Jak w tytule- klameczka zapadła i dzisiaj rozpoczął się proces zamawiania DD 1,6 LPG 4x2, czarnego z pakietem Look. Odbiór w drugiej połowie października. Teraz tylko czekać i w trakcie czekania tracić $$ na dodatkowe akcesoria typu radio, głośniki, KUK itp...
Obecna bryka zostaje w rodzinie i będzie ją ujeżdżać szwagrostwo.
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2012-08-14, 21:31
Witaj, gratuluję wyboru. Dobierz radio z bursztynowym podświetleniem, lub - jeszcze lepiej - takie z regulowanym. Jeżeli zależy Ci na dźwięku choć w miare przyzwoitym, kup dzielony zestaw (średnio-nisko tonowe w drzwiach, wysokotonowe każ zamontować w tym trójkąciku plastiku, gdzie niższe wersje mają ręczną regulację lusterek). Dobrze też dać głośniki z tyłu, dla komfortu tam podróżujących. LPG fabryczne świetny wybór, choć chyba wówczas dają zubożony komputer - ale tu nie mam pewności. Weź podłokietnik, bardzo przydatny, wygodny. To chyba tyle do przemyśleń ode mnie... :)
@project2010:
od roku śledzę "wuntek" o głośnikach i sprzęcie grającym. "Radiofon" z regulacją kolorów już wybrany, tak samo głośniki (tył dwudrożne, przód trójdrożne separowane, gwizdeczek w trójkącik- bez skojarzeń, proszę ). Jeśli chodzi o o podłokietnik to jeździłem demówką i ten gadżet nie przypadł mi specjalnie do gustu. Może kiedyś zmienię zdanie. W wersji z LPG nie ma komputera fabrycznego ale będę instalował EKS (jak kolega greg1367). Fabryczny i tak by mi nic nie dał ponieważ wskazywałby tylko zużycie benzyny a nie LPG.
Mam również zamiar nie informować moich kolegów z pracy o zakupie tylko przyjechać Dusterem i później słuchać na jakie to używki mógłbym sobie pozwolić Na razie trzech wie, że "mam chęć na Dustera" ale nic poza tym
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 817 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-08-15, 11:59
No i witaj. Cierpliwości w czekaniu. Miałem to samo
Obecnie mój Duster ma prawie rok i niebawem czeka go wyprawa do Włoch, i Austrii min.(Grossglocnkner) zobaczę jak się spisze, ale na razie nie mam powodów do narzekań.
Pozdrawiam z drugiego krańca PL.
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 817 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-08-15, 16:29
Hej Daras ja niestety będę nawigował "Grossglocner.....strasse" - tylko kołami. Tobie zazdroszczę wejścia.
Na "szlaku" będę 08 września, później Zell am See - 2 dni - może mały "daciowski" spocik na wysokości 2600 m.n.p.m. ?
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2012-08-15, 16:38, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-08-15, 17:27
piotr. z napisał/a:
Mam również zamiar nie informować moich kolegów z pracy o zakupie tylko przyjechać Dusterem i później słuchać na jakie to używki mógłbym sobie pozwolić
zatem witamy wśród ludzi bez kompleksów motoryzacyjnych - gdzieś jakbym to już słyszał" - posrało cię?!!! mogłeś sobie za to kupić "paska" prawie nówkę itd itd. - tłumaczenie, że "pasek" na ch... mi akurat potrzebny i że z wielu powodów odpowiada mi właśnie Duster, uderzało jak grochem o ścianę. Ale jak odebrałem i wsadziłem kilku najgorętszych oponentów na pokład a potem przewiozłem ich po co bardziej dziurawej okolicy, usłyszałem pomruki niechętnego uznania. Wspomnij więc moje słowa
@Dar1962:
jak mawiał Nikoś Dyzma: "W dupie mam konwenanse. A jak!" Ja jestem przekonany do DD, śmigałem trzykrotnie na jazdach próbnych po "ciekawych" drogach i już po pierwszych kilkudziesięciu metrach byłem pod wrażeniem. Na kolejnych dwóch zwracałem uwagę na inne rzeczy, m.in. na głośność, która jest przynajmniej dwukrotnie niższa przy 120km/h niż w Nubirze- ale niektórzy narzekają na jej poziom. Nie wiem, czym jeździli, mogli cichszymi brykami. A zdziwionym będę odpowiadał "A kto bogatemu zabroni?" lub "Jakoś z tym będę musiał żyć..."
@ajax:
W drodze do pracy mijam ze dwa Dustery już w Gdańsku ale kierowcami są panowie około 60-tki i wlepek klubowych na szybach nie widziałem, tak więc "Kaszebów" w Dusterach jest na pewno więcej niż zarejestrowanych na forum
A w sumie to ja taki flancowany Kaszub ale sporo tu takich w Gdyni
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-08-15, 21:38
piotr. z napisał/a:
zwracałem uwagę na inne rzeczy, m.in. na głośność, która jest przynajmniej dwukrotnie niższa przy 120km/h niż w Nubirze- ale niektórzy narzekają na jej poziom
fakt - za cicho nie jest i jeździłem już dyskretniejszymi pod tym względem autami . Tego pojazdu nie wymyślono do jazd z prędkościami autostradowymi. Najprzyjemniej i co ważne, w miarę tanio jeździ się nim koło setki. Masz czas podziwiać krajobrazy, nie stresujesz się szybkością,cieszysz z komfortowego pochłaniania dziur w jezdni, a świadomość,że w dowolnej chwili możesz zjechać z asfaltu albo dla kaprysu na przełaj przejechać parkingowe krawężniki, na których większość zostawi wydech albo miskę jest cenniejsza niż wydumane lub rzeczywiste wady Dustera
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-08-15, 21:44, w całości zmieniany 3 razy
Tak piszecie jak to próbują ośmieszyć wasze Dusterki... Mnie też nieraz próbują wk...
Ostatnio podjechałam pod bankomat i właśnie ze starego paska wysiadła młoda para. Chłopak na cały głos powiedział Jak k... można kupić takiego brzydkiego Rumuna...
Uff kolejna osoba z kompleksami
Ostatnio zmieniony przez BLONDI83 2012-08-19, 19:40, w całości zmieniany 1 raz
BLACHA - spocik na wysokości 2600 i wyżej - jak najbardziej. Nie wiem jeszcze w jakim terminie pójdę na kolejny urlopik.
Teraz troszkę o motoryzacyjnych krytykach. Znajomi ze mną o Daćkach nie chcą za bardzo już gadać. Jestem otwarty na merytoryczne rozmowy, nie tylko na mówienie, ale i na słuchanie itd. itp. Na wszelką, wyolbrzymioną krytykę typu: "Dacia nie, bo.. nie.. dlatego choćby, że jest właśnie Dacią" odpowiadam argumentami - potężnymi. Po tych argumentach rozmowy cichną, uśmiechy giną..
Otóż - w prasie i w necie można znaleźć tyle pozytywnych ocen Daci, że po przedstawieniu na papierze tych ocen "wiecznym dyskutantom" - słychać już tylko ciszę.
Zresztą - pomijając argumenty prasowe - sam też coś sensownego od siebie o Daćce dorzucę i ... efekt podobny - zmiana tematu....
Są tez osoby, które coraz to bardziej o Dacię podpytują.
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-08-19, 19:45
W moim przypadku znajomi też byli krytyczni ale każdy kto bliżej obejrzał raczej zmieniał zdanie:)
Owszem można kupić lepsze ale niestety zarazem droższe auto tylko po co płacić za coś co tak naprawdę do niczego nie jest potrzebne.
Dlaczego Francuzi kupują dacię?
Bo wywodzi się z renault a oni Niemców nie lubią:)
Bo to naród normalny jest, nie zakompleksiony i jak Francuz potrzebuje auta by z domu na wsi dojechać do pracy i po zakupy to kupi samochód a nie naszpikowanego elektroniką bolida bo mu po prostu nie jest to potrzebne do niczego. Tam ludzie nie przywiązują wagi do takich rzeczy i traktują je przedmiotowo.
A u nas...w myśl zasady postaw się a zesraj: musi być merol albo wagen i fiut. Najwyżej na żarciu się zaoszczędzi ale nieważne, że nie potrzebny mi do niczego zajebiście drogi i duży sedan, ważne że mnie stać:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-08-19, 19:45, w całości zmieniany 1 raz
Czytanie forum to już się zrobiło jak narkotyk tak od roku...
Ale nie ukrywam, że chciałoby się już mieć to zamówione "żelazo" pod domem
Teraz i tak jest OK, jak czytam, że czekało się na realizację zamówienia 6 miesięcy....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum