witam
jest to moje 4 forum tematyczne odnośnie posiadanego saomochodu, wcześniej espero, fiat bravo i seat toledo
jak na razie nie mam Dacii ale bardzo poważnie zastanawiam się nad nowym Dusterem
zarejestrowałem się tu z 2 powodów, po pierwsze zamierzam śledzić wasze postu odnośnie usterkowości i codziennych problemów z tą marką, po 2 z powodu mojego zawiedzenia i zażenowania poziomem forum odnośnie toledo (wieś tańczy, wieś śpiewa)
myślę że będę aktywnie uczestniczy w waszych tematach z różnych dziedzin, tak z resztą było na espero.of.pl i bbtp.pl ;)
Usterek jest mało ale pogadać zawsze możemy i to nie tylko na tematy motoryzacyjne.
Na zloty też zapraszam np. do Katowic na Muchowiec będziesz miał możliwość na żywo pooglądać i pogadać już w sobote.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5807
wpadnij na Summer Car Party, nawet tym czym jeździsz teraz (w sobotę). Mamy kilka wolnych miejsc (bilet kierowca + samochód 15zł dla klubowiczy, 20zł dla reszty, także z nami taniej ;p), pooglądasz jak wyglądają daćki, moja np po blisko 3latach. Myślę że mamy się czym pochwalić (samochody są prawie niezniszczalne)
Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,5 dCi 4x2 110 KM
Rocznik: 2010
Wysłany: 2011-09-21, 10:34
witamy w Klubie - to najlepsze forum pod słońcem, zarówno pod względem Adminów, Moderatorów - jak i samych Użytkowników - zapewne o tym przekonasz się już zupełnie niedługo sam
_________________ mausi64 życzy wszystkim bezpiecznej jazdy
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2011-09-21, 14:49
Witaj
Zapewne szybko przekonasz się do tego forum, a w szczególności do marki. Co prawda na razie oczekuję na swojego pierwszego Dustera (czyt. pierwszą Daćkę), ale mimo braku wiedzy praktycznej związanej z użytkowaniem tej marki jestem do niej przekonany i liczę na bezawaryjna jazdę.
Mój wybór opierał się na treści niniejszego forum.
Pozdrawiam
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2011-09-21, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
wszystko wskazuje na to że jeszcze w tym tygodniu jadę złożyć zamówienie, pozostaje mi tylko wybór czy benzyna czy jednak diesel...
jeszcze niedawno byłem zdecydowany na diesla jedna wciąż rosnące ceny ropy oraz FAP zniechęcają...
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-11-15, 21:07
aksel napisał/a:
wszystko wskazuje na to że jeszcze w tym tygodniu jadę złożyć zamówienie, pozostaje mi tylko wybór czy benzyna czy jednak diesel...
jeszcze niedawno byłem zdecydowany na diesla jedna wciąż rosnące ceny ropy oraz FAP zniechęcają...
Witaj w klubie
Wybór Twój. Proponuję zastanowić się do czego ma służyć DD. Jeśli jako "asfaltowóz" to proponuję zastanowić się nad benzyną + LPG. Jeśli "terenowóz" lub do cięzkiej pracy to diesel ma jednak większe możliwości - zdecydowanie większy moment obrotowy i przy niższych obrotach. Ja brałem diesla - teren, długie wyjazdy urlopowe na byle jakich drogach (lub wręcz poza drogami). Jestem zadowolony. Wcześniej przez wiele lat jeździłem tylko benzyną (a przez ostanie jakieś 10 lat benzyna + LPG). Jednak "Twój cyrk, Twoje małpy"
Więc dobrą opcją jest LPG fabryczne (lub niefabryczne).
Co do FAP-a jeżdżą, nie narzekają, ale jak jeszcze trochę pojeżdżą, to pewnie niektórzy narzekać będą. Generalnie FAP jak i DPF nie lubią miasta...
To, że kiedyś to było prawdą wcale nie oznacza, że dalej tak jest - technologia poszła do przodu i podobno akurat renówkowe FAP-y nie mają z miastem żadnych problemów. Zatem nie jest pewne, że ktokolwiek będzie narzekać.
auto bardziej dla żony i dziecka z wózkiem jak dla mnie, ma być tylko duże i bezpieczne:) po przeczytaniu kilku lektur i opinii jednak benzyniak, na planowane przebiegi gazu jednak nie założe (max 10k rocznie)
To, że kiedyś to było prawdą wcale nie oznacza, że dalej tak jest - technologia poszła do przodu i podobno akurat renówkowe FAP-y nie mają z miastem żadnych problemów. Zatem nie jest pewne, że ktokolwiek będzie narzekać.
Miejmy nadzieję, że już tak jest. Ale ja osobiście nie chciałbym być królikiem doświadczalnym.
Jednak padło na Clio Grandtour 1.2 Tce, przemawia za nim upust niemal 10tys i fakt że dostanę go jeszcze w tym tygodniu...
Mam jeszcze tylko ostateczny wybór pomiędzy nówką za 46tys a 2 latkiem za 32 z większym wypasem oraz roczną gwarancją z tego samego salonu. Decyzja dziś wieczorem.
Przy dusterze skazany na 4 mies czekania i upustu max 1000zł :/
Na forum zostanę ze względu na jego dobrą wartość merytryczną zawartą w dyskusjach jak i dobrą atmosferę, po za tym z uwagą będę śledził posty dotyczące codziennej eksploatacji dusterów i ich wyników wytrzymałościowych
To że go teraz nie kupiłem nie oznacza że w dalszym ciągu nie mam na niego chęci:)
Po prostu przy wyborze auta postawiłem na realne potrzeby z przełożeniem na cenę i ekonomię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum