DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Magiczny Kabelek zbędny?
Autor Wiadomość
Stepway 

Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2011
Wersja: Stepway
  Wysłany: 2011-07-08, 22:08   Magiczny Kabelek zbędny?

Obebrałem swojego Stepway'a, wyruszyłem w drogę i kiedy byłem zmuszony użyć spryskiwaczy, trochę się zdziwiłem... Daćka żony, również Sandero, tyle że Laurete (rocznik 2010r - auto of course :lol: ), przez 20tyś przyzwyczaiła mnie (nas?), że najpierw intensywnie psikam, później marzę... Przypadła mi ta "wada" nawet do gustu, a nawet ją w zimie polubiłem.

Byli tacy, co na przekór fabryce, usprawniali swoje Daćki w tej kwestii... No to się doczekali :) Czas się przyzwyczaić do "nowego" rozwiązania. Trochę szkoda, bo sądziłem, że będzie to taki "wyróżnik" Daciek. No ale... :)

Czy to co mnie spotkało na trasie, z samonawilżającymi się wycieraczkami, to domena Stepway'a, czy Sandero, Daciek z 2011r ?

Zauważyłem, już przeglądając prospekty, mniejszą moc.
Wczoraj odkryłem integracje pompki i spryskiwaczy.
Dziś dokonałem spostrzeżenia, że posiadam elektro-hydrauliczne wspomaganie, dlatego "czegoś" mi brakowało - http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#95416 - za dużo wolnej przestrzeni i ten pasek...

Czym mnie jeszcze Stepway zaskoczy?

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-07-08, 22:13   

Stepway napisał/a:

to akurat efekt przystosowania do normu EUROV, była mowa o tym na forum zanim zawitałeś w progi daciaklub.pl więc nie kojarzysz pewnie ;-) z grubsza: benzyniak 1,6 stracił 3KM, diesle zyskały 7 i 5 KM + filtr cząstek stałych.

Co do wycieraczek - wszystko zależy od konkretnego rozwiązania tzn w clio III i aveo zauważyłem że jak włącze wycieraczki to najpierw spryska szyby, a same wycieraczki z opóznieniem zaskakują - nawet w upalne dni daje radę taki wynalazek

Stepway 

Wysłany: 2011-07-08, 22:52   

benny86 napisał/a:
Stepway napisał/a:
(...) z grubsza: benzyniak 1,6 stracił 3KM, diesle zyskały 7 i 5 KM + filtr cząstek stałych.

Po kilku tysiącach, by silnik się ułożył, może wybiorę się na hamownię. Raczej z ciekawości, bo nie należę do osób którym zależy na biciu rekordów i poprawianiu fabryki. Na codzien nawet na obwodnicy sporadycznie osiągam 100km/h :-)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-07-09, 00:57   

Stepway napisał/a:
Trochę szkoda

Powinna się dać łatwo zmienić - wystarczy wsadzić w obwód przełącznik (;

Stepway 

Wysłany: 2011-07-09, 01:17   

laisar napisał/a:
Stepway napisał/a:
Trochę szkoda

Powinna się dać łatwo zmienić - wystarczy wsadzić w obwód przełącznik (;

Bedę się odzwyczajając, przyzwyczajał :)

Czy u mnie coś "popsuli", czy inni w autach z roku 2011 również mają nawilżanie gumki?

Dla niewtajemnicznonych pośpiesznie tłumaczę: nasze Daćki nie miały sprzężenia pompki spryskiwaczy z wycieraczkami. Jawiło się to tym, że wajha do siebie, strumień wody na szybę, wajha w dół i szas-pras, wycieraczki w ruch.

Przyjęło się kiedyś, i tylko z takim rozwiązaniem nowożytnym (poza Fiatem126p gdzie do do pompki był dedykowany przycisk (sic!)) się spotykałem zanim z żoną sprawiliśmy Sandero, że "normalnie" ową wajhę pociąga się do siebie a tam najpierw woda by po chwili samoczynnie parę razy pomachały nam wycieraczki.

zyga03 

Marka: Dacia 2x
Model: DUSTER 1.3 Tce 4x4 150 kM
Silnik: Stepway 1,5 DCi
Rocznik: 2019
Wysłany: 2011-07-10, 13:02   Re: Magiczny Kabelek zbędny?

Stepway napisał/a:
Obebrałem swojego Stepway'a, wyruszyłem w drogę i kiedy byłem zmuszony użyć spryskiwaczy, trochę się zdziwiłem... Daćka żony, również Sandero, tyle że Laurete (rocznik 2010r - auto of course :lol: ), przez 20tyś przyzwyczaiła mnie (nas?), że najpierw intensywnie psikam, później marzę... Przypadła mi ta "wada" nawet do gustu, a nawet ją w zimie polubiłem.

Byli tacy, co na przekór fabryce, usprawniali swoje Daćki w tej kwestii... No to się doczekali :) Czas się przyzwyczaić do "nowego" rozwiązania. Trochę szkoda, bo sądziłem, że będzie to taki "wyróżnik" Daciek. No ale... :)

Czy to co mnie spotkało na trasie, z samonawilżającymi się wycieraczkami, to domena Stepway'a, czy Sandero, Daciek z 2011r ?

Wczoraj odkryłem integracje pompki i spryskiwaczy.
Dziś dokonałem spostrzeżenia, że posiadam elektro-hydrauliczne wspomaganie, dlatego "czegoś" mi brakowało - http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#95416 - za dużo wolnej przestrzeni i ten pasek...

Czym mnie jeszcze Stepway zaskoczy?

"normalnieją" Daćki , we wszystkich obecnie modelach tak jest a w niektórych to nawet przerywana praca wycieraczki tylnej szyby

Odpowiedz do tematu