Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-03-12, 18:50 Stopiony przewód WN
I stało się wczoraj. Wracałem ze Śląska i po przerwie po odpaleniu auto zaczęło pracować na 3 cylindry Od strony cewki wtyczka wygląda, jakby się stopiła i wyleciał z niej przewód. Wcisnąłem przewód, okleiłem taśmą i tak bez problemu zrobiłem jeszcze kilkaset km. Ogólnie podejrzewam jakąś wadę, bo tak uszkodzonego przewodu jeszcze nie widziałem.
Zdjęcia zrobię jutro, jak kupię nowe przewody i będę mógł zdjąć taśmę izolacyjną.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Rezystancja przejścia jest bez znaczenia - opory przeciwzakłóceniowe mają w kablu WN po kiloom albo więcej i się nie topią, bo tam natężenie jest żadne. A może było przebicie powierzchniowe i wtedy zaczyna się od zabrudzenia albo zawilgocenia, a kończy się wyglądem grudki węgla...
Źle się wyraziłem bo mi chodziło trochę o co innego.
Mianowicie jeżeli iskra przeskakiwałaby z kabla na fajkę to może coś takiego zrobić. Oczywiście przebicie na zewnątrz też jest możliwe ale pisze, że jest to od strony cewki więc możliwe miejsce przeskoczenia iskry jest tylko do śruby mocującej cewkę. Stąd miałby raczej ją też wypaloną, no może ślad na niej, a nic o tym nie pisze.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2012-03-16, 08:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-03-16, 18:59
Auto na gwarancji także szybko jechać do ASO i niech wymieniają kable.
Dziwne to wypalenie, raczej skłaniałbym się, że przyczyną była wina kabli, może już guma była pęknięta, a może na jakimś przeglądzie ktoś ci podmienił kable i wywinął ci takie świństwo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum