Wysłany: 2010-12-21, 21:09 Spalanie Dacii a innych marek
Witajcie zrobiłem dzisiaj małe porównanie samochodów do 45tys zł. Wybrałem 19 modeli różnych marek od A do Z i w tabelce w Excelu zrobiłem porównanie. Powybierałem modele z najbardziej ekonomicznymi silnikami do miasta które można kupić do ceny 45tys zł. Nie brałem pod uwagę Diesli.
1.) Francuskie samochody dużo palą w mieście, trasie i trybie mieszanym.
2.) Nowa Micra pali najmniej, może czas na pożyczenie od nissana silnika i wstawienie go do Clio i Sandero
3.) Japońskie i Koreańskie silniki palą coraz mniej.
chce zaznaczyć że wszystkie dane były brane z katalogów, więc producenci mogli trochę koloryzować wyniki.
Niestety samo spalanie jest zależne od wielu czynników, m.in. od stylu jazdy, charakterystyki pokonywanej trasy, temperatury otoczenia, kondycji silnika i innych podzespołów... Dane z katalogów mówią o warunkach niezmiennych dla określonego sposobu jazdy.
Miarodajne byłoby zestawienie tych modeli, ale z podziałem na kryterium, np. spalanie latem dla spokojnego (vel przepisowego) stylu jazdy itd.
Nie zmienia to jednak tego, że twoje zestawienie daje jakieś pojęcie na ten temat, a twoje wnioski są jak najbardziej słuszne. :)
Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-12-22, 08:53
maciek127 chyba masz dużo czasu przed świętami
Mamy w domu Peugeota 107 z dokładnie tym samym silnikiem co w Yarisie i spalanie wygląda troszkę inaczej - czyli więcej, a jest bez wątpienia lżejszy. Dane katalogowe to zazwyczaj wyssane z palca teorie i samochodami, które miałem może parę razy udało mi się osiągnąć spalanie podawane przez producenta - jednak wymagało to jazdy stylem kierowcy autobusu PKS-u
Ta tabelka przedstawiona prze zemnie, to będzie część czegoś co można nazwać analizą rynku .... , ale o tym więcej koniec stycznia lub koniec lutego. Zobaczymy jak sesja pójdzie i czy się dogadam z kolegą na temat strony www
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
W dodatku miasto miastu nierówne, inne natężenie ruchu, korki itp. Ja np. często nadkładam prawie dwukrotnie drogi żeby uniknąć mega-korków w stałych miejscach o danej godzinie
w żorach np nie pcham się na skrzyżowanie obok auchan tylko objeżdżam osiedle sikorskiego, jadę przez osiny, inne wsie (nie pamiętam nazw) i wyskakuje w warszawicach na dk81
w katowicach jak muszę wyjechać z centrum zamiast mikołowską lub kościuszki często wybieram alternetywę przez ligotę, panewniki i wyskakuje na skrzyżowaniu za gościńcem śląskim (koło domu o charakterze nie do końca prywatnym )
przed wisłą jakieś 10-15km jak była zamknięta wiślanka na jednej stronie (wieczne korki) często przeskakiwałem przez te wzgórze i wyjeżdżałem w skoczowie na skrzyżowaniu między stacją benzynową a dworcem pks i w prawo na wisłę (dawno mnie tam nie było, nie wiem jak sytuacja wygląda)
Ogólnie epwnie nazbierało by się więcej takich skrótów mojego autorstwa ale nie sposób wszystkich wymienić:D
Marka: Ford
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2013
Wysłany: 2011-01-02, 17:55
Trzeba jeszcze policzyć, ile się realnie oszczędza.
Umówmy się już, że te dane są miarodajne i nie wyssane z palca. Weźmy takie Sandero, palące w cyklu mieszanym 5.9 i porównajmy z najlepszymi ze stawki, palącymi po 5 litrów.
Oszczędność, przy przebiegu rocznym 20kkm, to niecały tysiak, przy cenie 5zł/litr.
Sandero, z tym silnikiem, kosztuje od 29 tysięcy do 35 tysięcy, zależnie od wersji.
Micra od 38 do 51 tysięcy, średnio o ponad 12 tysięcy drożej. Zwróci się po 12-15 latach ;)
Swift od 40 do 53 tysięcy. 15 lat.
Yaris od 35 do 43 tysięcy. 10 lat.
Wszystko pi razy drzwi ;)
A teraz jeszcze popatrzmy na koszty serwisów, przeglądów, ubezpieczeń...
Morał: spalanie spalaniem, nie należy się sugerować, czy auto pali pół litra w tą czy tamtą. Różnica między małym mieszczuchem a wielgachnym SUVem - jasne. Ale w tej samej klasie, najlepiej przyjąć, że auta palą mw. tyle samo i patrzeć na inne rzeczy. Zwłaszcza, że to, co producent podaje w katalogu, ma się i tak nijak do rzeczywistości.
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2011-07-07, 19:41
Z życia wzięte.
Fiat Panda z silnikiem od Seicento 1108 cm, 54 KM, trasa z Katowic do miejscowości koło Wenecji, 2 osoby dorosłe, 2 dzieci, 4 duże torby podróżne, około 1030 km, spala średnio 2 pełne zbiorniki paliwa (w Polsce tankowanie pod korek), i 2/3 trzeciego, czyli około 94 l benzyny. Wychodzi 9 litrów na 100 km .
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Fiat Panda z silnikiem od Seicento 1108 cm, 54 KM, trasa z Katowic do miejscowości koło Wenecji, 2 osoby dorosłe, 2 dzieci, 4 duże torby podróżne, ....
OT. Chyba trochę przesadziłeś z tym duże
_________________ stan licznika: 121000 km - 20-11-2013
Ostatnio zmieniony przez flowerman 2011-07-08, 13:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-07-08, 20:49
Cytat:
Twój wynik to totalna porażka
Nie mój, nie mój tylko znajomego z pracy W firmie używa się od czasu do czasu prywatnych samochodów do przewozu materiałów, przyborów i urządzeń biurowych, a firma płaci za benzynę na podstawie sprawdzonych przez siebie tras dojazdu i wyliczonych w ten sposób km. W ten sposób zapoznałem się z Pandą
Generalnie jego Panda robi średnio na jednym pełnym zbiorniku około 500 km, więc dojazd do Wenecji z rodzinką to powinny być dwa pełne zbiorniki paliwa, a on stale powtarza, że jeszcze ponad połowa trzeciego. Trasę 1030 km pokonuje w około 11,5 godziny z dwoma 15-20 minutowymi przystankami na tankowanie po drodze.
Może takie spalanie to wina braku obrotomierza?
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Ostatnio zmieniony przez ian 2011-07-08, 20:53, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-07-09, 15:56
Dla mnie to też dziwne Właśnie spojrzałem na wentylator.... Czy wpływ na takie spalanie może mieć montaż na czas podróży pomiędzy przednimi fotelami wydajnego wentylatora (z dwoma nadmuchami na przód i tył)? Gdyby jeszcze potrafiło schładzać powietrze-to chyba bolączka wielu kierowców w gorące dni...
Każde urządzenie elektryczne niby podwyższa spalania, ale to jest bardzo mała różnica rzędu kilku dziesiątych litra/100km... U mnie klima bierze max 0,8litra/100km w mieście
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum