Wysłany: 2012-03-11, 20:01 Ostrzeżenia na temat ofert z Allegro i podobnych.
Witam, niestety żaden z istniejących tematów nie pasował do mojej koncepcji, więc założyłem nowy.
Celem jest ostrzeganie się przed wadliwymi, szkodliwymi i oszukańczymi wyrobami chińskiej i nie tylko myśli technicznej.
Na dobry początek przedstawiam podrasowane żarówki H4. Standardowe mają 60/55W (drogowe / mijania) i barwę białą.
Tutaj natomiast:
http://outlet.allegro.pl/...2150858784.html
mamy żarówki o mocy 100/90W i dodatkowo o niebieskim zabarwieniu dające efekt ksenonów.
Niestety sprzedawca nie napisał czy bierze odpowiedzialność za szkody powstałe w skutek ich używania, np. wypalone odbłyśniki, wytapiające się kostki przy lampach, szybko zużywające się przekaźniki o wrażeniach kierowców jadących z przeciwka nie wspominając.
Zapomniał też dodać czy żarówki posiadają homologację, w przeciwnym przypadku diagnosta ma prawo nie przepuścić samochodu na badaniach technicznych, a kontrola drogowa w trasie zabrać dowód rejestracyjny do czasu wymiany na właściwe.
Najważniejszą informację sprzedawca podał - "100W", a kupujący odpowiedzialność bierze na siebie, za używanie niezgodnych żarówek z homologacją reflektora.
Endymion napisał/a:
Zapomniał też dodać czy żarówki posiadają homologację, w przeciwnym przypadku diagnosta ma prawo nie przepuścić samochodu na badaniach technicznych
Jak wyżej, nawet jak żarówka ma homologację, to homologacja reflektora nie uwzględnia stosowanie w/w żarówki, a w związku z tym cała lampa traci homologację w momencie zamontowania tego ustrojstwa i jak diagnosta nam przypadkiem przeoczy, to pan władza zabierze dowód rejestracyjny przy najbliższej kontroli i wykryci tej samowolki.
Fakt, moc to pikuś - a sprzedawca łże 2x gdzie indziej: raz, nazywając to "H4", a dwa, podając, że "można je zastosowac w każdym aucie bez jakichkolwiek przeróbek".
No więc ani to nie są H4 - nawet jeśli wyglądają identycznie - ani w ogóle nie można ich stosować w żadnym aucie w którym normalnie montuje się H4 - nawet jeśli wyglądają identycznie...
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-03-12, 09:01
Kilka lat temu kupiłem sobie wzmacniacz nie chciałem oszałamiającej mocy (do maluszka) tylko żeby grało a sygnał był z mp3-jki i zakupiłem VK238 i po podłączeniu to grało gorzej niż radio 4 X 40W a opis na obudowie mosfet to bajka tak samo 400W po otwarciu obudowy "wzmacniacza" nie wiedziałem czy sie mam śmiać czy płakać zamiast mosfetów zwykła końcówka mocy, sprawdzałem w katalogu układ TBA XXXX i moc 2 X 10W!!
Taki wzmacniacz do głośników komputerowych ale nie do auta
Zamieszczam zdjęcie wnętrza choć nie moje ale to samo
i aukcje:
http://allegro.pl/listing...=Mozilla-search
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Bo trzeba jeszcze rozróżnić jaka moc. Znamionowa, czy muzyczna, a to jest bardzo duża różnica, a dodatkowo naciągana jeszcze przez tych z dalekiego wschodu.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-03-12, 12:01
Marek1603 napisał/a:
Bo trzeba jeszcze rozróżnić jaka moc. Znamionowa, czy muzyczna, a to jest bardzo duża różnica, a dodatkowo naciągana jeszcze przez tych z dalekiego wschodu.
RMS czy PMPO to dobrze wiem a moc końcówki to 2 X 10W RMS a w prziblizeniu mnożąc wynik RMS razy 3 otrzymujemy w wielkim przyblizeniu PMPO to do 400W jeszcze bardzoooooooooooooooooooooo daleko
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Zacytuję moje ulubione fragmenty:
- Poprawia działanie urządzeń w aucie: klimatyzacja, światła, sprzęt audio itp.
- Zmniejsza poziom hałasu w samochodzie
- Zmniejsza emisje toksycznych składników spalin
Oczywiście o tym że zmniejsza zużycie paliwa i zwiększa moc nie wspominam, to jasne jak słońce.
Nic tylko montować dodatkowe gniazdo zapalniczki, bo całą tą technologię z Japonii i USA mamy już za 19,89
Ostatnio zmieniony przez Endymion 2012-03-12, 20:11, w całości zmieniany 1 raz
Domyślam się że kondensator elektrolityczny, pewnie ze 1000uf/25v bo większy nie wejdzie i zgodnie z obowiązującymi trendami niebieska dioda LED z odpowiednim rezystorem.
Można się spytać nie/szczęśliwych użytkowników bo niestety 4 osoby już to kupiły.
Ostatnio zmieniony przez Endymion 2012-03-12, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
W tym przypadku:
http://allegro.pl/swiatla...2179985923.html
sam nie wiem co myśleć, czy to bubel, a może jednak da się kupić światła LED do jazdy dziennej za 24,47
Dotarłem do negatywnego komentarza gdzie kupujący twierdzi że lampy nie posiadają homologacji, sprzedawca zaprzecza.
Jeśli ktoś z forumowiczów miał kontakt z tymi światłami proszę o wypowiedź, może warto je kupić.
No to ja jeszcze dorzucę coś tylko broń was boże to kupić. Jeszcze nie wiem co jest w środku bo nie mam czasu podjechać do kumpla ale z tego co mi opisywal to nawet nie chcę myśleć co jest wśrodku. Pewnie pare rezystorów o potencjometr. Nie wiem czy zasilacz jest wogóle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum