gdzies o tym czytałem tyle że ktoś sobie robił Lpg do ciężarówki i mówił o 30% mniejsze spalanie i więcej mocy o 30%. Ale taka instalacją z butami na 200l Lpg to około 10 tys
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-06-08, 15:19, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-06-08, 15:21
Pokazywali w zeszłym roku program na ten temat, dwie firmy w Polsce się ścigają. Działa to tak, że na gazie dostawczak będzie jechał tylko w trasie, tj. bez dużej zmiany obrotów i wtedy gaz będzie mieszany z ropą (nie że tylko gaz się spala, chyba właśnie w stosunku 70% ropy/30% gazu).
w Lublinie były wielkie plany by było MPK na CNG ale wyszło jak zawsze, przynajmniej mamy Trolejbusy, no i będziemy robić zakupy autobusów z piotrresa regionu
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
W Rzeszowie spora część floty autobusów miejskich i... śmieciar (wszystko diesle) jeździ na CNG:
U mnie jeden prywatny przewoznik na popularnej trasie używał CNG, zrezygnował tylko dlatego że były problemy z gazownią (miał stację u siebie, ale obniżyli ciśnienie w gazociągu, musiałby tankować około 15-17h) ale z samego paliwa był zadowolony.
W Rzeszowie spora część floty autobusów miejskich i... śmieciar (wszystko diesle) jeździ na CNG:
CNG to w sumie metan, tak samo jak pierdnięcie Widziałem kiedyś program jak na jakiejś farmie w USA stado krów na łące miało w dupie wężyk + odpowiedni zbiornik (coś jak balon). Podobno jedna krowa dziennie produkuje około 250 litrów gazu. Właściciel farmy tym gazem ją ogrzewał i tankował ciągnik.
Może ktoś się skusi i zainwestuje w krowę ? I ciekawe, czy trzeba by od tych pierdów akcyzę odprowadzić
Ostatnio zmieniony przez marekwoj 2011-06-09, 19:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum