Wysłany: 2011-05-20, 19:18 Forum działa wolniej niż ślimak
Od dłuższego już czasu to forum działa w sposób delikatnie bardzo mówiąć, powolny, ale ostatnio wykracza to już poza granice przyzwoitości. Od wpisania adresu do załadowania się strony mija 15 sekund, kolejne 15 sekund od kliknięcia na subforum, zanim pojawi się lista tematów, itd.
Czy jest w ogóle ktoś, kto to monitoruje? Sytuacja zbliża się moim zdaniem do momentu, kiedy forum przestanie się w ogóle nadawać do użytku.
Radzilbym sprawdzic swoj sprzet badz lacze, bo u mnie nie ma takich problemow - moze strona nie bije rekordow szybkosci, ale spokojnie mozna z niej korzystac.
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=90360#90360 , są jakieś problemy z forum od środy lub wtorku bo ja też nie mogłem się zalogować lub jak się wczytało to nie dało się tego przeglądać
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-05-20, 20:41
Również potwierdzam, że strona od dwóch dni chodzi wolno.
Daciaklub zawsze do demonów szybkości nie należała, gdyż forum stoi na jakimś zagranicznym serwerze, ale ostatnio co się dzieje to już tragedia.
Od środy wieczorem do wczoraj godzin popołudniowych w ogóle strona nie odpowiadała i nie otwierała się.
I nie pisać mi tu pierdół abym sobie sprawdził komputer, bo próbowałem również wejść na stronę z pracy z całkiem innego łącza i z całkiem innych komputerów i również strona się nie otwierała.
Teraz strona chodzi szybko, ale w godzinach szczytowych strona daciaklub.pl jest bardzo powolna, w porównaniu z innymi serwisami to działa jak żółw niestety.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-05-20, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie jako aktywni użytkownicy Klubu Dacia Polska powinniśmy ustalić regulamin, gdzie będzie miejsce na niewielką kontrybucję roczną w utrzymaniu wysokiego poziomu działania nie tylko forum ale również drobnych spraw klubowych. Dla zewnętrznych użytkowników forum, którzy chcą przystąpić do klubu warto zarezerwować numer SMS i zbierać niewielką kontrybucję przystąpienia do Klubu. Proszę o opinie.
Pozdrawiam
Składkę można ustalić nawet w głosowaniu członków (najłatwiej jednak będzie ustalenie poprzez jakąś wartość SMS w przypadku logowania, a dla zalogowanych członków kluby będzie również istniała możliwość poprzez przesłanie SMS), ale najważniejsze jest aby był regulamin i aby była to organizacja "non-profit", czyli wszystkie zarobione pieniądze będą zużyte na działalność klubową. Oczywiście z nadwyżek można w regulaminie umieścić punkt, który będzie zezwalał wykonanie gadżetów i nagradzanie nimi najbardziej aktywnych członków klubu i tych co wnoszą najwięcej np. nowych rozwiązań ułatwiających eksploatację naszych aut. Uważam, że do szczegółowych informacji o rozwiązaniach nie powinni mieć dostępu użytkownicy nie zarejestrowani w Naszym Klubie. Pomysły podaję pod rozwagę i mam nadzieję, że większość wypowie się pozytywnie.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-21, 09:19
Można się tak bawić, jeśli to jednorazowa impreza, ale na dłuższą metę mogą być kłopoty (nielegalna zbiórka pieniędzy). Generalnie - nie ma dobrego wyjścia z sytuacji. :|
Żeby było zgodnie z prawem, powinniśmy założyć stowarzyszenie, wybrać władze, skarbnika, i co tam jeszcze się wybiera, i wtedy można zbierać składki, itp. Problem w tym, że z takim stowarzyszeniem jest kupa roboty, łażenia, załatwiania, zaraz pojawiają się niezadowoleni - jak dla mnie, gra niewarta świeczki, przynajmniej przy tej ilości klubowiczów.
Jako stowarzyszenie działa Klub MazdaSpeed, ale ich jest znacznie więcej, no i jakoś mieli sporo szczęścia co do składu, bo działa to u nich rewelacyjnie.
Bramka SMS to IMHO pomyłka - wysoki koszt wejścia, ciężko będzie otworzyć na osobę prywatną (patrz wyżej), większość kasy idzie dla operatora. Skoro i tak działamy na nielegalu, to znacznie lepiej sprawdzi się rozwiązanie obecne, czyli raz w roku właściciel interesu ogłasza zrzutkę i osoby chętne dają co łaska.
Podobno zbieranie grzybów nie jest opodatkowane, więc jako tytuł przelewu pisać "za grzyby" i njalepiej, jakby na jakiś zlot trafił słoiczek grzybów z tej puli - aby na pewno jadalnych
To nie jest bramka SMS. Jeśli mogę się wtrącić, to np:
www.dotpay.pl oferuje coś takiego - problemem jest to czy ma kto to zintegrować z silnikiem forum. Kwestia prowizji... jest i dość standardowa (co niektórzy mogą się zdziwić)
Co do opisu sytuacji "długiego ładowania się strony", czy to nie przypadkiem użytkownicy neostrady mają ten problem? Wiem, że przynajmniej w moim rejonie DNS'y neostrady czasami działają tragicznie.
Polecam, niezależnie od dostawcy, zmienić domyślne dnsy (a właściwie resolvery) np na googla (8.8.8.8 i 8.8.4.4) bądź openDNS (208.67.222.222 i 208.67.220.220). Ja korzystam z tych pierwszych (z powodu łatwych do zapamiętania numerków ;p) i nie mam żadnych problemów z długim ładowaniem się stron.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-05-21, 10:20, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-21, 11:09
bebe napisał/a:
Żeby było zgodnie z prawem, powinniśmy założyć stowarzyszenie, wybrać władze, skarbnika, i co tam jeszcze się wybiera, i wtedy można zbierać składki, itp. Problem w tym, że z takim stowarzyszeniem jest kupa roboty, łażenia, załatwiania, zaraz pojawiają się niezadowoleni - jak dla mnie, gra niewarta świeczki, przynajmniej przy tej ilości klubowiczów.
Jest z tym kupa roboty a jak się chce zrobić dobrze to bez pieniędzy i prawnika się nie obędzie. Skąd wiem bo to już przerabiałem
Wysłany: 2011-05-21, 11:20
czaju napisał/a:
Co do opisu sytuacji "długiego ładowania się strony", czy to nie przypadkiem użytkownicy neostrady mają ten problem? Wiem, że przynajmniej w moim rejonie DNS'y neostrady czasami działają tragicznie.
Przypadkiem nie. Próbowałem z kilku różnych sieci i było to samo, czyli albo od razu connection refused, albo 503 Service Unavailable, więc ewidentnie coś złożyło się po stronie hostingu.
czaju napisał/a:
Przypadkiem nie. Próbowałem z kilku różnych sieci i było to samo, czyli albo od razu connection refused, albo 503 Service Unavailable, więc ewidentnie coś złożyło się po stronie hostingu.
potwierdzam słowa bebe coś jest z serwerem bo próbowałem się łączyć z 2 stałych łącz różnych sieci o prędkości 20Mb/s mojego 2Mb/s i z telefonu Play też nie ładowało się.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Wysłany: 2011-05-21, 11:47
chriskb napisał/a:
Zaczyna się normalnie czyli po polsku, mimo wszystko zachęcam do wypowiedzi. Może kiedyś nauczymy się myśleć pozytywnie???
Ale to nie jest kwestia myślenia, tylko przepisów. :) Mamy do wyboru - albo myśleć pozytywnie i liczyć na to, że jakoś to będzie, czyli zostajemy przy obecnym układzie, albo bawić się w zakładanie stowarzyszenia czy czego tam, żeby mieć krytą pupę z okazji zbierania kasy na utrzymanie serwera.
Sama metoda zbierania kasy to kwestia nieistotna, zwłaszcza, że obecna metoda (dobrowolne wpłaty na konto) się póki co sprawdza.
Zawsze było przelewane, a teraz robicie problemy.
Albo jak kupowało sie naklejki to kto chciał to przelał więcej i już.
Przecież w tytule przelewu można wpisać ABC.
Opodatkować można dopiero jeżeli czerpie się z tego zysk. Czyli kupujesz gadżet za 5zł, a sprzedajesz za 5,10zł.
Ale to nie jest kwestia myślenia, tylko przepisów.
Nie bardzo rozumiem to zdanie.
Profesjonalne podejście do jakiejkolwiek działalności ma właśnie na celu zlikwidować bałagan i przypadkowość. Ten temat "Forum działa wolniej niż ślimak" i wpisy na forum pokazują obecna sytuację działania. Przecież możemy znaleźć 15 użytkowników, którzy byliby za sformalizowaniem działalności. Przygotowanie regulaminu pracy, wybór władz, przygotowanie budżetu nie powinno dla tak dobrych fachowców jakich mamy w klubie stworzyć jakichkolwiek problemów. Organizuje się przynajmniej raz do roku jakieś większe spotkanie i załatwia wszystkie sprawy powstałej organizacji. Moim zdaniem jest to bardziej klarowne.
Wysłany: 2011-05-21, 13:16
chriskb napisał/a:
Przecież możemy znaleźć 15 użytkowników, którzy byliby za sformalizowaniem działalności.
Dobrze, znajdź. :)
chriskb napisał/a:
Przygotowanie regulaminu pracy, wybór władz, przygotowanie budżetu nie powinno dla tak dobrych fachowców jakich mamy w klubie stworzyć jakichkolwiek problemów.
Dobrze, przygotuj. :)
chriskb napisał/a:
Organizuje się przynajmniej raz do roku jakieś większe spotkanie i załatwia wszystkie sprawy powstałej organizacji.
Dobrze, zorganizuj. :)
Ja bym zaczął od ankiety na forum, dobrze by było chociaż z grubsza się dowiedzieć, czy stoi za taką inicjatywą wola ludu. :) A jeszcze bardziej bym zaczął od przedstawienia pomysłu Marcinowi, w tej chwili formalnie i technicznie forum i serwer są jego, więc wypadałoby się zapytać, czy zechce je przekazać ewentualnemu stowarzyszeniu.
Kilka wpisów wyżej napisałem, "proszę o opinie". Nie ma się co czepiać personalnie. Jestem nowy w tym towarzystwie i po przeczytaniu regulaminu forum nie znalazłem jak działa cała organizacja. Nie możesz mieć do mnie pretensji. Nie boję się również podjęcia rękawicy i przygotowania zapytania do członków w formie ankiety. Prześlę również swoje przemyślenia do Marcina na maila, to dla mnie również nie stwarza problemu - dziękuję bardzo, że mi to wyjaśniłeś.
Jeżeli jest ktoś, który mi to wyjaśni poza forum będę niezmiernie wdzięczny. Mój adres mailowy jest dostępny. Proszę pisać.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum