Wysłany: 2012-09-10, 11:15 [informatyka] prośba o wskazówki przy WWW
Mam w zamyśle pewien plan, ale nie wiem od czego konkretnie zacząć.
Ideą jest ułatwienie sobie (i innym) życia, poprzez stworzenie prostej strony i jej publikacja. Problem w tym, że moja wiedza stanęła w miejscu za czasów gdy jedynym językiem był HTML a standardem było osadzanie treści w ramkach. Wszystko pisane było "z palca". Później propagowano tabele, a jak zaczęto stosować "dynamikę" - odpadłem.
Szukam punktu zaczepienia, haseł jakimi obdarować Google.
Zamiary: posiadam obszerne pliki Excela zawierające stałe dane - coś co możemy porównać np. do książki telefonicznej: numer inwentarzowy | właściciel | miasto
Chciałbym uprościć dostęp (dane nie są wrażliwe) i dać możliwość wyszukania danych poprzez stronę WWW. Widzę to tak: znam tylko numer inwentarzowy, wpisuję w pole, enter i poznaję właściciela wraz z miastem; chcę wyszukać wszystkich z danego miasta podaję nazwę i viola!; Ideałem byłoby coś podobnego do podpowiedzi przy wpisywaniu pierwszych liter.
Przy mojej obecnej wiedzy to mogę statycznie wrzucić całość i używać CTRL + F ale nie o to mi chodzi
Dane są niezmienne. Nie wymagają ani aktualizacji, ani dopisywania.
Jakich narzędzi (na licencji freeware) użyć? Jakiego środowiska potrzebuję (zarówno do publikacji jak i twórczej pracy)? Mile widziane jakieś podpowiedzi, przekierowania, informacje pozwalające zrobić pierwszy krok.
Nie jestem "niepiśmienny" w informatyce, tylko lata świetlne do tyłu jeżeli chodzi o języki programowania czy grafikę.
potem trzeba napisać wyszukiwanie
- można przy użyciu PHP (wyszukiwanie po stronie serwera, ale potrzebujesz serwer z obsługą PHP)
- można przy użyciu JavaScritpu (wtedy wystarczy dowolny serwer, bo wszystko się dzieje po stronie klienta/przeglądarki)
można też (jeżeli jesteś ambitny) zamiast czystego JavaScripta użyć biblioteki jQuery, który znacząco usprawnia używanie tego języka skryptowego (uniezależnia też w pewnym stopniu od różnic w obsłudze konkretnych przeglądarek)
oczywiście można zrobić to wyszukiwanie na plikach CSV (takie łatwiej wyeksportować z Excela, choć w Office 2007 jest już chyba nawet eksport do XML wbudowany)
Stepway napisał/a:
Nie jestem "niepiśmienny" w informatyce, tylko lata świetlne do tyłu jeżeli chodzi o języki programowania czy grafikę.
mam nadzieję że dasz radę ogarnąć zalinkowany przykład - ogólne koncepcje programistyczne się nie zmieniają, zmienia się tylko język i biblioteki
Stepway napisał/a:
Ideałem byłoby coś podobnego do podpowiedzi przy wpisywaniu pierwszych liter.
do tego trzeba by zaprzęgnąć mechanizm AJAX (żeby dynamicznie wyciągało dane z bazy, w zależności od tego co wpisujesz do inputa
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-09-10, 13:06, w całości zmieniany 2 razy
Jako, że "projekt" mam zamiar tworzyć w wolnym czasie, upłynie sporo wody w Wiśle zanim zbiorę się za stawianie pierwszych kroków. Cieszę się, że mam już jakiś punkt odniesienia, bo sama adaptacja moich "wymagań", wydaje się być czymś na poziomie początkującym - dobrze sądzę?
XML to tylko zasłyszany skrót :) PHP...coś co odstrasza już samą nazwą :P z tego wszystkiego format CSV jest mi bardzo dobrze znany
Pliki są "zamknięte" i w żaden sposób nie będą poszerzane, są to dane archiwalne.
sama adaptacja moich "wymagań", wydaje się być czymś na poziomie początkującym - dobrze sądzę?
zgadza się
ten skrypt który zalinkowałem wygląda na prawie gotowe rozwiązanie (trzeba tylko zrobić wyszukiwanie po różnych polach i przerzucić dane z xls do jakiejś struktury xml)
dodanie podpowiedzi podczas wpisywania to tak jak napisałem kolejny krok, trochę wyższa szkoła jazdy i tu już rzeczywiście przydałaby się baza przeniesiona do SQLa żeby przyspieszyć generowanie podpowiedzi
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2012-09-10, 21:16
PHP to zuoooo... :) Jeżeli masz umysł nieskażony phpem, to może nauczyć się czegoś fajnego i dobrze zaprojektowanego? Np. pythona? :) A na początek w gógla bym wpisał "AJAX tutorial", "jQuery tutorial" i ognia. :] Konwersja danych na XML jest fajnym pomysłem, pod warunkiem, że nie użyjesz potem interpreterów XMLa w phpie, bo o ich nędzy krążą legendy.
pod warunkiem, że nie użyjesz potem interpreterów XMLa w phpie, bo o ich nędzy krążą legendy.
zakładając, że nie będzie używał php - to powinno się sprawdzić
jak się ma swój serwer to można się bawić w dowolny język, jak się nie ma, to się robi w php (fuj) albo co się da struga się w Java Scripcie (a da się dużo )
//no dobra, można się pobawić w znalezienie jakiegoś darmowego serwera ze wsparciem fajnego języka
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-09-10, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2012-09-11, 07:27
Jeżeli dane nie są delikatne, Poszukaj stron udostępniających formularze typu drag&drop. Nie musisz się uczyć języka programowania, działa to wystarczająco poprawnie, można to przekierować na to przekierować na własną domenę.
Sporo osób w tym ja korzysta z Wix.com, ale takich stron z formularzami jest masa. Trzeba się tylko rozejrzeć czy mają to, czego potrzebujesz.
Zalety - spędzisz mało czasu, zyskując to czego potrzebujesz.
Wady - Nie nauczysz się tak ciekawych i niezbędnych w życiu języków jak python czy xml
Wady - Nie nauczysz się tak ciekawych i niezbędnych w życiu języków jak python czy xml
niezbędne może i nie są (zależy dla kogo - np python dla mnie póki co niezbędny nie jest - xml jak najbardziej - mam nawet w pracy kolegę który się doktoryzuje z XMLa )
ale moim zdaniem zawsze warto włożyć choć 5% wysiłku od siebie przy nowym zadaniu - może się kiedyś przydać w przyszłości - szczególnie że rozwiązanie już praktycznie na tacy jest, a "zawodnik" pod postacią Stepwaya wygląda na zainteresowanego zabawą
np dla mnie programowanie to po prostu kawałek chleba i rozrywkę mam przy wymianie klocków hamulcowych etc. a np dla mechanika samochodowego rozrywką może być zrobienie strony internetowej swojego warsztatu
nie neguję takich gotowych rozwiązań, bo się często sprawdzają, ale jak ktoś się chce zmierzyć z czymś nowym, to ja mogę tylko zachęcać
inna sprawa, że za parę lat to nie będzie problemu - bo takie proste rzeczy to każdy będzie sam potrafił zrobić - oskryptowanie lodówki będzie chlebem codziennym każdej pani domu
http://www.tvn24.pl/wiado...wac,275223.html
Estonia wprowadza naukę programowania od pierwszej klasy podstawówki
Wysłany: 2012-09-11, 08:26
Ależ ja nie przeczę, że jeśli ktoś z tego żyje, to niech się uczy jak najbardziej, sama w szkole średniej programowałam w Pascalu, (w szkole podstawowej też coś programowaliśmy ale już sama nie pamiętam w czym ... )
Zapieniam się po protu widząc notatki, które nic nie wnoszą, za to mają pokazać zajebistość piszącego.
Zapieniam się po protu widząc notatki, które nic nie wnoszą, za to mają pokazać zajebistość piszącego.
daleko idące wnioski wyciągasz
Axia napisał/a:
zależy co rozumiesz przez rozwiązanie podane na tacy .. Naucz się Pythona? Pfff...
zdecydowanie nie, tylko właśnie ten zalinkowany skrypt
jest tam html, który Stepway ma ogarnięty, xml który dla osoby znającej już html nie jest problemem do ogarnięcia i Java Script, który osoba która programowała kiedyś w dowolnym języku nie będącym Assemblerem jest prosty do ogarnięcia
poznanie składni dowolnego języka żeby pisać proste rzeczy to nie jest "rocket science" - koncepcja jest ta sama, zmieniają się tylko znaczki które wpisujemy
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-09-11, 08:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-09-11, 08:39
Dlatego właśnie napisałam że jedyna naprawdę pomocna informacja jest ta z linkiem :) Doba z mojej strony EOT. Bo później w ogóle nie da się w tym morzu niczego znaleźć pomocnej informacji :)
Ależ da się, da jak najbardziej :) Dziękuję za dyskusję, bo przecież wszyscy mamy świadomość przebywania na Forum bardziej motoryzacyjnym... prawda?
Nie mam ochoty brnąć w stronę techniczną, jednocześnie brak czasu nie stanowi aż takiej przeszkody by choć trochę świadomie nie wykonać części pracy.
Z czasów szkoły pamiętam pierwsze kroki w DOS, ładowanym jeszcze z dużych dyskietek na terminalach bez dysków twardych, TIG, TAG... Z języków programowania był Basic, później Pascal który właściwie odbębniałem na zaliczenie
Teraz informatyk to określenie ogóle jak doktor, lekarz. Dawniej nie do pomyślenia. Różnic pomiędzy weterynarzem, stomatologiem, okulistą i pediatrą nikomu nie trzeba tłumaczyć. Teraz specjalizacje w informatyce są tak od siebie odległe, że zastanawiam się czy ujmą nie jest użycie słowa 'informatyk' do administratora baz danych
Na szczęście, do celów czysto amatorskich, istnieje gro gotowych rozwiązań. I jeżeli świadomie się wie o co pytać, to właściwie wychodzę z założenia że nie ma rzeczy niemożliwych. Nie trzeba posiadać tajemnej wiedzy. Oczywiście trzeba mieć pełną świadomość, że dzieło odrysowane od szablonu nie powoduje, że staje się od razu specjalistą i znawcą tematyki.
Weekend planuję marszczyć brwi nad ekranem i dłubać. Oczywiście nie liczę, że coś się od razu urodzi. Efekty postępu pozwolę sobie zamieszczać w tym temacie*.
* chyba że się poddam, ale o tym też napiszę, chociaż po tym co mam już od Was czuję się pewniejszy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum