Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2012-11-11, 23:24
Lusterko fotochromatyczne
Autor Wiadomość
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3233
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-13, 13:17   

W sumie to bardziej przydałoby się lusterko fotochromatyczne do lusterka zewnętrznego, albo chociaż przyciemniane , bo w zimie oślepiają od tyłu jakieś tiry
 
mekintosz 



Marka: DACIA
Model: SANDERO
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate
Pomógł: 35 razy
Wiek: 43
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 4259
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-13, 22:22   

Dominus - jest super, wszystko elegancko, dopasowane kolorystycznie i materiałowo. Wzorowa według mnie modyfikacja. Gdybym miał nowego dustera żywcem bym całość skopiował ;-)
Jak się spisuje fotochrom wieczorem w mieście ? Akurat na trasie najbardziej mnie wkurzają światła tylnych pojazdów, jednak w ruchu miejskim , wieczorem i w nocy wolę mieć raczej jasne lusterko. Czujniki bardziej reagują na oślepiania pojazdu jadącego nocą, gdy z przodu jest ciemno ? Nie głupieją jak ktoś z naprzeciwka jedzie na drogowych ?
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-14, 00:23   

Mógł by ktoś rozrysować schemat zasilania ?
przymierzam się do tego "zadania"
_________________
Moje auto
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3233
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-14, 05:39   

Ja jak mnie od tyłu oślepiają w wewntrznym lusterku, klikam na ten guziczek po środku i lusterko idzie w górę i jest wszystko OK.
Gorzej z zewnętrznym ... :evil:
 
Dominus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Pomógł: 19 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 1607
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-05-14, 06:10   

mekintosz jeszcze zbyt dużo nie przetestowałem lusterka ale nie zauważyłem aby głupiało, było za bardzo ciemne lub jasne.

Karenzo, Lusterko z Megane II ma 2 kable, szary to zasilanie po stacyjce a czarny masa. Na aukcjach widziałem że w Lagunowym lusterku jest tego więcej ale nie mam rozpiskia pinów do tego lusterka.
Takie zasilania można podciągnąć z gniazda zapalniczki bądź radia.
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-05-14, 06:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-14, 14:11   

kupiłem właśnie lusterko i ma tylko 1 kabel . Dobre jest ?

4161371565.jpeg
Plik ściągnięto 397 raz(y) 38,37 KB

 
Dominus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Pomógł: 19 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 1607
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-05-14, 14:33   

Ja tu widzę 2 ;-)
Biały i brązowy w dodatkowej otoczce niebieskiej które chroni przed przetarciem.
Tak samo u Mnie to wyglądało
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 58 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3521
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-14, 14:37   

Jaki jest kolor kabelka - bo zdjęcie jest niewyraźne - jeśli brązowy to podłącz testowo + do kabelka a masę(-) do obudowy w celu sprawdzenia.
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-14, 14:50   

Ja nie wiem dopiero dziś zamówiłem w sobotę/niedziele biorę się za robotę .
Podrzucę zdjęcia
_________________
Moje auto
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 01:32   

Takie pytanie jeszcze mam , masę wezmę z lampki a plus z radia . W jaki sposób poprowadzić kabel z radia ?
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-17, 01:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 322 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16056
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 01:38   

Karenzo napisał/a:
plus z radia

Prościej chyba ze skrzynki bezpieczników...

Karenzo napisał/a:
W jaki sposób poprowadzić kabel ?

Najlepiej po istniejących wiązkach - np pod deskę: wzdłuż kabla lampki.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-05-17, 01:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 02:14   

A kabel lampki jak idzie ?
słupkiem kierowcy ?
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-17, 02:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
chriskb 



Marka: Dacia
Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 30 razy
Wiek: 70
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 1690
Skąd: Rotmanka
Wysłany: 2014-05-17, 03:51   

Cytat:
słupkiem kierowcy ?


Tak, osłonę łatwo jest sciągnąć, zdejmując uszczelke z drzwi.
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 190
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-05-17, 11:41   

a nie łatwiej z lampki?
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 15:05   

W lampce jest stały plus , a w radiu tylko po przekręceniu stacyjki .
_________________
Moje auto
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 190
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-05-17, 16:17   

Ale za to masz nie stały minus....
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 16:25   

Jak ?
w lampce masz 1 stały plus i 2 masy .
1 stała masa oraz jedna działająca przy otwartych drzwiach .
_________________
Moje auto
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 190
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-05-17, 16:36   

Ta twoja stała masa działa tylko parenascie minut po wyłączeniu zapłonu. Dlatego pod ten pin podłaczylem podświetlenie przycisków w lampce. To jest masa sterowana przez komputer, a nie stała masa nadwozia.
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 16:59   

oby tak było , podłącze i zobaczę
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-17, 17:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 20:36   

Mam i ja , faktycznie co to pisze WooojaS to prawda .
Na razie bez osłony bo nie mogę nigdzie kupić kawałka foli na szybę .

10269523_232099923650886_9183622038027228501_n(1).jpg
Plik ściągnięto 258 raz(y) 47,41 KB

 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 190
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-05-17, 21:07   

;) Dziekuję.
 
Dominus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Pomógł: 19 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 1607
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-05-17, 21:41   

Kolejna udana modyfikacja :-)
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 21:48   

Tak wygląda to u mnie, tak jak pisałem nie mogę dostać skrawka foli do szyby , znalazłem jeden sklep co nawet miał ale 50 % przepuszczalności

10154429_232119346982277_2364443911389989254_n - Kopia.jpg
Plik ściągnięto 191 raz(y) 59,11 KB

10390529_232119366982275_8540135003463792868_n.jpg
Plik ściągnięto 177 raz(y) 53,2 KB

10341686_232119463648932_210539483089514097_n.jpg
lusterko jeszcze brudne bo świeżo po montażu :p
Plik ściągnięto 155 raz(y) 75,31 KB

Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-17, 21:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 58 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3521
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 21:50   

Karenzo napisał/a:
Tak wygląda to u mnie, tak jak pisałem nie mogę dostać skrawka foli do szyby , znalazłem jeden sklep co nawet miał ale 50 % przepuszczalności

A folia siatkowa używana do reklam i zadrukowana na czarno?
Takie odpadki można w firmach reklamowych dostać za darmo :-)
A nie było wygodniej przykręcić mocowanie lusterka do oryginalnego od laguny.
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-05-17, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4573
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-17, 21:53   

Na razie chce jakoś przejeździć na tym co mam a chciałem żeby to jakoś wyglądało .
Potem już zrobię porządnie
_________________
Moje auto
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne