Wysłany: 2012-11-05, 07:41 Pozdrowienia z Warmii ;-)
Witajcie
Od sierpnia na forum, przeglądanie owego to już rytuał, czas się uaktywnić
Nie posiadam Daćki, jak widać z boku, lecz bardzo poważnie myślę o DD.
Jak widzicie jestem posiadaczem Seata Ibiza rocznik 2001, 1.6 75 kucyków, auto 3 drzwiowe.
Dlaczego DD ?
Założeniem jest wymiana auta na:
- coś większego - mam 198cm wzrostu i słuszną wagę
- 5 drzwiowego
- z większym bagażnikiem - z racji wykonywanej pracy, czasami muszęzabrać troszkę gratów
- klima - kilka wyjazdów wakacyjnych bez klimy dało nam nieżle w kość (Olsztyn - Ustrzyki Dolne i powrót)
DD w benzynie zagazowana, ponieważ rocznie wykręcam około 9.000 km, w tym 80% w mieście. Kolor jeszcze jest dyskutowany pomiędzy czarnym a basaltowym, tudzież przemyka srebrny. Wersja na bogato, ponieważ autem przemieszczaćbędzie się również żona, a przy dużej różnicy wzrostu, potrzeba nam regulowanego fotela i kolumny kierownicy
Zakup planujemy w 1-2 kwartale przyszłego roku, troszkę zerkamy na pojawienie się DD po lifcie (deska rozdzielcza w DD troszkę mnie razi), w między czasie dozbiera się środki...
Witaj kolego .Ja wlasnie zamówiłem w Olsztynie w salonie Renault i za tydzien bede juz odbieral DD.
Co do salonu to jak na razie nie mam zastrzeżen ale to sie jeszcze okaże w przyszlosci.
Pozdrawiam.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-11-05, 08:26
witam nie zauważyłem jeszcze deklaracji : "ośka" czy 4x4?
Przy takim przebiegu gazowanie auta to chyba sztuka dla sztuki?
W skali 8-10 lat, a tyle planuję przemieszczać się autkiem, to raczej się zwróci
GDkris44 napisał/a:
Witaj kolego .Ja wlasnie zamówiłem w Olsztynie w salonie Renault i za tydzien bede juz odbieral DD.
Gratulacje Będę dopytywał się o wrażenia ze współpracy z ALCAR'em. ps. Śmiga już troszkę DD po Olsztynie
McRap napisał/a:
Witaj, życzę szybkiego zakupu
Podziękował
mlodyprzem napisał/a:
Witam Ziomala.
Bardzo dobry wybór. Kolor czarny jest ładny, ale tylko kilka minut po wyjechaniu z myjni:-)
Witaj. Właśnie o czarnym troszkę się naczytałem, stąd jeszcze nie ma podjętej decyzji... mam jeszcze troszkę czasu...
Dar1962 napisał/a:
witam nie zauważyłem jeszcze deklaracji : "ośka" czy 4x4?
Faktycznie ale w sumie jeszcze się miotam, za 4x2 przemawia jazda w większości po mieście i spalanie, za 4x4 lepsze panowanie nad autem i podjazdy pod górki zimą...
Ogólnie to się już nasłuchałem od znajomych, co to ja chcę za głupotę popełnić... że Dacia, że tyle kasy, po co Tobie to DD? Za tyle kasy to kupisz 5 letnią Hondę CR-V! Ehhh... właśnie 5 letnią... bez znanej przeszłości i bez gwarancji...
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 749 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2012-11-05, 16:16
GDkris44 napisał/a:
Co do salonu to jak na razie nie mam zastrzeżen ale to sie jeszcze okaże w przyszlosci.
Pozdrawiam.
Przekonasz się po 3-4 latach użytkowania, ja mam już parę minusów dla salonu tak w trakcie sprzedaży, jak i montażu ich głośników przez nich.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-11-05, 16:49
Witaj
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
witaj w Klubie...
gratuluję racjonalnego podejścia do tematu ... samochód ma "wiernie służyć" a jaki znaczek ma na masce to nie dla każdego jest najważniejsze... moim zdaniem (wbrew opiniom innych Klubowiczów) zakładany przez Ciebie przebieg roczny pozwoli dzięki instalacji LPG zaoszczędzić trochę luidorów ... mam przebiegi niewiele większe i uważam, że montaż instalacji miał sens...
zakładany przez Ciebie przebieg roczny pozwoli dzięki instalacji LPG zaoszczędzić trochę luidorów ... mam przebiegi niewiele większe i uważam, że montaż instalacji miał sens...
podejrzewam, że mając auto na gaz przebieg roczny wzrośnie
Wysłany: 2012-11-05, 21:32 Re: Pozdrowienia z Warmii ;-)
Hawki napisał/a:
Witajcie
.... Kolor jeszcze jest dyskutowany pomiędzy czarnym a bazaltowym, tudzież przemyka srebrny. Wersja na bogato, ponieważ autem przemieszczać będzie się również żona, a przy dużej różnicy wzrostu, potrzeba nam regulowanego fotela i kolumny kierownicy ...
Pozdrowienia z Warmii
Rozważcie jeszcze oliwkowy.....w wersji Laureate jest naprawdę OK
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 749 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2012-11-05, 22:41
GDkris44 napisał/a:
Hawki napisał/a:
Nikita_Bennet napisał/a:
Przekonasz się po 3-4 latach użytkowania, ja mam już parę minusów dla salonu tak w trakcie sprzedaży, jak i montażu ich głośników przez nich.
Opisywałeś gdzieś na forum problemy z ALCAR'em? Chętnie bym przeczytał...
Ja również chetnie bym sie dowiedzial jakie byly problemy z tym salonem bo bede ich bywalcem...
nie opisywałem bo brakło czasu (no może poza tym że wspomniałem kilkukrotnie o opóźnieniu w dostarczeniu auta). Teraz średnio chce mi się pisac o problemach zakupowych i zaraz po zakupach a co do tego jak wykonują usługi to w najbliższym czasie będę zakładał dystanse pod głośniki bo majstrowie przykręcili głośniki do blachy i tak zostawili (głosnik rezonuje bo wkręty się odkręcają). Postaram się porobić fotki zanim założę dystanse i zrobię to jak należy.
Wiem że mogę ich męczyć aby to poprawili ale mogę następny przegląd zrobić w Elblągu bo pracuję 60km od tego miasta.
Ja początkowo - przesiadając się z mazdy - miałem uczucie jakby oparcie siedzenia w Daci było za wąskie, siedzisko pod udami jakby za krótie - po kilku tygodniach przyzwyczaiłem się i problemu nie ma. Po prostu w maździe miałem obszerne, bardzo wygodne fotele - były więc pewne różnice po wskoczeniu do Dustera. Ale jest ok - na trasie Pomorze - Tatry nie odczułem ani razu dyskomfortu związanego z siedziskiem, oparciem czy innymi aspektami prowadzenia Dustera.
Powiem więcej - jak dla mnie auto rewelacyjne, ale też ja jestem (jeśli chodzi o technologiczne nowoczesne rozwiązania) minimalistą.
Natomiast (Dustera mam czarnego) nie kupiłbym drugi raz auta w tym kolorze. Nie jestem chorobliwym pedantem czystości, ale - jak ktoś już tu napisał - czarna Dacia jest czysta tylko po wyjeździe z myjni, krótko po wyjeździe z myjni.
Hałas - mając auto na "dotarciu" nie przekraczałem prędkości 110-115 km/h. Przy tej prędkości dla mnie uciążliwości nie ma. Jeśli chodzi o prędkości większe, autostradowe (np. 140 km) czytałem opinie o uciążliwości hałasu - dopiero bedę mógł to sprawdzić, ale zdaję sobie sprawę, że na autostrady są właściwsze auta.
Teren - Duster nie wjedzie tam gdzie rasowa terenówka, ale też większość aut osobowych jak i SUVów nie wjedzie tam gdzie fantazja poniesie Dustera!
Tak, byłem na jeżdzie próbnej, trafił się DD w deselu 4x4. Dla mnie po przesiadce z 11-letniej Ibizy, wrażenia jak w limuzynie Dużo miejsca, za mną w końcu bez problemu może ktoś usiąść, lepsza widoczność. No i zachowanie na dziurawej drodze... Ibiza ma twarde zawieszenie i czuć każdą dziurę, a tu miła odmiana. Szkoda tylko, że nie mieli benzyny, chciałbym porównać hałas, w deselu przy 120km nie czułem jakiegoś dyskonfortu porównując do Ibizy jest OK. Jestem pod wielkim wrażeniem DD.
Daras napisał/a:
Natomiast (Dustera mam czarnego) nie kupiłbym drugi raz auta w tym kolorze. Nie jestem chorobliwym pedantem czystości, ale - jak ktoś już tu napisał - czarna Dacia jest czysta tylko po wyjeździe z myjni, krótko po wyjeździe z myjni.
Co do koloru, właśnie mam takie obawy i chyba pozostaje wybór pomiędzy:
- szary basalte
- szary platynowy
i widziałem ostatnio szary oliwkowy, bardzo mnie kusi
Opisywałeś gdzieś na forum problemy z ALCAR'em? Chętnie bym przeczytał...
Ja również chetnie bym sie dowiedzial jakie byly problemy z tym salonem bo bede ich bywalcem...
nie opisywałem bo brakło czasu (no może poza tym że wspomniałem kilkukrotnie o opóźnieniu w dostarczeniu auta). Teraz średnio chce mi się pisac o problemach zakupowych i zaraz po zakupach a co do tego jak wykonują usługi to w najbliższym czasie będę zakładał dystanse pod głośniki bo majstrowie przykręcili głośniki do blachy i tak zostawili (głosnik rezonuje bo wkręty się odkręcają). Postaram się porobić fotki zanim założę dystanse i zrobię to jak należy.
Wiem że mogę ich męczyć aby to poprawili ale mogę następny przegląd zrobić w Elblągu bo pracuję 60km od tego miasta.
Czyli tak na odwal robią... ciekawe czy tak samo przykładają się do Renault, czy tylko Dacie tak traktują...
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-06, 20:45
Hawki napisał/a:
Co do koloru, właśnie mam takie obawy i chyba pozostaje wybór pomiędzy:
- szary basalte
- szary platynowy
i widziałem ostatnio szary oliwkowy, bardzo mnie kusi
Weź oliwkowy to będziesz się jeszcze wyróżniał, reszta jest ich mnogo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum