Wysłany: 2012-01-20, 18:59 Gaz - diesel / Diesel - Gaz
Witam. Jako, że pracuję na stacji dziś dowiedziałem się o pierwszej instalacji w BMW ON na gaz. Na shellu go wyśmiano. U nas też prawie ale jak pokazał butle kumplowi to uwierzył. Ja na to miast słyszałem o próbach na Słowacji. W tej chwili w Polsce 2 firmy udostępniają taka możliwość. Epi - Gaz i Car - gaz. Są już warsztaty autoryzowane do montażu. Ponoć taka instalacja kosztuje ok. 2500 ( wg gościa ze stacji ). Jest to ciekawe. On akurat miał tak, że mieszanka gazu była podawana na turbinę przy wiekszym obciążeniu dla silnika. Co dawało mu ok. 10% więcej mocy i momentu. Ale jest też inna opcja jak zamiana wysokoprężnego na niskoprężny.
Ciekaw jestem jak z tym jest faktycznie. Jak wyglądają koszty eskploatacji i żywotność silnika.
Obiło mi się o uszy jakieś 10 lat temu. Wtedy było to (jak dla mnie) SF. Okazuje się, że jednak nie. Zresztą już tak dziwaczne projekty realizowano (zdębiałem słysząc o samolocie odrzutowym napędzanym koksem), to pewnie i ten ma jakieś uzasadnienie. Ale wampir będzie jeździł na ON.
W przypadku diesla LPG jest jedynie dodawane do paliwa, nie zasila się całkowicie silnika tym paliwem. Inna sprawa, że nie chodzi jedynie o kwestie finansowe, gazo-diesel ma lepszą wartość i przebieg momentu obrotowego, a to w samochodach użytkowych może mieć istotne znaczenie
głównie jest montowany w TIR-ach, dostawczych. nadaje się idealnie na trasy. miasto niekoniecznie. ale ciekawe to jest choć widziałem cene instalacji tej z wtryskiem gazu a nie na turbine w cenie 7800 ...
Szczerze powiedziawszy, to takiej instalacji na mieszance 80/20 bym się obawiał ... no ale zobaczymy. O tych dieslach na gaz to już się mówiło od dłuższego czasu, także paru panów z obsługi stacji oświeciłem. Widzę tutaj jednak inną sprawę, mianowicie ściśle związaną z ceną paliwa ... a ze mnie się wszyscy śmiali, że zamiast brać diesla, to gaz montuję - prognozy były miażdżące wtedy na niekorzyść LPG, a okazało się odwrotnie, LPG nie doszło do 3 zł, a ON już dobija do 6 ...
Ostatnio zmieniony przez koniu 2012-01-21, 11:17, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum