Wysłany: 2011-08-24, 23:08 Uszkodzona szyba, wycena z AC
Dopadł mnie kamyk wyrzucony przez inny samochód. Początkowo nic nie zauważyłem (zresztą i tak bym sprawcy nie gonił ;) ), ale po zatrzymaniu zauważyłem mały pajączek na samym dole szyby. Coś podobnego mam w drugim samochodzie już kilka lat i nic się z tym nie dzieje, na badaniu technicznym też się nie czepiają. Może niepotrzebnie, ale trochę się obawiam wymiany szyby, jak to zrobią mało fachowo to może później blacha rdzewieć itp :(
Dlatego kusi mnie aby zgłosić szkodę, wybrać wariant "na kosztorys", wziąć kasę a szyby nie wymieniać. Orientuje się ktoś ile można dostać kasy za szybę ? Czy będzie to więcej niż późniejsza zwyżka w AC ?
W tym drugim samochodzie też masz odprysk na dole szyby? Bo jeśli w okolicach środka, to wszystko możliwe, że nic się z tym nie dzieje.
Jeśli jest odprysk przy krawędzi szyby, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jednak pęknie.
U mnie ASO wyceniło wymianę szyby po podobnym uszkodzeniu na 1200 brutto (likwidowałem z AC).
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=48645#48645
U mnie odprysk był mniej niż centymetr powyżej dolnej uszczelki i szyba zaczęła pękać.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-08-24, 23:18, w całości zmieniany 2 razy
Jesli masz przy AC wykupiona opcje szyby to nietracisz znizki i rob w ASO.
Taka moja rada.
Jesli masz samo AC to musisz sie zastanowic co lepsze bo znizki tracisz i moze jak naprawisz gdzies w Autogllass Jan czy innym dziadostwie to bedzie taniej i zostanie kaski na pokrycie skladki w nowym roku.
W tym drugim samochodzie też masz odprysk na dole szyby? Bo jeśli w okolicach środka, to wszystko możliwe, że nic się z tym nie dzieje.
Jeśli jest odprysk przy krawędzi szyby, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jednak pęknie.
Nie pomyślałem, że ma to znaczenie. W tym drugim odprysk jest około 15 cm od krawędzi, a w tym co mam AC jakieś 3-4 cm. Czyli jak rozumiem ryzyko że pęknięcie poleci dalej jest znacznie większe
Opcji szyby nie mam, ale biorąc pod uwagę ryzyko że poleci dalej chyba jednak nie będę kombinował, tylko bezgotówkowa wymiana w ASO.
Ostatnio zmieniony przez marekwoj 2011-08-25, 00:15, w całości zmieniany 1 raz
Ja, oprócz wymian szyb, również kleiłem - warunki b. dobre: koszt 100 zł; gwarancja wieczysta; jeśli pęknie szyba od miejsca klejenia, to zwracają 80 zł lub wymieniają z upustem 80 zł (ale wtedy z AC już może się nie dać i trzeba za szybę zapłacić w granicach 400 - 500 zł).
Z tym, że jeśli stwierdzą, że odprysk za blisko krawędzi, to raczej nie będą tego robić. Ja miałem (akurat w MCV-ce) odprysk dokładnie na samym środku szyby.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-25, 17:49
Ja mialem tez spotkanie z kamyczkiem. Z PZU Auto-Szyba w Jaanie dokonali wypelnienia ubytku zywica i spolerowali. Widac jak slad po owadzie. Wolalem nie demontowac fabrycznie wstawionej szyby z byle powodu .
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-08-25, 20:01
mcvBL napisał/a:
Taka moja rada.
Jesli masz samo AC to musisz sie zastanowic co lepsze bo znizki tracisz i moze jak naprawisz gdzies w Autogllass Jan czy innym dziadostwie to bedzie taniej i zostanie kaski na pokrycie skladki w nowym roku.
Dlaczego uważasz że ASO które robi szyby kilka razy w roku zrobi to lepiej niż wyspecjalizowany warsztat zajmujący się tylko szybami? Zresztą część ASO zleca wykonanie naprawy podwykonawcy po czym dolicza tylko swoją marżę.
Taka moja rada.
Dlaczego uważasz że ASO które robi szyby kilka razy w roku zrobi to lepiej niż wyspecjalizowany warsztat zajmujący się tylko szybami? Zresztą część ASO zleca wykonanie naprawy podwykonawcy po czym dolicza tylko swoją marżę.
Dokładnie tak jest u mnie choćby z przyciemnianymi szybami - dowiedziałem się od szefa gdzie robią i mogę sam tam podjechać, a ASO akceptuje papiery z tej firmy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum