Mam takie pytanko. Mamy w firmie DACIE LOGAN MCV 1.5 dCi eco2 75KM.
Czy to normalne, że obroty w tym silniku spadają dość wolno? Gdy przyspieszam znacznie na 1, wciskam sprzęgło, wrzucam 2 a obroty po wciśnięciu sprzęgła wolno opadają i samochód szarpie. Między 2 a 3 też jest to samo, przy większych prędkościach już mniej. Przy delikatnym ruszaniu nie jest to tak bardzo odczuwalne. To w zasadzie nasz pierwszy samochód z tym silnikiem, no i jak dotychczas w żadnym aucie się z tym nie spotkałem. Ten typ tak ma? Czy to coś nie tak z naszym egzemplarzem?
Witaj w Klubie.
Moim zdaniem: samochód nowy i chyba z wszelkimi wątpliwościami najlepiej udać się do ASO, nawet jeżeli okaże się, że obawy były "na wyrost"
U mnie obroty spadają dość wolno ale nie na tyle, żeby piłować sprzęgło przy zapinaniu następnego biegu - z reguły w sam raz opadają na tyle, żeby wystarczyło na wyższy bieg, bez "międzygazu".
Chyba TTTM. U mnie jest to samo. i chyba trzeba będzie sie przyzwyczaic i nie spieszyć sie ze zmiana biegów. Pytałem w serwisie to powiedzieli że kolo zamachowe jest cięższe niz w benzyniakach i musi mieć czas na wychamowanie
Dobrze jest jeśli jedzie sie z właczona klima wtedy silnik zwalnia tak jak trzeba
z tą klimatyzacją to faktycznie jakoś lepiej to szło. Więc może faktycznie TTTM :) Na razie jakoś nie mam okazji nią jeździć, popatrzę później i zapytamy na serwisie.
Samochód po serwisie przy 20 000 Wszystko jest w porządku, z obrotami to ten typ tak ma :)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-10-26, 09:59, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum