Wysłany: 2011-07-21, 17:31 Renault Clio vs Dacia Sandero (stepway)
Witam.
Czy możecie mi doradzić?
Cena Dacii Sandero StepWay i w miarę wyposażonego Clio jest bardzo podobna.
Czy możecie mi doradzić co byłoby lepszym rozwiązaniem?
Jakieś za i przeciw? Byłbym ogromnie wdzięczny.
StepWayem jechałem, na prawdę mi się podoba :)
Ale dziś zobaczyłem Clio w salonie. W prawdzie nie wygląda zbyt powalająco z zewnątrz, ale w środku bardziej mi się podoba.
To tyle co mogę powiedzieć w tej kwestii. Pomożecie?
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-07-21, 17:44
Napisz coś więcej np.:
1)Jaką wersję clio i jaki silnik rozważasz?
2)Jeśli stepway - diesel, benzyna?
3)Gdzie (miast,trasa?) i ile jeżdzisz rocznie? Jeżdzisz po leśnych duktach/polnych drogach i ogólnie poza asfaltem? Bo jeśli tak to Stepway ma dużą przewagę
4)Co z wyposażenia musisz mieć w aucie? Dość istotny szczegół - w stepwayu nie ma regulacji wysokości siedzenia kierowcy więc sprawdz czy pozycja za kierownicą odpowiada
5)Jak długo zamierzasz eksploatować kupiony samochód? Clio ma ocynkowane blachy, dla niektórych zwłaszcza przy dłuższej eksploatacji (8-10lat) może to być istotny plus
6)Porównaj koszty serwisowania - Dacia powinna być tutaj tańsza
1)Jaką wersję clio i jaki silnik rozważasz?
Wiesz co z tego co pamiętam była to wersja Alize z silnikiem 1.2.
2)Jeśli stepway - diesel, benzyna?
Benzyna 1.6 - na diesla mnie nie stać.
3)Gdzie (miast,trasa?) i ile jeżdzisz rocznie?
Głównie miasto, ale raczej obrzeża niż centrum.
Jeżdzisz po leśnych duktach/polnych drogach i ogólnie poza asfaltem?
Po polnych drogach czasem się zdaży jeździć :) Ale to też nie że codzinnie.
4)Co z wyposażenia musisz mieć w aucie? Dość istotny szczegół - w stepwayu nie ma regulacji wysokości siedzenia kierowcy więc sprawdz czy pozycja za kierownicą odpowiada
NIe potrzebuję, dla mnie auto ma być tanie w eksploatacji i niskie koszty przeglądów. Chcę mieć klimę i radio :P to wszystko co mnie głównie interesuje ;)
Stewayem jeździłem 2 razy na jeździe próbnej i bardzo było mi wygodnie. Fakt, że wersja BL ma dużo więcej w wyposażeniu, ale raczej mi to nie przeszkadza.
5)Jak długo zamierzasz eksploatować kupiony samochód?
Myślę, że z 5 lat to na pewno
6)Porównaj koszty serwisowania - Dacia powinna być tutaj tańsza
Dacia dużo tańsza to już zdążyłem porównać :)
A autko głównie do dojazdów do pracy, raz w roku na wakcje albo w Polskę aby (może wreszcie się uda) za granicę.
Szukam auta bezpiecznego i niezawodnego. Choruję na Hemofilię i muszę mieć autko w którym będę czuć się bezpiecznie, ale też takie, któe mnie nie zawiedzie. A wiem, że Clio troszkę się psuje, a jak mówili Panowie w serwisie, Dacia to tylko na przeglądy przyjeżdża i tyle :)
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-21, 20:51
abdiel napisał/a:
... Co do sposobu użytkowania to opisałem powyżej, chcę autko niezawodne i bezpieczne :)
Niezawodne Dacia, bezpieczniejsze Clio. Jednak bezpieczenstwo to tez oprocz bezawaryjnosci mozliwosc szybkiego, łatwiejszego dostania sie do lekarza np. na wakacjach. Pewniej to czułbym sie ze stepwayem.
Użytkuję Clio III 1.2 benzyna od 3,5 roku (wersja 3 dr) Jest to jednak drugi samochód w rodzinie, więc używam go w 97% do jazdy po Warszawie w codziennych dojazdach do pracy. Poza miastem rządzi Duster ;) Sumaryczny przebieg mojego Clio jest niewielki (niecałe 30 tys - ale to wynika z ww czynników ;)
Jeśli masz jakieś konkretne pytania do Clio to zapraszam :)
Ja jestem z Clio jako samochodu miejskiego bardzo zadowolony i z wyboru dokonanego te 3,5 roku temu też.
Wcześniej jeździłem m.in Corsą B, Astrami I i III więc mam jako takie porównanie ;)
Kiedy ja byłem na etapie wyboru samochodu to na plus Clio: wnętrze, wykończenie, silnik TCE, poduszki boczne w standardzie. Na plus Sandero: wygląd, bagażnik, opinie na forum. Obydwoma (zwykłe Sandero 1.2) odbyłem jazdę próbną i lepsze wrażenia z Clio. Cenowo było bardzo podobnie i dlatego to był moment, że odpuściłem Sandero. Kumpel pracujący w ASO Reno mówił, ze Sandero/Clio raczej bezproblemowe.
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2011-07-21, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
Kiedy ja byłem na etapie wyboru samochodu to na plus Clio: wnętrze, wykończenie, silnik TCE, poduszki boczne w standardzie. Na plus Sandero: wygląd, bagażnik, opinie na forum Obydwoma (zwykłe Sandero 1.2) odbyłem jazdę próbną i lepsze wrażenia z Clio. Cenowo było bardzo podobnie i dlatego to był moment, ze odpuściłem Sandero. Kumpel pracujący w ASO Reno mówił, ze Sandero/Clio raczej bezproblemowe.
No i co ja mam zrobić? chcę kupić stepkę :( ale nie wiem czy będę zadowolony? :(
Pojedź z 10 razy do salonu, niech Ci się opatrzy A jak Ci się Stepway podoba, to się nie zastawiaj, bo tak to będziesz miał zawsze wątpliwości - czemu nie kupiłeś Dacii.
A miałeś już jady próbne?
Clio jest może bardziej prestiżowe bo renault, ale stepweyowi nic nie brakuje. Jeśliwygoda podróżowania ci odpowiada, a i braków w wyposażeniu nie zauważasz, to myśle, że dacia i z ekonomicznego i ze szpanerskiego punktu widzenia jest lepszym wyborem. Z clio na parkingu nikt się nie ogląda. Za 'bejbi' dusterkiem prawie każdy. Więc będziesz miał i ładne i wygodne autko. Pozdrawiam.
Jeśli masz jakieś konkretne pytania do Clio to zapraszam :)
A skorzystam :) jak ze spalaniem i awaryjnością? Często się coś psuło na gwarancji?
Niestety nie robię dużych przebiegów, więc nie miałem możliwości przetestowania gwarancji ;)
Jedyna poważniejsza rzecz jaka się zdarzyła w ciągu tych 30 tys km to wymiana rolek napinacza paska wielorowkowego (już po gwarancji), bo zaczęły "gwizdać" ale to nie był jakiś dramatycznie duży koszt, nawet w ASO. Poza tym znanym mankamentem w clio są szybko przepalające się żarówki świateł mijania, a wymiana jest dość trudna (ja to robiłem w Aso - koszt 18 zł / szt, więc bez tragedii). Rok temu kupiłem żarówki Hella Long Life i mam spokój na razie ;)
Spalanie -0w mieście dosyć duże, ja jeżdżę głównie po Warszawie w korkach więc średnia z miejskiego spalania, w korkach z klimą sięga 9,5 - 9,9 km/100 ! Za to w trasie 6-6,5 /100
Generalnie mogę z czystym sumieniem polecić Clio jako auto miejskie dla 1-2 osób (jak ktoś akceptuje spalanie). Jako podstawowe auto chyba jednak wybrałbym coś ciut większego...
zajebiste są te nowe clio, lepszy wypas w porównywalnej cenie ale i tak wolę stepwaya. Codziennie mam nowe dowody na to, że takie zawieszenie jak w stepce jest idealne na nasze drogi tym bardziej, że moje miasto jest rozkopane jak pole ziemniaków na jesień.
No i ten wygląd
Musisz rozważyć co jest dla Ciebie ważniejsze i wybór wydaje się prosty
akurat w tej chwili po kolizji mojego Sandero jeżdżę zastępczym Clio 3 .. uwagi ( silniki takie same tj 50kw) : silnik jakby dynamiczniejszy a na pewno elastyczniejszy ( może kwestia skrzyni ??), clio lepiej wyciszone, zawieszenie dla mnie lepiej pracuje, lepsza ergonomia, miejsca w środku tyle samo, lepsza stylistyka. Podsumowując lepiej się tym jeździ niż sandero , samochód bardziej z głową zrobiony . Jedynie bagażnik mniejszy . Oj ciężko będzie wrócić do dacii ..... . podsumowując : auto lepsze od Sandero .... inna klasa ... cena też ....... ale LEPSZE .... pomimo sentymentu do dacii ... teraz wybrał bym clio .
Większość kwestii jest subiektywna i pewnie w sporej części faktycznie zależy od ceny - ale jedna sprawa jest prosta do sprawdzenia:
kakus napisał/a:
miejsca w środku tyle samo
Dla osób o przeciętnych gabarytach różnice będą zapewne rzeczywiście pomijalne, ale pomiary twierdzą, że daćka jednak ociupineczkę większa wzdłuż:
(Tym bardziej, że nie udało mi się znaleźć zwykłego hatchbacka i renówka jest tutaj w wersji grandtour, trochę większej niż zwykłe 3- i 5-drzwiowe rodzeństwo).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-17, 14:20, w całości zmieniany 1 raz
fakt ..... CIUT .... większa ..... jestem przeciętnych gabarytów ..... jeździ się clio jednak ........... niestety ... ( bo mam sandero ) LEPIEJ .... zwłaszcza elastyczność ... na 4 biegu od 30 km/h..... a w sandero 50 km/h ..... ps. może ktoś wyjaśni jak to przy tym samym silniku możliwe ???
Ostatnio zmieniony przez kakus 2011-11-17, 14:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum