pamiętam temat cudownie odmłodzonego Logana u dilera. Dziś pomagałem rodzinie kupić samochód. Mechanik i przegląd śpiewająco. Samochód kupiony, ale licznik kręcony. Samochód kupiony od prywatnej osoby, która była 'pośrednim' właścicielem (jakieś 6 dni). Dotarłem już do wcześniejszego właściciela, który sprzedał samochód z prawdziwym przebiegiem 170k i mocno się zdziwił jak mu opowiedziałem historię zakupu tego samego samochodu z licznikiem 62k.
Jakie kroki prawne na nieuczciwego sprzedawcę "pośredniego"?
Pośredni nawet nie rejestrował samochodu na siebie. Mam umowę 'pierwszy z pośrednim' i 'pośredni z moją rodziną'. Przebieg 170k jest udokumentowany, a ja mam książke serwisową, bez kilku kartek w środku i z lewymi pieczątkami na 'nowy' przebieg.
Nic mi o tym nie wiadomo. Obie umowy są pomiędzy osobami nie firmami. A "pośredni" sprzedawał już w tym roku kilka samochodów i skarbówka mogłaby się tym chętnie zainteresować.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-10, 23:58
No więc sprawa jest bardzo kiepska. Żeby cokolwiek zdziałać musiałbyś udowodnić że facet wiedział że licznik jest kręcony i celowo wprowadził kupca w błąd - choć przy tak krókim okresie gdy był właścicielem może to być realne... Gdyby miał komis(zarejestrowaną działalność) byłoby zdecydowanie łatwiej.
Ja bym do gościa zadzwonił/spotkał się, powiedział że wiesz o przekręcie i jego handlu samochodami i chętnie swą wiedzą podzielisz się ze skarbówką. W zależności na czym zależy właścicielowi (obniżenie ceny, zwrot samochodu) można wtedy negocjować dalsze kroki subtelnie przypominając iż facet dopuścił się przestępstwa karno-skarbowego (faktyczne prowadzenie działalności gospodarczej - wykonywanie działalnościw sposób zorganizowany, ciągły i w celu zarobkowym) a także przestępstwo oszustwa.
Ponieważ sprawa jest bardzo świeża, to jest szansa, żeby krętacza przyszpilić - organom ścigania nie powinno nastręczyć większej trudności dokładne ustalenie kiedy i gdzie auto przebywało przez cały ten czas, literalnie minuta po minucie, oraz kto się do niego dotykał.
Pytanie gdzie i co zgłosić? Ustalenie prawdziwego przebiegu nie jest problemem. A tym samym fałszowanie książki przeglądów. "Pośredni" kupił ze 170kkm, a sprzedał 62kkm.
I oczywiście zrobił to w celu podniesienia wartości pojazdu, czyli celowe oszustwo.
Ostatnio zmieniony przez Domel 2012-03-11, 00:27, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2012-03-11, 10:21
"Kupiłeś samochód w komisie
1. Dowiedziałeś się, że auto ma sfałszowany przebieg
2. Zgłaszasz żądanie do sprzedawcy (pisemnie, listem poleconym). Proponujesz obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy i zwrot gotówki
3. Odbierasz pieniądze, a w razie odmowy
4. Składasz pozew w sądzie
Kupiłeś od prywatnego sprzedawcy
1. Dowiedziałeś się, że auto ma sfałszowany przebieg
2. Składasz doniesienie do prokuratury
3. Jeśli okaże się, że sprzedawca jest winny, składasz pozew w sądzie
4. Pozew możesz złożyć od razu i liczyć na pomyślny rozwój sytuacji, jeśli z okoliczności wynika, iż to sprzedawca dokonał przestępstwa
Masz prawo do...
...zwrotu auta i odzyskania całej zapłaconej za nie kwoty w ciągu 2 lat od jego kupna, gdy dowiedziałeś się, że ma ono cofnięty licznik. Dotyczy to sytuacji, gdy samochód kupiłeś od profesjonalisty, a więc w komisie, w salonie dilerskim, od handlarza itp. Nie ma znaczenia, czy sprzedawca zdawał sobie sprawę z faktu cofnięcia licznika czy nie.
...domagania się ścigania sprawców oszustwa na drodze postępowania karnego. W tym celu musisz złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa w prokuraturze.
...dochodzenia odszkodowania lub unieważnienia umowy kupna samochodu nabytego od osoby prywatnej, jednak tylko wówczas, gdy sprzedawca świadomie wystawił na sprzedaż auto ze sfałszowaną historią, np. uprzednio cofając licznik.
...zwrotu auta i odzyskania całej zapłaconej za nie kwoty, jeśli ma ono poważne wady, o których sprzedawca Cię nie poinformował i których nie da się w sensowny sposób usunąć.
Odpowiedzialność cywilna i karna oszusta to dwie niezależne sprawy.Jeśli chcesz, aby oszust tłumaczył się przed prokuratorem, musisz na niego donieść.
Jeśli w związku z kupnem auta z cofniętym licznikiem ponosiłeś podwyższone koszty, masz prawo domagać się rekompensaty."
Lukas87 - już czytałem. Mnie zadowoli, częściowy zwrot kasy do wartości rynkowej samochodu i porządne utarcie nosa oszustowi. Bo ja naprawdę uważałem przy zakupie, a przeoczyłem fabrykowaną książke serwisową. Sam samochód jest ok. Choć na odzyskanie nadpłaconej gotówki są marne szanse.
Z pozoru wydawać się to może oczywiste, ale nie zapominajmy że w świetle prawa nie zawsze to już takie jest. Trzeba to udowodnić i to konkretnej osobie, a z tym może być problem.
Chyba nikt, nie odważy się oskarżyć na podstawie domysłów i przypuszczeń.
Poprzedni właściciel (nie pośrednik), musiałby mieć niepodważalny dowód, świadczący o przebiegu w momencie sprzedaży/użyczenia i równie mocny argument, potwierdzający, że sprzedawca działał świadomie tj.wiedział z jakim stanem wszedł w posiadanie i co równie ważne, wiedział z jakim sprzedał. Do tego kto stoi za tym procederem, będzie dojść dowodowo niezmiernie trudno. Po za tym, samo w sobie kręcenie nie narusza przepisów prawa.
Jeżeli w książce znajdują się wpisy, pieczęcie, adnotacje, wskazujące na serwis np.Renault, a przypuszczalnie dokonał tego Kowalski - podpada to już pod fałszerstwo.
Wiem, że łatwo się to pisze, ale rozdmuchaj temat. Zainteresuj media, lokalną prasę. Tym sposobem, masz szansę zyskać również wsparcie osób, które pomogą poprowadzić zagadnienie do finału.
Jest jeszcze jedno. Nie wierz w dobrowolne ugody i nie daj zamieść sprawy pod dywan. Nie strasz i nie szantażuj pośrednika, czego to Ty nie zrobisz... Musisz działać.
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2012-03-11, 20:49
jesli poprzedni wlasciciel twierdzi iz mial przebieg 170k a teraz ma 62k to podjechac do ASO jesli byl serwisowany podac VIN i oni mają w bazie danych przebieg auta w kazdym przegladzie ASO i wystarczy ze w którymś z przeglądów miał przekroczone 62k i juz masz czarno na białym
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
jesli poprzedni wlasciciel twierdzi iz mial przebieg 170k a teraz ma 62k to podjechac
tak, ale to jest słowo przeciw słowu, bo właściciel nr.1 i pośrednik mogą się nawzajem oskarżać o przekręt na liczniku, a ty nie masz żadnych dowodów kto mówi prawdę, a kto kłamie. No chyba że właściciel nr.1 ma na umowie sprzedaży wypisany stan licznika, to wtedy pośrednik jest ugotowany. Ale jest jeszcze jeden wątek jeżeli Domel, niema na umowie kupna wpisanego stanu licznika to, pośrednik zawsze może powiedzieć że teraz kolega sam przekręcił licznik i chce naciągnąć go na jakąś kasę.
Wysłany: 2012-03-11, 21:13
dobra zgodze sie z tym ale jesli powiedzmy właściciel 1 sprzedał auto powiedzmy 1.03 pośrednikowi a w tym czasie w ksiazce serwisowej sa powiedzmy daty gdzies wbite po 1.03 to takze wiadomo iz poskrednik zrobil przeglady albo podjechac z taka ksiazka do aso to tez jest udokumentowanie oszustwa
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Na pewnoi zgłoszenie faktu oszustwa na policji, w prokuraturze nie zaszkodzi. ty składasz zawiadomienie opodejrzeniu popełnienia przestępstwa. Od tego są organa ścigania, by wyjaśnić sytuację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum