 3 tyś km i po dotarciu to duża różnica, oczywiście na korzyść, zwłaszcza zużycie paliwa i głośność pracy silnika.
Średnie zużycie paliwa zimą to 8,6 l natomiast latem 8,0 l na 100 km Bardzo wzrasta po przekroczeniu 130 km wtedy prawie 11 l.
Reasumując tyko okres docierania i drobne drgania tylnej klapy ( które usunięto na pierwszym przeglądzie) mogły być niepokojące, pozostałe wrażenia to w uczniowskiej skali 5 z plusem.
Dzięki za obszerne uwagi - no prosęe już rok jeździsz.
Dla mnie jako oczekującego na Dustera to ważne bo utwierdza mnie w przekonaniu o dobrym wyborze i że warto czekać.
_________________ Bądź ostrożny na drodze. Szanuj życie swoje i innych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum