Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-06-13, 14:42 wkreślenie współwłaściciela z karty pojazdu
Logan którego kupowałem, miał wpisany w DR i karcie pojazdu jako współwłaściciela bank, który udzielał kredytu
dostałem oczywiście komplet dokumentów, w tym ten potwierdzający przeniesienie własności z banku na pierwszego właściciela
wszystko poszło bez problemu, dostałem nowy DR bez wpisanego banku, jednak po jakimś czasie zauważyłem, że w karcie pojazdu ciągle "wisi" wpisany bank jako współwłaściciel
z racji tego, że auto mam zarejestrowane w zdecydowanie innym miejscu niż normalnie przebywam, trochę czasu zajęło mi dostanie się do Wydziału Komunikacji w celu wykreślenia tego wpisu
niestety - urzędnicy twierdzą, że takiego wpisu się nie wykreśla
trochę przyciśnięci stwierdzili, że "jeżeli już ktoś ma to wykreślić, to Wydział Komunikacji który dokonywałe tego wpisu" (całe szczęście że auta nie kupowałem w Rzeszowie lub Olsztynie )
zadzwoniłem więc do WK w Poznaniu dowiedzieć się, czy rzeczywiście to oni mają wykreślić ten wpis
miły pan odpowiedział że tak, tylko oni mogą ten wpis wykreślić, ale jeszcze skonsultuje się z kolegą
po konsultacji z kolegą stwierdził, że jednak tego wpisu się z Karty Pojazdu nie wykreśla - bo wpis o nowym właścicielu kasuje ten oto wpis współwłasności
no i teraz nie wiem co mam począć, bo mam niby 2 podobne odpowiedzi, ale na odwrót
jakoś nie przekonuje mnie tłumaczenie, że wpisu nie trzeba wykreślać, bo przecież mógłbym kupić auto bez przeniesienia własności z banku i mieć ten bank wpisany do DR
wydaje mi się, że panowie z Poznania mają rację. tam jest po prostu historia tego, co się działo z pojazdem, a nie tylko stan aktualny.
Jak wyglądają te wpisy w karcie pojazdu?
Jeśli tak:
- pierwszy wlaściciel: a) pan iksiński b) bank (współwłaśność pana iksińskiego i banku)
- drugi właściciel a) Ty
to wszystko jest w porządku i nie powinno się niczego wykreślać.
jeśli tak:
- pierwszy wlaściciel a) pan iksiński b) bank c) Ty (współwłaśność pana iksińskiego, banku i Twoja)
lub wynika z karty, że pojazd jest współwłasnością banku i twoją, no to wtedy jest problem i powinieneś to skorygować. najlepiej wrzuć tu skan tej karty pojazdu.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 755 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2012-06-13, 17:14
Hmm.
Autko ma właściciela i współwłaściciela.
Współwłaściciel przestał być współwłaścicielem i został wykreślony z karty pojazdu a co za tym idzie z DR.
Wysłany: 2012-06-13, 17:31
no właśnie nie został wykreślony
w karcie pojazdu wygląda to tak, że są wpisy:
a) pierwszy właściciel
b) zmiany właścicieli - drugi właściciel (ja)
i na kilka stron przed końcem książeczki w dziale
c) adnotacje urzędowe - współwłaściciel - bank
na moje oko nie ma żadnego powiązania między adnotacją a zmianą właścicieli (oprócz daty wpisu adnotacji urzędowej)
tu macie wzór karty pojazdu:
http://prawo.legeo.pl/pra...jej-opisu/zal1/
pierwszy właściciel wpisany jest na stronie 1
aktualny właściciel na stronie 4
informacja o banku na stronie 10
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-06-13, 17:33, w całości zmieniany 1 raz
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 755 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2012-06-14, 07:41
pewnie poprzedni właściciel jak wykreślał bank po spłaceniu kredytu nie wziął karty pojazdu ze sobą i miał ją później donieść bo raczej to że razem i w porozumieniu z pracownikiem Wydziału Komunikacji wyrobił nowy DR gdzie zapomniano dobić bank a autko jest w kredycie jest praktycznie niemożliwe ;)
Wysłany: 2012-06-14, 08:22
pierwszy właściciel nic nie wykreślał
kupiłem auto z bankiem wpisanym w DR i KP, przy zakupie otrzymałem pismo poświadczające spłacenie kredytu i przeniesienie własności na 1 właściciela
ten papierek wystarczył w WK do zarejestrowania samochodu i w nowym dowodzie zgodnie ze stanem faktycznym nie wpisano banku - niestety nie wykreślono tego wpisu w KP - wpisano tylko mnie jako właściciela
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-06-14, 08:26, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-06-14, 11:54
no to ten mądrala co wykreślał to z DR powinien wykreślić to z KP.
U mnie była podobna sytuacja tylko z dopisaniem HAKa - w DR dopisano od razu a w KP jak się zorientowałem że nie wpisali (czyli po 6 latach od wpisu do DR).
Wysłany: 2012-06-14, 18:58
hmm
1. idź złóż reklamacje
2. patrz punkt pierwszy ;)
Przecież mają teczkę Twego pojazdu a więc wniosek o rejestrację, pewnie kopię umowy K-S, stary DR, powkitowanie że odebrałeś nowy DR, kwit o wykreślenie banku. Popytaj, ja jak odbierałem nowy DR do Logana pickupa to patrzyłem co babka wkładała do teczki z nr rejestracyjnym mego autka.
A tak z innej beczki to ja kiedyś zarządałem DR pojazdu który dostałem jak kupiłem pojazd bo w wydanym przez WK był błąd. DR mi nie pokazali ale byka poprawili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum