Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-11-08, 20:56
W każdej Castoramie to kupisz na dziale elektrycznym.
Ja kiedyś w poprzednim aucie coś takiego użyłem do podłączenia lampki trzeciego stopu i przez 3 lata żadnych problemów nie miałem - później nie wiem, bo auto sprzedałem.
Ale nie sądzę aby coś się miało dziać.
Oczywiście jakiś czujników, ważnych kabli sygnałowych komputera silnika bym nie podłączał przez taką szybkozłączkę, ale do podłączenia jakiś lampek, świateł dziennych czy innych gadżetów to nadaje się idealnie.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-11-08, 21:00, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-11-08, 22:47
Mam na czymś takim krzyżowe wyłączniki światła w przedpokoju. Działa jakieś 4 lata bez problemów, to i taką lampkę obsłuży. Dostępne w każdym markecie budowlanym w kilku różnych wzorach. Cena do 10 PLN za paczuszkę kilku sztuk
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-08, 22:52
Takie szybkozłączki były w komplecie z tempomatem. Piotrula rzucił na nie okiem, stwierdził, że to ZUOOO!, po czym wszystkie kable polutował. Gdybym potrafił lutować tak jak on, też bym tak twierdził. :]
Jak pracowałem w warsztacie samochodowym to na takie złączki podłączałem haki holownicze, było szybko i tanio.
Coś mnie podkusiło i na takie właśnie złączki podłączyłem alarm w swoim Seicento, zużyłem jakieś 20 złączek.
Niestety po 2-3 latach zaczęły się problemy, okazało się że winne były właśnie złączki, porobiły się na nich luzy i pomagało ponowne zaciśnięcie.
Gdy tylko znalazłem trochę czasu to wywaliłem je wszystkie a łączenie polutowałem jak należy do tego gdzie się da termokurcze a tam gdzie nie ma dojścia materiałowa taśma izolacyjna.
I te sposób polecam wszystkim którzy wolą zrobić raz a dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum