Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2011-07-12, 13:26 Witajcie Dacjanie
Witam .
Jak dotad wszystkie samochochody, ktore mialem, to byly Skody i to jeszcze te "prawdziwe", tzn. takie, ktore mialy skodowskie silniki, a plyt podlogowych nie dzielily z innymi markami konceru VAG. Byly to stare, proste, sprawdzone kionstrukcje, latwe w do zagazowania, o akceptowalnej jakosci, tanie i w wersjach podstawowych prawdziwe golasy (dla mnie to zaleta, dla wielu innych pewnie wada), ktore nie byly naszpikowane "zbednymi gadzetami" podnoszacymi cene i ktore mozna bylo sobie wlasnym sumptem i inwencja doposazac. Takich Skod juz dawno nie ma (ok. 10 lat), takze mimo mojego szczerego, glebokiego i wieeeloletniego przywiazania do marki Skoda, naszedl czas na zmiane marki. W kazdym razie jesli moj kolejny samochod bedzie kupowany rowniez nowy, to na 99,99% nie bedzie to Skoda. Nie sa tanie, a i slinikowo trudno byloby mi dogodzic, bo w moim przypadku odpadaja wszelkie ropniaki, nie chce tez zadnych FSI/TSI, wiec moj wybor ograniczony zostalby pewnie do Octy 1.6MPI + oczywiste dla mnie LPG.
Sporo analogii z tymi "prawdziwymi" Skodami odnajduje w obecnych Daciach - tanie, proste, starsze konstrukcje i obecnosc golasow w podstawowych wersjach. Juz ze 2-3 lata temu zaczalem sie "odgrazac" na forach Skody, ze czeska marka za bardzo obrosla w piorka (zagrazajac juz nawet samemu VW) i ze odejde od Skody i to prawdopodobnie do Dacii, bo role tej dawnej Skody przejela wlasnie Dacia. Widze tu duze analogie. Jeszcze na poczatku 2001r Skoda miala taniego, jak na jego spore gabaryty, hatchbacka, miala najtansze (albo jedno z najtanszych = ajzn) na rynku kombi i najtanszego (ajzn) pick-upa. Przypomina Wam to cos?
Wtedy (te wspomniane 2-3 lata temu) celowalem jeszcze w MCV-ke, bo bardzo lubie kombiaki, no ale od kiedy pojawil sie Duster, to chyba juz tylko on wchdzi w gre ! Martwie sie tylko, ze moze mi sie nie zmiescic na szerokosc do mojego garazu (a nie dopuszczam mozliwosci trzymania pod chmuka - wilgotna okolica).
Zarejestrowalem sie na tym forum, zeby dobrze zaznajomic sie ze wspolczesnymi Daciami i gruntownie przygotowac sie na ewentualny zakup Dusterka. Mam jeszcze na to "troche" czasu, jako ze uwazam, ze nie nalezy kupowac nowego modelu samochodu wczesniej niz ok. 2-3 lata od jego premiery na lokalnym rynku. Chodzi o to, zeby ew. co powazniejsze choroby wieku dziececego zdazyly sie juz ujawnic. Wiec ew. zakup Dusterka planuje na 2012/2013r. Ciekawe czy uda mi sie zdazyc jeszcze przed face liftingiem. Bylaby w tym jakas kontynuacja rodzinnej tradycji, bo zarowno moje jak i brata auta byly kupowane albo tuz przez zakonczeniem produkcji danego modelu, albo tuz przez zakonczeniem danej fazy, czyli wlasnie tuz przez FL.
Wracajac jeszcze do ww 2012/2013, pewnie stane sie teraz na chwile niepoprawnym marzycielem, ale moze bedzie wtedy tak, ze bedzie sie czekalo na Dusterka golasa (takiego planuje kupic) bardzo krotko, no powiedzmy kilka-kilkanascie dni (a nie ok. 6 m-cy) i ze beda w styczniu/lutym 2013 jakies atrakcyjne promocje na modele z 2012r, np. inst. lpg w cenie 1999zl
.
Ostatnio zmieniony przez DD 2011-07-12, 13:27, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze na poczatku 2001r Skoda miala taniego, jak na jego spore gabaryty, hatchbacka, miala najtansze (albo jedno z najtanszych = ajzn) na rynku kombi i najtanszego (ajzn) pick-upa. Przypomina Wam to cos?
Dokładnie tak było. I w owym czasie byłam zainteresowana skodą. Obecne "piórka" bardzo podrożały i w inną stronę trzeba było się obrócić. A następnie, tak i w moim przypadku, szerokość auta miała znaczenie, coby do garażu zmieścić się można. Myślałam, że Sandero to małe autko (mimo że na stronie jak byk napisane: DUŻY, SOLIDNY SAMOCHÓD), w salonie zdziwiłam się i do zakupu razem z miarką trzeba było się przymierzać
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2011-07-12, 15:09
No coz, wspomnalem o generalnej takiej zasadzie (nie zawsze cos musi wylezc, ale bezpieczniej jest odczekac), no i pisalem tez pod katem Dustera, a tam juz pare chorobek wyszlo.
Ostatnio zmieniony przez DD 2011-07-12, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-07-12, 15:14
Witaj Dacjato
Gość
Wysłany: 2011-07-12, 17:06
Witam wszystkich Daciomaniaków.
Od dwóch miesięcy jeżdżę sandero i jestem jak na razie bardzo zadowolona. Za kilka dni wybieram się w trochę dłuższą drogę niż zwykle i zobaczymy jak pojedzie.
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-12, 21:03 Re: Witajcie Dacjanie
DD napisał/a:
Zarejestrowalem sie na tym forum, zeby dobrze zaznajomic sie ze wspolczesnymi Daciami i gruntownie przygotowac sie na ewentualny zakup Dusterka. Mam jeszcze na to "troche" czasu, jako ze uwazam, ze nie nalezy kupowac nowego modelu samochodu wczesniej niz ok. 2-3 lata od jego premiery na lokalnym rynku. Chodzi o to, zeby ew. co powazniejsze choroby wieku dziececego zdazyly sie juz ujawnic.
Witaj!
Jak już się dobrze zaznajomisz z forum to się chyba zorientujesz, że Duster ma dużo elementów wspólnych z poprzednimi modelami.
Tak więc w tym przypadku "choroby wieku dziecięcego" chyba odpadają
Wysłany: 2011-07-12, 21:35
Seal napisał/a:
Jak już się dobrze zaznajomisz z forum to się chyba zorientujesz, że Duster ma dużo elementów wspólnych z poprzednimi modelami.
To akurat juz wiem od ok. roku.
Jednak buda jest w czesci nowa, mimo ze baza jest platforma Logan.
Seal napisał/a:
Oj to chyba nie czytales dokladnie tego forum... polecam, bardzo ciekawa lektura (oczywiscie dla kogos, kogo pasjonuje motoryzacja... i bynajmniej nie mam tu na mysli przegladania kolorowych magazynow motoryzacyjnych).
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-12, 22:29
DD napisał/a:
Seal napisał/a:
Oj to chyba nie czytales dokladnie tego forum... polecam, bardzo ciekawa lektura (oczywiscie dla kogos, kogo pasjonuje motoryzacja... i bynajmniej nie mam tu na mysli przegladania kolorowych magazynow motoryzacyjnych).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum