Hmmm... chodzi mi bardziej o taką pracę, w której intensywnie używa się mięśni. Kierowcy współczesnych autobusów mają chyba dość lekko (jeśli chodzi o używanie mięśni).
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2011-04-30, 18:43 Re: Wegetarianizm itp.
Beckie napisał/a:
Czy znacie kogoś kto nie je mięsa i wykonuje pracę fizyczną zarobkowo? Jaka to praca?
Do połowy XX wieku prawie wszyscy robotnicy i chłopi w Polsce byli wegetarianami. Z przymusu, bo produkty mięsne były zbyt drogie.
Po za tym, każdy temat, nawet "na każdy temat" ma czemuś służyć. Po co założyłeś ten wątek, jeśli można wiedzieć?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2011-04-30, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-04-30, 19:17 Re: Wegetarianizm itp.
eplus napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
Do połowy XX wieku prawie wszyscy robotnicy i chłopi w Polsce byli wegetarianami. Z przymusu, bo produkty mięsne były zbyt drogie.
Ale za to lokomotywy za Gomułki były bardzo tanie
Lud pracujacy miast i wsi wsuwał kluski w różnych postaciach. I to był wegetarianizm, wymuszony ale wegatarianizm...
Wysłany: 2011-04-30, 19:40
Beckie napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
A dożywali chociaż 60-tki?
jan ostrzyca napisał/a:
Po za tym, każdy temat, nawet "na każdy temat" ma czemuś służyć. Po co założyłeś ten wątek, jeśli można wiedzieć?
Jestem ciekaw czy każdy może nie jeść mięsa.
1. Prawdopodobnie nie dożywali 60, bo ginęli od banalnych dzisiaj zakażeń, chrób które przestały być śmiertelnymi, wypadków, zatruć, które dzisiaj się nie zdarzają etc. Umierali za to chudsi. Dziś wiadomo, że przeciętny chudy jest zdrowszy niż przeciętny grupy. O ile chudość nie jest pochodną choroby...
2. Skoro jesteś ciekaw czy każdy może nie jeść mięsa, trzeba było o to zapytać "czy każdy może nie jeść mięsa?" a nie wydziwiać coś o robotnikach.
3. Jeśli rzeczywiście jesteś ciekaw czy każdy może nie jeść mięsa trzeba było zapytać na jakimś forum dietetycznym, bo na forum motoryzacyjnym jest to wybitne mistrzostwo offtopizmu.
4. Jeśli swoim zwyczajem znów poskarżysz się na mnie, to wiedz, że mam to tam, gdzie Ty wiesz, że ja to mam.
Dziś wiadomo, że przeciętny chudy jest zdrowszy niż przeciętny grupy.
Dlaczego zakładasz, że ten który je mięso jest gruby?
jan ostrzyca napisał/a:
2. Skoro jesteś ciekaw czy każdy może nie jeść mięsa, trzeba było o to zapytać "czy każdy może nie jeść mięsa?" a nie wydziwiać coś o robotnikach.
3. Jeśli rzeczywiście jesteś ciekaw czy każdy może nie jeść mięsa trzeba było zapytać na jakimś forum dietetycznym, bo na forum motoryzacyjnym jest to wybitne mistrzostwo offtopizmu.
4. Jeśli swoim zwyczajem znów poskarżysz się na mnie, to wiedz, że mam to tam, gdzie Ty wiesz, że ja to mam.
Wysłany: 2011-04-30, 19:49
Beckie napisał/a:
Wybacz, nie odpowiem...
Wybaczam.
Teza. Wychodzi że zakładasz że wegetarianizm to coś nienormalnego.
Ja uważam że wegetarianizm może być szkodliwy dla dzieci a dla dorosłych już nie pod warunkiem zachowania zrównoważonej diety. Ale dorabianie jakiejś ideologii do nie jedzenia mięsa i pogardzanie tymi co je jedzą to już szowinizm i tego nie trawię.
Ja uważam że wegetarianizm może być szkodliwy dla dzieci a dla dorosłych już nie pod warunkiem zachowania zrównoważonej diety.
Niektórzy twierdzą (wegetarianie mianowicie), że dzieciom nie szkodzi i swoim dzieciom mięsa nie dają. Co więcej, posyłają je do przedszkoli, gdzie podaje się jedzenie wegetariańskie.
Wysłany: 2011-05-01, 20:56
Beckie napisał/a:
Czy w moim pytaniu jest coś dziwnego lub niestosownego (albo jeszcze jakiegoś innego)?
Bo ja wiem? W zasadzie nic poza tym, że tytuł wątku i Twojego pierwszego wpisu ma się nijak do jego dalszej części, w której wyjaśniasz (na moją prośbę) o co Ci właściwie chodzi. W sumie wyszedł wątek śmieciowy, podobny do kilku innych, których byłeś autorem. W zasadzie wątek powinien wylądować w usuniętych tematach.
ja nie jem mięsa od 14 lat
przesiałem jeść w wieku 13 lat
obecnie nie wykonuję pracy fizycznej jako źródło zarobku jednak przez ten cały czas nie jedzenia mięsa nie zauważyłem aby moja sprawność fizyczna odbiegała w jakiś sposób od osób które jadły mięso
w młodzieńczych latach uprawiałem dużo sportu, całe dnie gry na boisku, obozy sportowe itp i radziłem sobie jak wszyscy inni
nigdy też nie miałem jakieś anemii czy innych problemów z tym związanych
mam 182 cm wzrostu i ważę 86 kg więc też to pokazuję że raczej brak mi ruchu a nie mięsa - dużo ludzi dziwi się na ten fakt bo wydaje im się że ktoś kto ma taką dietę musi być bardzo chudy (przynajmniej ja takich ludzi spotkałem)
z mojego doświadczenia wiem że dałoby się wykonywać pracę fizyczną nie jedząc mięsa
ale oczywiście mając dostosowaną do tego odpowiednia dietę
nie jest tajemnica że warzyw trzeba zjeść trochę więcej niż mięsa :)
białko można pozyskać z różnych przetworów mlecznych
no chyba że ktoś jest vegantinem to już większa jazda :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum