Niedawno kupiłem tę oto Dacie Sandero I rocznik 2008. Kolor mam zapisany w papierach jako szary ale moim skromnym zdaniem szary to nie jest Dacia pochodzi z Belgii i tyle o niej wiem, reszta jest troszke zagadką bo nie wiem czy mam wierzyć książce serwisowej. Po kupnie oczywiście wymieniłem rozrząd i założyłem LPG
Moje plany co do niej to:
- przyciemnienie tylnych szyb choć mam wątpliwości czy będzie fajnie wyglądać (jak sądzicie?)
- montaż czujników cofania (miałem w moim pierwszym aucie i uważam to za świetną sprawę)
- w dalszej przyszłości i jak nie będę miał co z pieniędzmi robić to kupno alu felg w kolorach zbliżonych do obecnych kołpaków bo uważam, że teraz te kołpaki fajnie pasują do mojego Sandacza.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-11, 16:44
Wg mnie za małe auto do przyciemniania tyłu bo przodu legalnie nie przyciemnisz. Będzie wyglądał jak auto ruskiej mafii. Zamiana kołpaku na alu bardzo pozytywnie wpłynie. Na czujnikach się nie znam bo jeżdżę "cofaj, cofaj będzie słychać".
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-04-11, 17:33
Gratuluję zakupu , życzę długiej i bezstresowej eksploatacji Przyciemnianie szyb to przede wszystkim kwestia komfortu dla siedzących na kanapie. Moim zdaniem warto - chłodniej i słoneczko mniej razi - szczególnie jeśli zasiadają tam pociechy . Na drzwi tylne warto użyć dość ciemnych folii - ciemniejszych niż te stosowane fabrycznie, na tylną szybę taką,żeby cokolwiek dało się przez nią zobaczyć
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-04-11, 17:35, w całości zmieniany 2 razy
Wg mnie za małe auto do przyciemniania tyłu bo przodu legalnie nie przyciemnisz. Będzie wyglądał jak auto ruskiej mafii.
Właśnie mam takie obawy a nie zależy mi na przyciemnianiu szyb bo na tylnej kanapie zazwyczej nikogo nie ma. Może ktoś z klubowiczów posiada Sanderkę I z przyciemnianymi szybami?
Cytat:
Zamiana kołpaku na alu bardzo pozytywnie wpłynie
Wiem ale trochę cena mnie męczy. Takie jakbym chciał to koszt 1100 zł za nowe ale może się przełamię.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-11, 18:05
toad napisał/a:
Cytat:
do tych kołpaków są naklejki z logo Dacia ...
do kupienia w ... (ASO)?
Naklejki to druciarstwo, uzbieraj na fele. Jest ok jak jest i bez naklejek. "albo grubo albo wcale" jak to napisał ostatnio zakręcony dzieciak Frog ale tu się akurat z nim zgadzam
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-12, 21:49
Ja zakupiłem do sandero owalną przyczepianą na przyssawki szeroką osłonę przeciwsłoneczną. W lecie daje rady. Co do czujników samodzielnie zainstalowałem podstawowy zestaw valeo park bip.
Właśnie się zastanawiam jakie czujniki kupić. Nie chcę zbyt drogich ale najtańszych też nie aby nie padły po roku. Przeglądam Allegro i trudno się zdecydować.
Druga sprawa to spalanie gazu LPG. Niektórzy pisali na forum, że nie należy brać pod uwagę wskazań komputera jeśli chodzi o spalanie gazu a mi wyszły bardzo zbliżone wartości. Na komputerze pokazał 8.3l/100km a po wyliczeniach 8.7l/100km tym samym pozostałe wskazania różnią się nie wiele. Przyjrzę się sprawie i następnym razem czy wyjdzie podobnie. Podejrzewam, że spalanie można by obniżyć ale jeżdzę głównie na krótkich odcinkach w mieście. Poza tym mam za ciężką nogę gdyż moje poprzednie autko było mocniejsze i tam można było odczuć przyśpieszenie
Komputerowe spalanie gazu nie jest takie jednoznaczne. Najlepszy wynik to ołówek i kartka.... Nie wierz wskazaniom komputera, bo jest nastawiony tylko na fabryczne spalanie BENZYNY.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum