Wysłany: 2013-01-28, 11:56 Uszczelka rantowa na drzwi
Mam zamiar zamontować uszczelką rantową na drzwi.Zastanawia mnie to czy nie będzie się pod nią gromadzić woda,a jak woda to i rdza.Po założeniu od góry do dołu na cały bok.Od góry mam zamiar delikatnie przejechać silikonem żeby nie przeciekała woda.Widziałem u kolegi jak w mercedesie ściągnął listwy plastikowe z drzwi to pod listwami był brud i smród a woda miał postać galarety.Na forum ktoś już zakładał ta uszczelkę rantową żeby nie obrysować drzwi i fajnie to wygląda.Z jednej strony myślę że chyba pod uszczelką nic się nie będzie działo,jest ona wąska ma 8mm a z drugiej się waham bo to nowe drzwi.Uniknę otarcia a zafunduje ukrytą rdze.To samo dotyczy nakładek na nadkola z jednej strony drogie ale fajne a z drugiej czy się nie będą gromadziły pod nimi różne rzeczy:woda,piasek itp.
Ja mam czarnego Dustera i założyłem czarny gumowy rant na drzwi, miał on w środku klej więc się ładnie przykleił do rantu drzwi i woda nie wcieka, ostatnio nawet uratował mnie bo tak to bym miał już orysowane drzwi od ściany w garażu...uff
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2013-01-28, 15:29
Do środka uszczelki możnaby wcisnąć na całej długości przezroczystego silikonu i dopiero wtedy nałożyć na rant. Myślę, że to zabezpieczy przed wodą i syfem wszelkiej masci. pozdr
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2013-01-29, 18:25
Ja osobiście odradzam zakładanie takich gadżetów ze względu na brud i wodę. Ja mam samochód 5 lat i w jednym miejscu na rancie drzwi miałem delikatne obtarcie. Odtłuściłem to miesce, zapraweczka i nic nie widać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum