Wysłany: 2011-07-27, 18:44 stepway 2011 - pierwsza wpadka
Wiem że już o tym było na forum nie raz ale muszę się pożalić:
Dziś rano wsiadam do auta , patrzę w lusterko wsteczne a tu od górnego brzegu szyby obrzydliwe pęknięcie biegnie w dół i zakręca w lewo - razem ok 15-20cm długości. bez śladu uderzenia , palcem nie wyczuwalna żadna bruzda na powierzchni szyby :(
Jakby ktoś jeszcze miał tą nieprzyjemność to dajcie znać. Jutro jadę do ASO - czy muszę mówić coś szczególnego albo może czegoś nie mówić żeby zwiększyć swoje szanse na wymianę w ramach gwarancji?
Byłem dziś w ASO. Wcześniej sam specjalnie dokładnie obejrzałem pęknięcie szyby żeby upewnić się czy nie ma żadnego odprysku - nie było do czego się doczepić. Serwisant z ASO zaczął grzebać paznokciem czy długopisem(!) w pęknięciu i stwierdził że czuje tam jakąś bruzdę która powstała pewnie od uderzenia ostrym kamykiem i w wyniku naprężeń karoserii szyba pękła - znaczy poza gwarancją!
Najpierw mnie zatkało a potem tak na niego wrzasnąłem że aż zbaraniał. Przyniósł aparat , sporządził dokumentację fotograficzną i powiedział że za 3 dni będzie z RP odpowiedź w sprawie uznania gwarancji. Potem sam przyznał że jednym z jego zadań jest zniechęcanie klientów z korzystania z roszczeń gwarancyjnych(!) Masakra.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-28, 19:26
Muszą Ci to uznać na gwarancji.
Swoją drogą dość niepokojący objaw :(
Kiedyś montowano jakieś rozpórki na kielichy, żeby takich akcji nie było.
ALe w nowym Stepwayu ? Uuu
Gdyby był ślad od uderzenia np kamieniem to szkoda i tak pokrywana jest z ubezpieczenia AC oczywiście jeśli się takową posiada.
Dostałem w szybę kamieniem chyba ze dwa razy i mam minimalne odpryski ale bez pęknięć (żadnych słoneczek ) , dzwoniłem w tej sprawie do aso pytałem o ewentualną naprawę , ale powiedziano mi że nie naprawiają ale mogą wymienić szybę i koszty pokryje AC bez problemu. Odpryski są tak minimalne chociaż widoczne i nic sie z tym nie dzieje więc jeżdżę i nic z tym na razie nie robię.
Ja jestem po dwóch naprawach z AC (po uderzeniach kamyczkami): w MCV-ce wymieniałem szybę w 2009, a w obecnym aucie 2 miesiące temu. Ubezpieczenie mam w Allianz - większych problemów nie było.
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-07-31, 22:43
A mi te pekniecia szyby przedniej w Dusterach razem z pekaniem lakieru przy zgrzewach na dachu ukladaja sie w jedna calosc. Brak wlasciwej sztywnosci nadwozia.
Hej witam sorki ze taka obsuwa ale nie miałem czasu ma internet ostatnio..
Zadzwonili z ASO ze gwarancja uznana i ze mam przyjechać na wymianę szyby. Chyba jeszcze poproszę żeby pokombinowali z przednimi prawymi drzwiami bo strasznie piszczą chyba uszczelki przy jeździe na wybojach - czy to mogą być poluzowane zawiasy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum