Wiecie co, ostatnio byłem na wycieczce . Jechałem autokarem (w pierwszym rzędzie siedzeń) jako pasażer. Pan kierowca pozdrawiał innych prowadzących autobusy poprzez machnięcie ręką (no taki już ich zwyczaj).
Pomyślałem, że moglibyśmy ściągnąć troszkę ten pomysł.
Tzn. tak, jak widzimy jakąś Dacię to machamy do jej kierowcy lub kierowniczki.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-10, 12:25
oloj napisał/a:
Pan kierowca pozdrawiał innych prowadzących autobusy poprzez machnięcie ręką (no taki już ich zwyczaj).
w tym zwyczaju nie do końca chodzi o pozdrowienie. To sygnał że na trasie nie ma patrolu policji ani ITD, a kierowcy PKS w ten sposób sygnalizują że nie ma kontrolerów z firmy na trasie.
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 814 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-05-10, 13:07
Jestem zaaaaa. Aczkolwiek także już to praktykuję. Niestety każdorazowo bez odzewu - na pewno nie czytają forum. Może rozpowszechnienie tego zwyczaju przyniesie spodziewany skutek i w końcu trafię na forumowicza.
Tzn. tak, jak widzimy jakąś Dacię to machamy do jej kierowcy lub kierowniczki.
Zagłosujmy!
Marudziłem już kiedyś na ten temat, wymyślając daćkowcom od strasznych tetryków, grzybów i buraków - odpowiedziano mi wówczas, że pośpiech, że taka wymuszona uprzejmość jest be itd... O, tutaj.
Ja zawsze, a od tamtej pory szczególnie, staram się złapać jakiś kontakt wzrokowy z napotkanym kolegą/koleżanką zanim zacznę machać... W 99,9% przypadków wciąż to samo - zacięty, pusty wzrok, udający że nie widzi. O co chodzi?
Ostatnio zmieniony przez project2010 2012-05-10, 13:15, w całości zmieniany 1 raz
project2010, znajduję tylko jedno wytłumaczenie: bo oni nie czują się Wyjątkowymi Posiadaczami Dacii i dlatego nie zwracają uwagi na innych daćkokierowców...
Ja czasem też, odmachał mi pan w Sandero, z kolei na parkingu MAKRO spotkałem starsze małżeństwo z dacią Logan, troszkę pogadaliśmy, zapraszałem do DaciiKlubu. Kierownik prawił, że 100% zadowolony z auta to nie miałby o czym pisać a tak w ogóle to nie ma czasu na internet.
Ja staram się zrobćc ręką gest pozdrowienia w stronę jadących Dacii.
Jedni odmachują inni nie. Ale powolutku może się przyjmie.
To miłe i sympatyczne te pozdrowienia.
_________________ Bądź ostrożny na drodze. Szanuj życie swoje i innych.
A mnie jakiś miesiąc temu na autostradzie A4 przed Katowicami wyprzedzał ktoś Dacią Duster 4x4 Laureate z pakietem LOOK kolor szary basalte i "trąbnął" jak był na równi ze mną
Oczywiście "odtrąbiłem".
Uważam takie gesty (trąbnięcie lub machnięcie ręką) za bardzo miłe...Tworzy to taką "rodzinną" atmosferę... albo nawet jakieś zaczątki "elitarności" posiadania Dustera
do zobaczenia na trasie...
To po co jest w końcu "blinda", jak nie do ostrzegania albo pozdrawiania? Można powiedzieć, że mrugnąłem, bo na drodze był pijak (mógł sobie już pójść) albo leżała cegła (którą ktoś podniósł) i ostrzegałem. A patrolu policji żadnego nawet nie zauważyłem.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2012-07-03, 10:20
oloj napisał/a:
Ja staram się zawsze "mrygnąć", jeśli ktoś jedzie bez włączonych świateł, lecz o policji też zawsze ostrzegam "długimi".
z 3 lata temu mrygnąłem długimi i kosztowało mnie to 200zł miałem pecha bo przedemna jechała nieoznakowana vectra (nie myślałem że po wsi też jezdza) jak by to był jeden raz to by uszło jakoś ale akurat dużo autek jechało więc mrygałem cyklicznie po 2 razy co było wyraźnie na filmiku widac
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum