cytat z w/w artykułu:
"Faktem jest, że jadąc stałą prędkością powyżej 120 km/h zdecydowanie wzrasta spalanie (nawet ok. 11 l)" - koniec cytatu
mam pytanie do posiadaczy Dustera 4x4 z silnikiem diesla (taki silnik posiadał testowany Duster) - czy tak jest rzeczywiście? , pytam dlatego, że poruszając się z taką prędkością Dusterem z silnikiem benzynowym - dodatkowo zasilanym gazem - zużycie LPG lokuje się minimalnie poniżej tej wartości, czy jest możliwe by silnik diesla tyle "zeżarł"
a tak poza tym to podzielam pogląd, że tekst całkiem sympatyczny... i chyba w miarę obiektywny...
Zależy jak bardzo powyżej. Mnie przy jeździe 120 pokazywał zużycie momentami 8 czy nawet 9 litrów ale to było pod silny wiatr. Przy 160 km/h osiągnięcie 11 litrów powinno być możliwe. To nie jest aerodynamiczne auto. Za to radzi sobie całkiem dobrze w terenie.
Podczas układania tegorocznych tras Maramureszu mieliśmy okazję przetestować dla AutoŚwiata4x4, jak duster poradzi sobie w Rumunii. Otóż poradził sobie zaskakująco dobrze, przejeżdżał tam, gdzie ja, kąty, zwisy i prześwit są bardzo zadowalające, a jedyna rzecz, której mu brak, to jeszcze jeden bieg poniżej jedynki... No i pewnie jakieś AT zrobiłyby dobrze, ale nawet na szosóweczkach przyprawiał mnie o lekki opad szczeny.
Pali tyle, co nic (1.5dci 105KM), wygodny, cichy, szybki, dobrze się prowadzi. Co mnie się nie podobało osobiście (pomijam design nadwozia) to wnętrze - deska rozdzielcza wygląda po prostu tanio.
Cała reszta - duży plus.
Dużo jeżdżę po Polsce także autostradami, byłem też Dusterem w Szwecji i spalanie przy jeździe 120-130 km/h nigdy nie przekroczyło 8 l/100 km. Gdy jechałem jakiś czas 140 km/h wtedy spalanie utrzymywało się na poziomie 8,3-8,5 l/100 km.
W normalnej eksploatacji, dojazd do pracy, wypady po okolicy spalanie utrzymuje się na poziomie 6,2-6,8 l/100 km. A więc nie jest źle.
Ostatnio zmieniony przez Dusterjack 2011-11-30, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum