Wysłany: 2012-09-19, 23:35 I ma ciało, czego chciało...
Witam serdecznie wszystkie koleżanki i kolegów.
Jako, że właśnie dzisiaj stałem się posiadaczem "nowej" ("nowej" bo auto tzw demo, po jazdach próbnych) Drakuli, szumnie i dumnie wpisuję się w forumowe grono posiadaczy tej "egzotycznej marki" (takiego określenia użył jeden z moich znajomych).
Mam nadzieję, że nieprzeniknione kompendium Waszej wiedzy, pozwoli mi czerpać maks satysfakcji z tego nabytku, a także być może i moja skromna osoba, będzie miała jakiś forumowy wkład.
Witaj kolego na fotum"gzotycznej marki"
Czytaj, ucz sie, dopowiadaj. Co dwie glowy to nie jedna. Oby auto uzywalo sie maksymalnie bezawaryjnie. Pozdro.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-09-20, 08:08
już nie taka egzotyka, sądząc po widoku na drogach i dynamice sprzedaży- witam
Jako, że właśnie dzisiaj stałem się posiadaczem "nowej" ("nowej" bo auto tzw demo, po jazdach próbnych) Drakuli, szumnie i dumnie wpisuję się w forumowe grono posiadaczy tej "egzotycznej marki" (takiego określenia użył jeden z moich znajomych).
Z ciekawości: jaki przebieg, cena i wiek? Interesuje mnie jak hojne są salony przy sprzedaży demówek ;)
Demówikę kupiłem w następującym wyposażeniu.
Pierwsza rejestracja marzec br. Przebieg 3700km. Wersja Laureate 1,6MPI + fabryczny gaz, + lakier metalik, elektryczne szyby z tyłu, skóra na kierownicy i biegach + radio 1 din + pakiet look + gwarancja 5 lat. Ja za tą konkretną sztuką zapłaciłem 55tyś. Jak liczyłem po cenach katalogowych, to z takim wyposażeniem powinien kosztować coś powyżej 60 tyś (nie pamiętam wszystkich cen)
U mnie decyzja, to był trochę spontan, bo nie planowałem zakupu nowego auta. Z ciekawości zacząłem czytasz testy, zasięgać opinii i trafiła się ta demówka. Szybko załatwiłem więc leasing i takim sposobem przesiadłem się z 12 letniego berlingo, na drakulę. I uważam, że za tę kasę, to jest naprawdę świetne auto. Wszystkie niedociągnięcia, znikają dość szybko, w kontekście przyjemności użytkowania auta.
witaj, gratuluje wyboru, ale...
w sumie to trochę drogo... Szczególnie, że dwa razy zastanowiłbym się zanim wybrałbym demówkę, a w dodatku samochodu o charakterze i specyfikacji Dustera... Obawy nie muszą być zasadne, bo wiele zależy od salonu i z drugiej strony jeszcze sporo gwarancji fabrycznej Ci zostało więc nawet jakby to nie były najlżejsze niemalże 4k km z życia Twojego samochodu to w sumie i tak nie powinno być problemów. Zresztą zakup samochodu zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem, dlatego szerokości, przyczepności i niskich cen paliw życzę ;)
Sam w sobie nie, no ale już fakt że nowiusi silniczek przeszedł kilkudziesięciu kierowców + sprawdzanie zawieszenia na wysokich krawężnikach etc nie jest napewno czymś co nie może wpływać na późniejszą eksploatację. Może ale oczywiście nie musi.
Też się nad tym zastanawiałem, przed zakupem, jednak zaryzykowałem i zobaczymy co będzie dalej - czy będę tego żałował, czy nie. Gwarancję mam nowiutką 5 lat od zakupu, więc o usterki mechaniczne się nie boję. Przebieg, przebiegiem, macie rację, z tym że, prawda jest taka, że dealerzy też odpowiadają materialnie za samochody i chyba nie mogą sobie pozwolić na zbyt dosłowne "testowanie" samochodów demo, bo sami wiedzą, że potem je będą musieli sprzedać. Tak to sobie tłumaczę, czy mam rację, pokażą najbliższe 2-3 lata.
Czy to drogo? Pewnie jest to subiektywna kwestia, ja cenę łyknąłem, bo i tak chciałem taką wersję kupić, więc dla mnie jest to zaoszczędzone kilka tysięcy zł.
Witam serdecznie i wtrącę swoje 3grosze. Tak naprawdę te samochody demonstracyjne po części są wykorzystywane do jazd przez kierowników pracujących u dilera. Prze 1/2 roku przejechał tylko 3700 co daje średni ( lato, ładna pogoda, dobre warunki eksploatacji ) ponad 600 km miesięcznie. Co to jest na samochód ? Ok. 150 km tygodniowo i z tego ( to ci mogą gwarantować pracownicy dilera ) po 100 przez nich przejechanych. Jak wyglądają jazdy demonstracyjne to wiemy, bo niektórzy tego doświadczyli. Czy w trakcie tych jazd wyprawia się jakieś nie normalne rzeczy ? Pracownik dilera pozwoli ? Czy tam się uczymy jeździć ? Nie. Normalne i to przeważnie na dobrych drogach jazdy. Tyle, że samochód z takim przebiegiem to tylko sprawdzony, ledwo dotarty ( pierwsze 3000 km ! ), a do tego z pełnym wyposażeniem jaki oferuje Duster i z tego rocznika jakieś 6 do 7 tys. mniej przy 5 latach gwarancji. Gratuluję zakupu. Jestem przekonany, że nie będziesz żałował decyzji. Szerokiej drogi, bez awarii i zadowolenia z jazd. Uważam, że to dobry intere, który zrobiłeś.
Wookash - tak jak i Maxi uważam, że będzie ok z tą drakulą. Można również nabyć auto od tzw. pierwszego właściciela, z tak małym przebiegiem i również mieć wątpliwości - co do eksploatacji silnika na dotarciu, krawężników, rowów i różnych innych niuansów. Jeśli zjechali Tobie z ceny ponad 10 % to chyba nie jest źle.
Nieustającej przyjemności z ujeżdżania Dusterki życzę
Ostatnio zmieniony przez Daras 2012-09-21, 15:33, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-09-21, 15:48
Witaj
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Czy to drogo? Pewnie jest to subiektywna kwestia, ja cenę łyknąłem, bo i tak chciałem taką wersję kupić, więc dla mnie jest to zaoszczędzone kilka tysięcy zł.
zapewne masz rację, że jest to subiektywna kwestia... napisałem, że w moim odczuciu cena za wysoka ale to w końcu Twoja kasa i ważne, że Ty ją zaakceptowałeś a niewątpliwym atutem był zakup "od ręki" i wydłużona gwarancja... szerokości życzę i do zobaczenia na szlaku...
Moim zdaniem to niedrogo, chociaż oczywiście mogłoby być taniej. Za te 5000zł można wykonać spory remont zawieszenia i silnika, w razie gdyby samochód okazał się zdemolowany, a ASO wypięłoby się na gwarancję, a przecież szansa na awarię wszystkiego naraz jest nieduża.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum